Vin cu partea a doua a interviului pe care i l-am luat lui Mihai Vigariu (prima parte aici), primul român care a reușit să coboare sub 9 ore pe distanța Full Ironman.
Mihai Vigariu vorbește despre nutriție și importanța alimentației în Ironman.
Mihai Vigariu este de părere că în săptămâna dinaintea unui concurs de Ironman sportivii nu trebuie să se concentreze prea tare pe carb loading.
”Atunci când mănânci carbohidrați și faci carbo loading…cu adevărat îți setezi corpul să eșueze pe distanța lungă. Pregătirea nu trebuie să se întâmple în ultimele zile, ci în luni de zile sau chiar ani de zile”, spune Mihai Vigariu.
”Eu merg pe o dietă în care folosesc carbohidrații foarte precaut, în funcție de ce fac. Merg pe o dietă keto, dar mixez anumite concepte. Fac o dietă ketogenică ciclică”.
La antrenamentele de intensitate Mihai Vigariu folosește carbohidrații înainte.
”Mănânc foarte rar produse care sunt derivate din cereale”.
”În timpul antrenamentelor de intensitate folosesc poate un gel, un carbohidrat cu absorbție mai lentă. Depinde de scopul antrenamentului”.
În unele zile, spune Mihai Vigariu, combină planul de nutriție cu postul intermitent, care poate dura între 12 și 18 ore.
”Folosesc multe adjuvante. Ceaiul verde, spre exemplu, te ajută foarte multe să îți crești anduranța și să elimini radicalii liberi. Mănânc destul de multe plante, din maca, rodiola, ginseng. Sunt tot felul de adaptogeni, care ajută corpul să se adapteze la stres, fizic și psihic”.
Secretul este să ții în control hormonii, în special insulina, spune Mihai Vigariu. Pentru triatlonul pe distanță lungă, Ironman, sportivul trebuie să folosească cât mai mult din resursele proprii, din grăsimi, spune Mihai Vigariu.
Glicogenul se consumă foarte repede și este mult mai eficient ca pe distanțe lungi să îți construiești un motor aerobic, pe ardere de grăsimi puternic. Acesta se câștigă în timp, nu de pe o zi pe alta, a mai spus Mihai Vigariu.
”Nimic nu este întâmplător. Eu cred că înțelegi mai mult din bucuria sportului când înțelegi de ce ceva merge sau nu merge”, spune Mihai Vigariu.
”Doar așa poți să-ți dai seama de slăbiciuni și ce poți să îmbunătățești.
Dacă tot ai ajuns la sfârșitul articolului, aș vrea să-ți mai rețin atenția două secunde. Biciclistul.ro este un blog independent, susținut din resurse proprii. De aceea, orice contribuție venită din partea cititorilor este binevenită, mă va ajuta să generez conținut original și de calitate. Poți da o mână de ajutor aici: https://www.patreon.com/join/biciclistul?. Mulțumesc anticipat!