Când a venit anunțul lui Fabian Cancellara, că se retrage la finalul lui 2016, m-am întrebat: cu cine mai țin in Paris-Roubaix sau Turul Flandrei? Sigur, rămân oameni precum deja bătrânul Tom Boonen sau eterna speranță Peter Sagan, dar parcă nimeni nu e ca Spartacus (porecla lui Cancellara folosită de presă și în pluton). Că era vorba despre clasicele de primăvară, contratimp în Turul Franței sau Campionatul Mondial, Cancellara era omul de urmărit, căci știai că va face ceva impresionant.

Reamintesc doar un moment de istorie din cariera elvețianului: câștigarea Paris – Roubaix în 2010 și cursa solo pe care a făcut-o. Cancellara a atacat cu aproape 50 km înainte de final, ca și când ar fi avut două viteze în plus față de ceilalți. I-a prins pe cei 3 din grupul din față pe una dintre cele mai dure secțiuni de pavate, Mons-en-Pevele, și a atacat încă o dată. Doar Björn Leukemans a putut să se țină după el pentru puțin timp, iar după aceea a făcut un gest care a rămas în memoria ciclismului: un fel de lehamite combinată cu admirație, care spunea parcă:  „Du-te tu mă, că cine se poate ține de un nebun ca tine?!” Puteți vedea atacul aici (gestul lui Leukemans este la 07:01).

Este ultimul sezon în care îl vom vedea pe Cancellara muncind la pedale. Pentru a marca cariera acestui mare ciclism, Eurosport au pregătit un serial dedicat lui Fabian Cancellara, cu titlul #FOLLOWFABIAN, pe care-l va difuza în 6 episoade de-a lungul sezonului 2016.

Primul episod va fi difuzat sambătă, 5 martie, pe Eurosport1 HD, de la 21:15. În aceeași zi vom putea să-l urmărim pe Cancellara în cursa „Strade biance”, unde va înghiți praful alb al drumurilor desfundate din Toscana.

În primul episod #FOLLOWFABIAN, Cancellara prezintă camera în care își ține trofeele și bicicletele, vorbește despre principalele momente din cariera lui și despre obiectivele ultimului său sezon ca profesionist. Doar un exemplu din ce urmează să vedem, legat de zvonurile privind utilizarea unei biciclete cu motor electric, care au urmat câștigării cursei Paris – Roubaix din 2010:

“Urmăream de pe canapea cum evoluează povestea. Îmi aduc aminte că aveam o bere belgiană lângă mine, exact în fața ”acelei biciclete”. Mă uitam la știri și îmi spuneam: “La naiba, ce idioți!”. Dacă ar vrea, ar putea veni la mine acasă să ia bicicleta, pentru că e chiar aici”, spune Fabian în interviul acordat Eurosport.

Cancellara ne părăsește la finalul acestui sezon și este oarecum normal ca media să încerce să-i găsească un înlocuitor. Cursa Kuurne – Bruxelles – Kuurne din week-endul trecut – o clasică a sprinterilor – a arătat un candidat eligibil. Jasper Stuyven, din echipa lui Cancellara, Trek-Segafredo, a atacat în cel mai Cancellara mod posibil, cu 17 km înainte de final, și a ținut la respect (adică la 30-40 de secunde în spate) un grup cu Boonen, dar și un grup al echipelor sprinterilor. Are doar 23 de ani și mulți specialiști îl văd ca un candidat pentru clasicele de primăvară în anii următori.

By Bogdan Popescu

Bogdan Popescu este ciclist amator, pasionat de acest sport încă de când Turul Franței era comentat de Radu Naum. În general, Bogdan scrie pe Biciclistul.ro despre concursurile de ciclism la care participă.

2 thoughts on “Ultimele pedale ale lui Spartacus”
  1. […] Vă reamintesc că pentru Fabian Cancellara anul acesta este ultimul ca ciclist profesionist. […]

  2. Cancellara, în căutarea unei victorii istorice în Turul Flandrei | Biciclistul.ro says:

    […] Este ultimul sezon în care îl vom vedea pe Cancellara muncind la pedale. Pentru a marca cariera acestui mare ciclist, Eurosport a pregătit un serial dedicat lui Fabian Cancellara, cu titlul #FOLLOWFABIAN, pe care-l va difuza în 6 episoade de-a lungul sezonului 2016. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.