Icon Livigno Xtrem Triathlon - finish moment 2018
Icon Livigno Xtrem Triathlon - finish moment 2018

Trei români vor lua startul la Icon Livigno Xtrem Triathlon, unul dintre cele mai dificile concursuri de triatlon pe distanțe lungi din lume, care va avea loc vineri, 30 august 2019.

Cei trei sportivi sunt Dragoș Georgescu, Sorin Boriceanu și Ștefan Anastasiei. Ei vor avea de înotat 3,8 km în Lago del Galo, un lac alpin care la începutul lunii septembrie are o temperaturi cuprinse între 16 și 18 grade Celsius.

Icon Livigno Xtrem Triathlon - proba de inot finish

Traseul de ciclism, 5.000 metri diferență de nivel!

Icon Livigno Xtrem Triathlon - proba de ciclism urcare

Mai departe, la proba de ciclism, conaționalii noștri vor avea de pedalat 195 km, cu o diferență de nivel de aproximativ 5.000 de metri. Se pleacă din Livigno, de la o altitudine de 1815 metri, până în trecătoarea Forcola (2315 metri), iar traseul îi duce pe sportivi în Elveția, cu o cățărare în trecătoarea Bernina (2323 metri). De acolo, se merge direct la St. Moritz, până la Zernez. Apoi vine rândul trecătorii Fuorn (2149 metri), după care se coboară către Val Mustair, înapoi în Italia.

Ajunși la Prato allo Stelvio, triatloniștii urmează o altă cățărare cu nu mai puțin de 48 de zigzaguri montane, până ajung la trecătoarea Stelvio, a doua cea mai înaltă din Europa, 2757 metri. Pe urmă se coboară la Bormio și se continuă până la trecătoarea Foscagno (2291 metri), cu sosire la Trepalle Livigno, unde urmează a doua zonă de tranziție, T2.

Alergarea – ultimii 10 km sunt cu diferență de nivel de 1.100 metri

Cu forțe proaspete după traseul de ciclism, aventurierii noștri vor avea de alergat 42,2 km, cu prlecare din Trepalle Livigno și sosire în Carousel.

Primii 8 km se aleargă pe un traseu de trail în coborâre, absolut minunat, spun organizatorii.

Ultimii 10 km sunt cei mai dificili, cu o diferență pozitivă de nivel de 1.100 metri.

Dragoș Georgescu e la al doilea triatlon extrem în 2019

Dragoș Georgescu - Alina Georgescu - inainte de Icon Livigno Xtrem Triathlon
Dragoș Georgescu alături de cel mai mare susținător și suporter al său: Alina Georgescu, cea care îl va însoți la proba de alergare, pe ultimii 10 km.

Dragoș Georgescu va lua startul la cel de-al doilea concurs de triatlon extrem din 2019, după Celtman, pe care l-a terminat după 15h2min41s. Acolo a avut de parcurs 3,4 kilometri înot, 200 km cu bicicleta, unde a avut o diferență pozitivă de nivel de 2.200 metri și, în cele din urmă, 42 de kilometri de alergare montană.

Dragoș, la ce te aștepți de la acest monstru de triatlon?

”Sper să am o cursă bună, chiar vreau să mă bucur de ea. Proba de ciclism va fi hotărâtoare”.

Cum poți să te bucuri la o asemenea cursă? Ce faci, admiri peisajele? 🙂

”Nu chiar, trebuie să fii concentrat în permanență. În plus, am o plăcere, îmi doresc să sufăr. Celtman-ul a fost dificil, dar Icon-ul ar trebui să fie peste el ca dificultate”.

Te crezi invincibil?

”Nu, doar norocos. Cursele astea trebuie să le respecți”.

Vreau să înțeleagă lumea ce înseamnă să te antrenezi pentru un triatlon extrem. Câți kilometri ai acumulat anul acesta la ciclism?

”Nu știu exact, dar am trecut de 10.000 km. Mă antrenez foarte mult cu bicicleta pe munte. Un triatlon extrem e următorul nivel după Ironman. Nu e pentru oricine. Nu cred că 20% dintre cei care termină o competiție Ironman ar putea termina și un triatlon extrem. Aici nu există puls jos pe perioadă lungă, tragi aproape în fiecare moment din alea 16-20 de ore de concurs”.

Anul trecut, la Icon au participat doi români: Sorin Boriceanu și Răzvan Staicu. Primul a abandonat, deci are de luat o revanșă, al doilea a ajuns la linia de finish după 17h47min54s (locul 13/27 de concurenți la masculin). A fost cea mai grea competiție de triatlon pentru Răzvan Staicu, care a lăsat urme adânci.

”Mie frică rău de Icon”, spune Dragoș Georgescu. ”Sunt sigur că mental voi fi ars pentru câteva luni. Consumul este enorm, atât fizic, cât și psihic. Îți abuzezi corpul și mintea la maximum”.

”Cursa asta n-o duci cu corpul, ci cu mintea”.

Sorin Boriceanu are o revanșă de luat

Sorin Boriceanu se află și el la cel de-al doilea triatlon extrem din 2019. În iunie a participat la Alpsman, unde a abandonat la proba de alergare.

Sorin are însă de luat o revanșă pentru Icon, competiție la care a participat și în 2018 și care s-a soldat cu DNF la proba de alergare. Sorin a înotat 3,9 km în 1h8min50s și a pedalat cei 180km cu diferență de nivel de 5.000 m în 10h30min54s. Detalii aici.

Anul acesta s-a întâlnit pe traseul de ciclism cu nimeni altul decât Sebastian Kienle – poate a luat ceva de la el :).

Sorin Boriceanu - Sebastian Kienle - intalnire Livigno
Foto: Sorin Boriceanu

Comentarii

Articolul precedentO poveste cu suspans, dar cu final fericit
Articolul următorPeste 300 de triatloniști vor lua startul la Transfier. Cine sunt favoriții
Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE