Eu nu sunt în măsură să dau sfaturi pentru triatlonişti, dar Chris McCormack este :). Promit că acesta este ultimul articol legat de cartea autobiografică a lui McCormack, dar pur şi simplu nu mă pot abţine.

Deci, iată care este selecţia mea din cartea lui Chris McCormack:

  • nu încerca să termini cursa încă de la proba de bicicletă, pentru că mai urmează şi proba de alergare, care poate fi trambulină sau te poate trage în jos;
  • concurează pentru un scop care să-ţi depăşească propria persoană. Spre exemplu, ţi-ai putea propune să strângi bani pentru o cauză umanitară;
  • evită antrenamentul în exces. Ascultă-ţi corpul. Dacă doare, opreşte-te. Dacă eşti obosit, scurtează antrenamentul. Dacă eşti epuizat, ia-ţi liber, dormi. Şi, apropos, cică trebuie să dormim suficient :). Stabileşte o oră fixă la care să mergi la culcare în fiecare noapte şi o oră la care să te trezeşti. Rutina este mama succesului.;
  • hidratează-te în timpul antrenamentelor, ca să eviţi crampele şi accidentările.
  • antrenează-te în funcţie de vârstă. Dacă ai 45 de ani nu te poţi chinui cu un antrenament pe care îl face un sportiv de 25 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă ai nevoie de o perioadă mai mare de recuperare şi de o perioadă mai lungă de încălzire;
  • dacă te accidentezi nu încerca să grăbeşti recuperarea. Corpul îţi va spune când eşti gata;
  • pentru proba de bicicletă să aveţi în vedere folosirea unui lubrifiant bun, pentru a preveni frecarea şi iritaţiile. Asta este valabil mai ales la cursele lungi, gen half Ironman sau Ironman. Mie mi s-a întâmplat şi la proba olimpică să mă irit, iar cei care sunt ca mine, mai pufoşi, ar trebui să se gândească la folosirea unui lubrifiant;
  • păstrează-ţi picioarele proaspete pentru proba de alergare. Dacă mersul la trenă este permis încearcă să te lipeşti de un grup de ciclişti mai buni decât tine şi să stai în plasa lor. Dacă obiectivul tău este doar să termini cursa, încearcă să-ţi conservi energia cât mai mult, pentru că urmează proba de alergare, care îţi va înmuia picioarele;
  • nu schimba automat viteza cu una mai mare şi mai grea pe porţiunile deluroase. Este indicat să pedalezi repede pe un teren înclinat. Bine, mai există şi sfatul de a te antrena pe relief înclinat, dacă nu vrei să păţeşti suferinţa prin care am trecut eu la triatlonul de la Braşov;
  • regulă de bază: amestecul de carbohidraţi trebuie să fie din ce în ce mai simplu pe măsură ce avansezi în cursă. În timpul alergării consumă carbohidraţi în cea mai simplă formă, cât mai aproape de glucoză cu putinţă. Voi încerca să fac acest lucru la următorul maraton la care voi participa.
  • când eşti pe bicicletă şi ritmul cardiac este mai redus, consumă alimente mai dense, mai bogate în calorii, pe bază de maltodextrină. Cofeina ar trebui să intre şi ea în ecuaţie pe măsură ce cursa progresează;
  • consumaţi multe fructe şi legume proaspete;
  • consumaţi multe grăsimi sănătoase, precum cele care se găsesc în migdale, avocado şi uleiul de măsline. Ajuta la reducerea inflamării ţesuturilor;
  • consumaţi multe proteine slabe – peşte, carne de pasăre, carne slabă de vită, tofu;
  • consumaţi carbohidraţi complecşi, pentru a avea energie în timpul antrenamentelor. Îi puteţi găsi în pâinea din cereale, orez brun, fasole uscată şi linte;
  • evitaţi caloriile goale, date de zahăr alb, cartofi albi, făină albă, orez alb;
  • încercaţi să treceţi prin tranziţii cât mai repede. Nu socializa, nu sta la palavre cu nimeni. Poartă un echipament format dintr-o singură piesă, astfel încât să nu mai fie nevoie să te schimbi
  • în timpul probei de bicicletă, mai ales la cursele lungi, consumă sodiu. Vei avea nevoie.

Acestea sunt doar o mică parte din ideile pe care le poţi împrumuta de la unul dintre cei mai buni triatlonişti din lume, Chris McCormack. Dacă vrei să afli mai multe informaţii, cumpără cartea.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Sfaturi pentru triatlonişti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.