WinterTri Challenge inaugurează sezonul de triatlon de trei ani încoace, fiind singurul concurs de triatlon care are loc în mijlocul sezonului rece.
Încă de la lansarea lui, în 2012, a fost un concurs de triatlon în plină iarnă, cu toate probele pe care le implică o astfel de competiţie. Prima probă este alergarea şi este foarte posibil ca traseul să fie acoperit de zăpadă. Proba de ciclism, proba numărul doi, poate rezerva surprize şi mai mari, cu pedalare pe şleauri sau, mai rău (ca în 2012), un traseu cu zăpadă afânată ce-ţi ajunge până la genunchi, situaţie în care trebuie să fugi cu bicicleta în spate!
Vestea bună este că înotul este cea mai sigură şi mai confortabilă probă, pentru că are loc într-un bazin acoperit și încălzit. Ştiţi deja că este vorba despre bazinul olimpic de la Izvorani, un loc de cea mai bună calitate pentru standardele oricărui înotător.
O primă recomandare. Aflat la sfârșit de februarie, în plin sezon de acumulare, vă recomand să fiţi precauţi în stabilirea unor obiective de performanță la acest concurs. Celor mai ambiţioşi le-aș recomanda obiective limitate, rezumate la o singură probă. Spre exemplu, îţi poţi propune să alergi cei 5,5km prin pădure și noroi într-un timp mai bun cu un minut 1min, său să faci proba de înot cu 2min:10sec/100m.
Pentru cei care nu au un obiectiv clar pentru acest concurs, recomand o abordare relaxată. Bucuraţi-vă de atmosfera concursului, pentru că sezonul se anunță lung și vor urma evenimente unde se pot măsura forțele!
WinterTri Challenge: elemente specifice
- Condițiile exterioare, vremea. Ne putem aștepta la ploaie, ninsoare sau în cel mai bun caz doar la frig cu vânt. Deci, să vă alegeţi cu grijă echipamentul de concurs . Pregătiți mai multe scenarii din care să alegeți în seara de dinainte, când umpleți geanta de concurs.
- Alergarea. Proba de alergare va avea loc pe teren off-road. Probabil că va fi mult noroi, bălţi, zăpadă topită sau înghețată. Pantofii de alergare pentru asfalt nu vă vor fi de folos.
- Ordinea inversată a probelor. Dat fiind că înotul este ultima proba, luați în calcul faptul că veţi termina concursul în costum de baie. La vestiar veţi avea doar niște haine murdare, purtate la bicicletă cu câte ați decis să fugiți din tranziție spre vestiar. În anii precedenți unii nu au păstrat nimic (vezi foto)!Recomand să aveți în zona de tranziție un săculeț cu care veți alerga spre proba de înot, în care să aveţi un prosop, haine și încălțăminte de schimb, care să vă permită ieșirea afară și să vă recuperaţi echipamentul din tranziție. La același punct aș menționa și dificultatea probei de înot generată de intrarea în apă cu un puls relativ ridicat și cu oarece obosoeală acumulată de la primele două probe. Acest tip de înot nu poate fi experimentat la restul competițiilor din an.
- Limitările probei de înot. Înotându-se într-un bazin, concurenții nu au loc să se desprindă unii de alții ca la o probă de înot în ape deschise, lac sau mare. Organizatorii fac eforturi pentru a evita aglomerația (mai multe grupe de start, ordine prestabilită a culoarelor de înot), dar depășirile vor fi inevitabile. Încercați să mențineți o traiectorie cât mai apropiată de flotorul din partea dreaptă ce delimitează culoarul vostru. Astfel, depăsirea se poate face pe mijlocul culoarului, fără pericole de lovire cu cel din sens opus sau cu cel din același sens (chiar și așa, se impune o privire de asigurare aruncată în față ). De asemenea, când întrați în limita ultimilor cinci metri capăt (semnalizată cu stegulețe) amânați depăsirea celui din față pentru următoarea lungime de 50m, deoarece cel din fața voastră trebuie să execute întoarcerea și riscați să vă loviți când va începe întoarcerea.
- Tranziția bicicletă-înot. După ce lăsați bicicleta în rastel și vă debarasați de lucrurile pe care le considerați inutile la înot, veți începe o alergare către bazin. Veți fi îndrumat către zona de vestiare. Înăuntru este posibil să găsiți aglomerat și posibil nicio băncuță cu numele vostru. Fiți pregătiți pentru o dezechipare fără dulăpior propriu. Utilizați și holul exterior dacă este posibil (personal folosesc aceeați pereche de pantaloni pentru toate probele, deci nu sunt riscuri). Introduceți toate hainele într-un sac de schimb. Nu lăsați echipament aruncat prin vestiar deoarce la finalul concursului veți pierde mult timp pentru recuperarea lor. Cel mai important: după alergare și bicicletă veți intra plin de noroi în vestiar. Dușul înainte de intrarea în apă trebuie să rezolve și această problemă chiar dacă ceasul ticăie! Nu ne-am dori ca cei din ultima serie să înoate într-o mare de noroi…
- Startul în valuri. Pentru a evita aglomerația de pe traseu (mai ales la înot), organizatorii au decis efectuarea unui start în 3 valuri, la interval de 45 minute. Pentru cei cu obiective la podium va fi dificil să-și urmărească contra-candidații din altă serie. În acest caz, nu există decât o soluție decât o cursă rulată la maxim, din prima secundă până la linia de finish.
Nu voi insista asupra activității din săptămâna premergătoare concursului. Sper că se cunosc sfaturile privind acordarea unui timp mai mare recuperării și relaxării. Recomand nu mai mult de 2-3 antrenamente, mai ușoare ca de obicei. Înotul poate fi menținut la același nivel, nu și sâmbătă. O cină cu carbohidrați și un somn bun sunt necesare sâmbătă seara.
WinterTri Challenge, sfaturi pentru ziua concursului
- Ultima verificare a bagajului de concurs. Recomand pregătirea bagajului cu o seară înainte, pe baza unei liste ce se va dezvolta în timp, pe baza experiențelor proprii (ce a lipsit la concursul de azi, se va adăuga pe lista viitoare).
- Sosirea la locul de start conform programului anunțat de organizatori. Nu uitați, de la Băneasa la Complexul Olimpic Izvorani este ceva distanță.
- Ajunși la locul de start, preluați echipamentul și organizați-vă locul de tranziție. Plecați la alergare fără haine groase, pentru că vă veți încălzi rapid (1-2 straturi). Soluția ideală este de a păstra o bluză până înaintea startului (1-2 min) și să o lăsați cuiva dintre spectatori. Pentru bicicletă recomand o bluză în tranziție, mai ales pentru protecție la vânt, pentru a evita senzațiile de frig pe primii kilometri. Despre ochelarii la bicicletă: luați în considerare prezența noroiului. Ochelarii se vor murdări și vor necesita ștergeri. Pe noroi prefer fără ochelari – lăcrimarea curăță mai eficient ochiul, mănuşa va lăsa urme pe lentila ochelarilor. Recomand să purtaţi mănuși atât la alergare, cât și la bicicletă, dacă temperatura va fi scăzută.
- Faceți o încălzire bună. Profitați de frumoasa pistă de alergare de la baza sportivă Izvorani și începeți cu o alergare ușoară (3-4 ture) la regim de conversație. Terminați cu o încălzire bună a articulațiilor picioarelor, deoarece va urma o alergare dificilă, încă din primii metri de după start. Încălzirea trebuie să înceapă cu aproximativ 30 de minute înainte de start. Până la start, continuați permanent să fiți în mișcare. Cei mai îndrăzneţi pot face și câteva sute de metri pe traseu, dacă este permis de către organizatori sau în alte zone cu condiții similare. Nu uitați de hidratare și eventuale energizante pentru start.
- Alinierea la start. Ocupați o poziție pe grila de start conform pregătirii voastre la alergare. Trebuie să luați în considerare că la o alergare de doar 5,5km se va pleca foarte tare și dacă nu veți reuși să mențineți ritmul riscați să fiți îmbrânciți de cei mai rapizi din spate care vor încerca să-și facă loc.
- Alergarea. Încercați să faceți abstracție de cei din jur și să mențineți ritmul cu care sunteți obişnuiţi la antrenamente, în caz contrar va apărea o sufocare după 2-3km. În cazul în care antrenamentele curente au fost efectuate preponderent pe asfalt, luați în considerare o diminuare sensibilă a tempo-ului din antrenamente, pentru că alergarea prin pădure diferă, este mai dificilă. Noroiul mai adaugă ceva secunde bune la ritm. Nu vă alarmați, toți concurenții au aceeași problemă.
- Bicicleta. Porniți cu rapoarte ușoare la start, pentru a încălzi complet mușchii picioarelor. Neplăceri pot apărea în cazul apariției zăpezii (nu cred că mai este posibil în acest an) sau a ploii. Atenție la gropile din asfalt ce pot provoca o nedorită pană. Rulați pe partea drepată pentru a permite depășirea.
- Înotul. Proba de înot, cu excepția celor menționate anterior, nu prezintă dificultăți față de alte concursuri. Aș menționa ca mică dificultate totuși traseul relativ întortocheat de la ușa de intrare până la blocstart. La prima participare mi-a fost relativ dificil și am pierdut ceva timp, însă la a doua participare totul a mers ceas. Trebuie să parcurgeți în dimineața consursului acest drum, luați repere pe lungul culoar pentru identificarea corectă a ușii de la vestiar, imaginați-vă unde puteți să vă dezechipați, vizualizați accesul și fluxurile prin vestiar către bazin, apoi în bazin identificați partea corectă de unde se începe proba, precum și traseul pe care se va alerga după înot către poarta de finish. Atenție la pardoseala udă și evitați posibile accidentări.
La final, recomandarea cea mai importantă: bucurați-vă de acest eveniment, de revederea cu alți concurenți şi dați dovadă de fair-play pe toată durata evenimentului!