Bogdan Zurbagiu - inot in ape deschise

Bogdan Zurbagiu va lua mâine startul la Campionatul Național de Înot în Ape Deschise din Olanda, care va avea loc în cadrul IJsselmeer Marathon Swim, unde va înota 22 km.

IJsselmeer este cel mai mare lac din Olanda – se întinde pe o suprafață de 1.100 km2 și are o adâncime medie de 5,5 metri.

Bogdan Zurbagiu a fost acceptat în competiție în urma depunerii unui dosar, care conținea CV-ul său și participările la alte competiții de înot în ape deschise. Olandezii acceptă în concurs maximum cinci străini.

”Va fi un exercițiu foarte bun pentru Canalul Mânecii, pentru că este unul dintre puținele evenimente din Europa unde poți testa apa rece și ai aproape toate condițiile pe care le întâlnești și la Canalul Mânecii, mai puțin distanța”, a declarat pentru Biciclistul.ro Bogdan Zurbagiu.

Provocarea competiției din Olanda va fi nu distanța, ci valurile haotice.

”Mă aștept să înot ca într-o mașină de spălat”, a spus Bogdan Zurbagiu.

Ca să vă faceți o idee despre condițiile dure ale acestei competiții, las aici o fotografie care nu mai are nevoie de descriere.

Sursa foto

Înotătorul român va beneficia la acest concurs de serviciile unui antrenor, de barcă mare, cazare și transport la start.

”Antrenoarea mea a traversat lacul de șase ori”, spune Bogdan.

IJsselmeer Marathon Swim are un invitat special la ediția din acest an, pe Maarten van der Weijden, un înotător olandez, super campion, care are o poveste de viață impresionantă.

Invitat special, Maarten van der Weijden

Născut în 1981, Van der Weijden s-a făcut remarcat încă din tinerețe, când a devenit campion național la 1500 metri liber (1998, 1999 și 2000). De asemenea, a fost campion și la 400 metri liber, în 1999 și 2000. Tot în 2000 a fost campion la proba de 5km înot în ape deschise.

Din păcate, în 2001 a aflat că are leucemie, iar cariera sa părea a fi încheiată – leucemia este o boală care nu prea iartă.

Sursa foto

Totuși, a supraviețuit cancerului și a revenit în circuitul sportiv în 2003. S-a calificat la mondialele de înot în ape deschise de la Barcelona și a câștigat alte titluri naționale în Olanda, la 800 metri liber și 1.500 metri liber.

În 2004, a traversat lacul IJsselmeer în 4:20: 58 ore, depășind fostul record cu aproape 15 minute. A încasat 50.000 de euro pe care i-a donat cercetării în domeniul cancerului.

În 2005 a terminat pe poziția a cincea la mondialele de înot în ape deschise la proba de 10 km și s-a clasat pe locul 6 la proba de 25 km. De asemenea, a câștigat trei cupe mondiale la Ismaila, Al Fujeirah și Dubai. În 2006 a luat argint la europenele de înot în ape deschise, proba 10 km.

În mai, 2017, Van der Weijden a încercat să bată recordul mondial pentru 24 de ore de înot. Recordul era 102 km, el a înotat 99,5. A încercat din nou, în 2018, și a reușit – a înotat 102,8 km.

În august, 2018, Van der Weijden și-a propus să înoate întregul canal Elfstedentocht, din nordul Olandei, care are peste 200 km. Scopul evenimentului a fost strângerea de fonduri pentru cercetarea cancerului. A preconizat că va înota timp de trei zile, cu scurte pauze pentru somn și hrană (cea mai mare a fost de trei ore). Totul a fost transmis live. Aproape a reușit, mai avea de parcurs mai puțin de 10 km, dar a fost nevoit să abandoneze din cauza stării de rău pe care i-a dat-o înotul în apă. Înotase 163 km în 55 ore și strânsese peste 4,3 milioane de euro. Până în octombrie, donațiile ajunseseră la cinci milioane de euro.

Bogdan mi-a spus că este foarte mândru că va înota alături de Van der Weijden, acest zeu al înotului în ape deschise.

Îți recomand să citești și articolul Bogdan Zurbagiu a traversat lacul Beliș, 14 km. Urmează omologarea, ispravă realizată în iulie 2019.

Pentru cei care nu știu, Bogdan este primul român care a traversat înot Canalul Rottnest, situat în zona orașului Perth, din Australia, între plaja Cottesloe și insula Rottnest, aflata la 20 kilometri în largul Oceanului Indian. Distanța pe care a înotat-o este de 19,7 km.

Succes, Bogdan!

Rubrica sustinuta de TYR Romania

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE