Alex Ion castiga titlul national la triatlon olimpic 2019Alex Ion câștigă titlul național la triatlon olimpic 2019. Foto: Radu Cristi

Alex Ion a câștigat titlul național la triatlon olimpic, duminică, 25 august, la Tulcea, reușind să-și apere titlul cucerit anul trecut în fața lui Ciprian Bălănescu, cel care dominase în ultimii ani triatlonul românesc.

Alex Ion castiga titlul national la triatlon olimpic 2019
Alex Ion câștigă titlul național la triatlon olimpic 2019. Foto: Radu Cristi

Anul acesta lupta a fost strânsă, iar situația s-a clarificat la proba de alergare, cel puțin pentru Alex Ion.

Sportivul a vorbit cu Biciclistul.ro despre cum s-a simțit la Rowmania Delta Triathlon și despre planurile sale pentru viitor, inclusiv pentru 2020.

Te așteptai să câștigi încă un titlu de campion național? Ai fost luat prin surprindere?

”Sincer, acum cinci săpătmâni nici nu credeam că o să particip, dar în ultimele trei săptămâni de dinaintea concursului am văzut că pot să alerg, așa că am tras de mine și m-am pregătit pentru această competiție ca să îmi apăr titlul.”

În care moment al cursei ți-ai dat seama că ai cu adevărat o șansă să câștigi campionatul?

”Abia la alergare, când am iești din T2 cu un avans de 1min25s – atunci m-am gândit că pot să mențin avansul”.

Alex Ion la cativa metri de titlul national la triatlon olimpic in 2019.
Foto: Radu Cristi

Cum a fost la proba de alergare? Știu că ai fost accidentat, chiar tu ai declarat că nu ai alergat timp de nouă săptămâni. Presupun că nu a fost suficient timp la dispoziție pentru tine să-ți intri în formă completă.

”A fost greu la alergare, mai am nevoie de mult timp să-mi revin în formă, dar sunt optimisty și abia aștept să reiau antrenamentele”.

Spune-mi cum te-ai accidentat Ce te-a ținut pe tușă atât de mult timp?

”Am fost la Aquatlon, atunci la Snagov, când ai fost și tu. Am călcat strâmb și am făcut o entorsă care nu s-a vindecat suficient. Eu am continuat să trag de mine și banda iliotibială s-a inflamat sever, s-a resimțit pe genunchi cel mai rău și s-a creat un dezechilibru mare pe șolduri. Nu am mai putut alerga nici măcar două minute”.

Ce planuri ai pentru restul sezonului 2019? Unde vei mai participa?

”Ce a mai rămas pentru mine din acest sezon este Cupa Europeană de la Mamaia, unde va trebui să scot ce se poate mai biun din mine, să am o prestație solidă! În rest, voi mai participa la diverse concursuri de alergare, dar încă nu m-am decis la care. Voi lua o hotărâre după Cupă”

Dar pentru 2020 ce planuri ai? Vei continua să te antrenezi pentru proba de triatlon olimpic sau te bate gândul să încerci și Half sau poate Full?

”2020 va fi un an interesant! În mare parte, nu știu ce se va întâmpla. Pregătirea mea va fi strict pentru proba de triatlon olimpic, însă peste iarnă, ca să îmi mențin motivația și pregătirea, s-ar putea să fac un Half în primele două luni ale anului, dar atât.

Cel mai mult îmi doresc să mă mențin sănătos, ca să pot să mă antrenez pe intensitate la alergare. Mă interesează să mă specializez pe proba olimpică, astfel încât în următorii ani să ajung la un nivel de sportiv din elita internațională”.

Cel mai bun rezultat pe care l-a înregistrat Alex Ion într-o competiție internațională, de când a trecut la seniori (e născut în 1985), a fost locul 7 la Gunsan Saemangeum ASTC Long Distance Triathlon Asian Championships, în mai 2018.

Nu a fost însă o competiție de triatlon olimpic, ci una cu proba de Half – 1.500 metri înot, 83 km ciclism și 20 km alergare, la care au trecut linia de finish 21 de sportivi, iar cu DNF au fost nu mai puțin de 10.

Cea mai recentă competiție internațională de triatlon olimpic la care a participat Alex Ion este Weihai ITU Triathlon World Cup, 22 septembrie 2018, unde s-a clasat pe locul 43 din 44 – au fost și 9 DNF-uri și 4 sportivi care au fost ajuși din urmă (LAP).

Dacă tot ai ajuns la sfârșitul articolului, aș vrea să-ți mai rețin atenția două secunde. Biciclistul.ro este un blog independent, susținut din resurse proprii. De aceea, orice contribuție venită din partea cititorilor este binevenită, mă va ajuta să generez conținut original și de calitate. Cum poți ajuta? Cu o mică donație lunară, de 1$, 3$, 5$ sau orice sumă vrei tu. O poți face aici:  https://www.patreon.com/join/biciclistul?. Mulțumesc anticipat!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE