Scott Jurek - Mananca si alearga - carte
Scott Jurek - Mananca si alearga - carte

Merită să citiți, dacă nu ați făcut-o deja, MĂNÂNCĂ ȘI ALEARGĂ, cartea lui Scott Jurek, o legendă vie în lumea ultramaratonului.

Am citit-o pe nerăsuflate, este plină de povești despre curselor care l-au făcut celebru și informații despre nutriție. Cartea a apărut în limba română în 2013, îmi pare rău că nu mi-a picat în mână mai devreme.

Mănâncă și aleargă a ajuns la mine împrumutată de la un prieten, care m-a auzit vorbind despre faptul că am decis să renunț o perioadă la carne. Scott Jurek este un vegetarian convins, care a ajuns la conzluzia de nestrămutat că plantele i-au oferit din plin energia de care avea nevoie pentru a câștiga cursele pe care le-a câștigat.

În 1999, pe când era un simplu necunoscut, a câștigat Wester States Endurance Run, o cursă de 161 km pe vechile poteci ale celebrei Goane după Aur din Sierra Nevada, California. A câștigat această competiție șapte ani consecutiv, stabilindu-i și recordul.

O altă încercare temerară a fost Badwater Ultramarathon, 217 km prin Death Valley, la niște temperaturi potrivite pentru a coace pâinea. A câștigat de două ori această cursă.

Scott Jurek este cel care deține recordul american de alergare în cursa de 24 de ore, unde a parcurs 267 km, adică a alergat șase maratoane și jumătate într-o singură zi.

Jurek a concurat împotriva indienilor tarahumara, prezentanți și în cartea Născuți pentru a a alerga, renumiți pentru neoboseala cu care aleargă în viața lor de zi cu zi.

Cartea lui Scot Jurek oferă povestiri incredibile, despre depășirea limitelor, despre anduranță, despre competiție, despre prietenie și sfaturi practice. Mi-a plăcut că la sfârșitul fiecărui capitol este prezentată o rețetă vegană, dintre favoritele lui Scott Jurek.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE