Radu Milea este destul de cunoscut în comunitatea alergătorilor din România. Este, aşa cum se autodescrie pe pagina sa de Facebook, “orientarist de mic, alergător montan din pasiune, îndrăgostit de sport iremediabil”.
Este un alergător experimentat, îl vedem deseori pe podium la competiţiile de alergare şi, pentru că se pricepe, este şi organizator de concursuri: Alba IUlia City Race, Retezat SkyRace, Busteni SKyRace şi Corcova Trail Race, în calitate de director sportiv al Asociaţiei Sport La Orice Vârstă.
Împreună cu Mihai Şerban şi Marius Ionescu, a lansat teamrun.ro, o platformă prin intermediul căreia poţi primi program de antrenament personalizat şi asistenţă în realizarea antrenamentelor, pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele sportive.
- Cum ai încerca să convingi pe cineva să înceapă să alerge?
În momentul de fața există tot felul de liste, mai scurte sau mai lungi cu motive pentru care o persoană ar trebui să facă exerciții fizice sau să alerge. Chiar astăzi citeam o astfel de listă, așezată la intrarea în Parcul Romanescu din Craiova. Eu nu cred în ideea că poți convinge pe cineva să alerge, „chemarea” trebuie să vină de la sine și îmi place să cred în puterea exemplului. Am prieteni care au alergat toată viața, am prieteni care au avut peste 100kg și acum aleargă distanțe foarte lungi, eu personal am făcut pauză de sport vreo 4 ani și mă îngrășasem aproape de 80kg. Fiecare dintre noi trebuie să găsească propria cale, propria chemare, indiferent că asta înseamnă să alergăm 2-3km în parc, de 2-3 ori pe săptămână sau că ne antrenăm pentru un ultra maraton. Poate alergatul nu este pentru toata lumea?
2. Alergare pe şosea sau alergare offroad? De ce?
Bucureștean fiind, în mod normal aș spune alergare pe șosea, dar cândva, cumva, mi-a fost insuflată dragostea de munte și iubesc să alerg pe munte, iubesc senzația de libertate și lipsa constrângerii pe care ți=o oferă alergatul în parc. Pe de altă parte, revenind la faptul că sunt bucureștean, implicit mare parte a pregătirii mele în perioada noiembrie – martie se desfășoară pe asfalt și asta nu îmi displace. Dar din momentul în care începe sezonul „de munte” fac tot posibilul să fiu prezent la altitudine.
3. Ce mănânci şi ce bei înainte de o cursă?
Cred în unicitatea fiecărui alergător și merg pe ideea că ce mi se potrivește mie nu este în nici un fel o regulă universală. Am învățat destul de multe despre nutriția mea în ultimii ani și cu toate astea sunt la nivelul de „teste” în continuare. Săptămâna dinaintea unei curse este o bucată din puzzle-ul reușitei sau eșecului în cursa respectivă. Aș putea vorbi pe acest subiect la nesfârșit, dar nu o să o fac și voi vorbi despre ce am descoperit că am nevoie în dimineața cursei: o cană de ceai, ușor îndulcit, puțin cașcaval și 2-3 gauffre (sau clătite) cu dulceață (de preferat de la prietenul meu Andrei Preda). Au fost perioade în care înfulecam paste în dimineața cursei, apoi am trecut la sandwichuri, dar toate acestea au funcționat o perioadă scurtă, apoi am început să experimentez senzația deloc plăcută de stomac plin, dar combinația recent descoperită mă ajută să fiu încărcat nutrițional și totuși să nu simt senzația de prea plin.
4. Care este concursul tău favorit? De ce?
Nu am un concurs preferat. Fiecare concurs la care decid să particip este special și în ultimii ani am avut ocazia să particip la concursuri incredibile, cu mulți alergători și peisaje fantastice, iar fiecare linie de finish rămâne specială în inima și în amintirile mele.
5. Care-i cea mai bună pereche de adidaşi pe care ai avut-o vreodată?
Am spus de multe ori „ăștia sunt cei mai tari adidași pe care i-am purtat”, dar de fiecare dată au apărut alții și alții, dar cred că favoriții mei rămân Adidas Adizero Adios 2 pentru plat și La Sportiva Helios pentru trail-running. Dar, cine știe ce ne va rezerva viitorul !?