Beres Hunor - portret 2019Beres Hunor

Beres Hunor este o forță a naturii, îi admir foarte mult dârzenia, voința și determinarea cu care se antrenează. Pe lângă faptul că este extrem de talentat – ar fi ieșit un super profesionist din el, dacă s-ar fi apucat la timp – îmi place că e onest, fair play, cu bun simț și, poate cel mai mult, că are o poftă nebună de sport, de antrenamente și de concursuri. Și mai apreciez la el că este extrem de abordabil, îți împărtășește cu plăcere din ”secretele” sportului.

Am vorbit recent cu Beres și am aflat povestea din spatele performanței pe care a reușit-o la Road Grand Tour – Drumul Vinului, unde s-a clasat pe locul 3 la tura scurtă, la primul său concurs de ciclism!

Tura scurtă a însemnat 63 km. Trebuia parcurs de trei ori un tur de circuit în lungime de 23,3 km. Startul s-a dat jos, pe drumul Bucov – Plopu, iar sosirea era sus la Crama. Tura scurtă a însemnat doua tururi și jumatate, în care erau incluse trei urcări de Seciu.

Alături de prietenul și colegul său Răzvan Ene. Foto: Radu Cristi

A povestit și Bogdan, cățărarea nu arată rău pe hârtie, are aproape 3 km cu o pantă medie de cam 6%. În realitate, este foarte neregulată, ai parte de câteva ziduri cu pante de două cifre, urmate de porțiuni mai ușoare și chiar o scurtă coborâre. În plus, la final ai un zid de 200-300m, cu o pantă medie spre 10%. Asta cam taie picioarele unora, nu și lui Beres.

Aventura lui Beres Hunor la Seciu a început la 5 km de la start, când a căzut pentru prima oară în viața lui cu bicicleta pe șosea, la primul său concurs de ciclism.

”Am frânat puțin, dar eram la 10 cm de roata din fața mea, nu mai aveam de ales, trebuia să mă arunc. A trebuit doar să aleg pe unde să cad și cum să cad, asta a fost tot”, a povestit Beres.

Avea o viteză de aproximativ 30km/h, iar după ce a căzut s-au prăvălit peste el încă vreo doi, trei cicliști care veneau din spate.

”Nu am căzut niciodată cu bicicleta pe șosea, am ieșit de zeci de ori la antrenamente de grup, la concursuri de triatlon sau singur”, spune Beres.

După ce s-a asigurat că nu are nimic rupt, că se mișcă, că bicicleta este ok, a reluat cursa pe cont propriu, fără să se bage în vreun grup, să stea la plasă. După 15 km, până în prima urcare, Beres era în fața plutonului, primul de la cursa scurtă.

A trecut primul prin poartă, dar a fost depășit în viteză de Mihnea Harasim și Rareș Ghiță, doi cicliști tineri și talentați, de la Giant Team România, respectiv CS Olimpia București Rovelo.

”Au trecut pe lângă mine ca TGV-ul, am tras câțiva kilometri buni după ei până ce i-am prins. Simțeam că eram mai bun ca ei pe teren variat și pe teren plat”, spune Beres.

Foto: Radu Cristi

A urmat un moment delicat, la prima coborâre, când roata din spate a început să-i vibreze puternic, la peste 60km/h.

”Deja ma uitam unde să mă arunc, unde e mai moale tufișul. Nu mi-am explicat care a fost cauza, am fost cu bicicleta la service înaintea cursei, nu avea nimic”.

A fost un episod singular, dar oricum următoarele două coborâri le-a abordat mai prudent.

La a doua urcare, Harasim și cu Rareș s-au distanțat de Beres din nou. S-a angajat în urmărirea lor și i-a prins înainte de coborâre.

Foto: Radu Cristi

”După aceea am mers împreună pe plat, ne-am schimbat la trenă la 200 de metri, după cum cerea terenul și bătea vântul”.

Beres are un regret: a simțit că era mai puternic decât cei doi tineri cicliști, cel puțin pe plat și îi pare rău că nu a încercat să se desprindă de ei, să evadeze înainte de ultima urcare, să ia avans astfel încât să nu mai poată fi de ajuns.

”Acolo unde eu duceam trena cu 42, unul o ducea cu 41, celălalt cu 39. Regret că nu am făcut o evadare, să plec de lângă ei și să fac un avans față de ei înainte de urcare. Trebuia să dau blană, să încerc. Înainte de urcare era plat, o zona în care mă simțeam foarte bine. Nu am avut crampe, nu am avut nimic”, a spus Beres.

Foto: Radu Cristi

”Însă sunt super mulțumit. Asta e, nu am avut experiență. Poate dacă aș fi fost la a doua cursă aș fi știut ce înseamnă să evadezi”.

Alte declarații

”M-aș mai băga la curse de ciclism, dar timpul nu-mi permite. Mă bucur că pot să fiu prezent la concursurile de triatlon”.

”La anul cu siguranță ne vom revedea, pe tura lungă, o să capăt experiență”.

”Mă duc la antrenamentele lui Alex Ciocan, unde chiar se trage. Fug acolo cu cei mai buni, evadez cu cei mai buni și țin pasul cu oricare de acolo”.

”Baza forței pe care am acumulat-o în această iarnă i se datorează lui Georgiadis Georgios și orelor de spinning pe care le-am lucrat cu el la Diamon Club”.

”Mă simt bine, mă simt călit, nu mi-e frică de nimeni”.

Beres Hunor s-a clasat pe locul 3 la Road Grand Tour – Drumul Vinului, în spatele lui Rareș Ghiță (locul 2) și a lui Mihnea Harasim (locul 1).

Beres și-a câștigat categoria de vârstă (30-39 de ani) cu un avans de peste trei minute. Rezultatele complete pot fi consultate aici.

Cine e curios, poate consulta pe Strava cursa lui Beres.

Beres Hunor are ca obiectiv clasarea între primii 5 triatloniști din 2019 și între primii trei în Cupa României la Triatlon.

Calendarul competițional pe care îl urmărește Beres Hunor în mod special este compus din:

Beres Hunor este unul dintre sportivii sponsorizați de către Gold Nutrition și Daimon Club.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE