Bogdan Zurbagi - inot in ape deschise

Bogdan Zurbagiu va lua mâine startul în cea mai mare aventură a vieții sale, traversarea Canalului Rottnest din Oceanul Indian. Distanța pe care o va avea de parcurs este de 19,7 km, presărată cu curenți puternici și o vreme schimbătoare, care îi vor îngreuna misiunea.

Cireașa de pe tort, e foarte posibil ca prin zonă să mai apară și câte un mare rechin alb.

Am vorbit chiar în această dimineață cu Bogdan, i-am luat pulsul.

”Am emoții, este ceva normal până la urmă”, ne-a spus Bogdan Zurbagiu.

”Am fost la briefing și pot spune că organizarea este exemplară. Au avut două sesiuni cu sala plină, cu sportivi din străinătate”.

Bogdan a intrat în apă, s-o testeze. ”Este rece, la primul contact, dar te obișnuiești repede. Localnicii spun că are în jur de 20 de grade, deci este bine”.

Apa are o culoare foarte frumoasă, dar este și înșelătoare, spune Bogdan.

”Vorba unei persoane experimentate în această traversare, la un moment dat o să vedeți fundul apei, peștii și entuziasmați veți începe sprintul. Nu vă grăbiți, mai aveți 2 kilometri până la mal”.

Vă întrebați, poate, în cât timp va înota Bogdan Zurbagiu cei 20 km.

”Înainte de antrenamentele de aici am crezut că o să pot planifica timpul și estimam 5h30min – 6h15min, însă vremea este schimbătoare, curenții și valurile de asemenea, așa că va trebui să fac uz de toate resursele. Dacă termin și am epuizat toate resursele, voi ști că am făcut tot ce mi-a stat în puteri. Voi încerca să măresc viteza pe parcurs”, spune Bogdan.

L-am întrebat pe Bogdan care au fost cele mai subliniate informații ale organizatorilor, la ședința de pregătire.

”Cele despre siguranță”, a spus el.

”Au fost enorm de multe informații, un film de 30 de minute. Vor exista elicoptere, vor fi interzise dronele. Au un canal de navigare, de siguranță pentru urgențe. Toți skipperii au proceduri de urgență. Aceștia au avut de completat și chestionare de evaluare.

Bogdan Zurbagiu - sedinta pregatire traversare Rottnest
La ședința de pregătire

De asemenea, au fost intervievați sportivi cu 5-7 traversări, care au comunicat din experiența proprie, despre coordonarea echipei, a bărcii și a kayacului”, spune Bogdan.

”Bogdan, este această traversare proiectul vieții tale”, l-am întrebat înainte de a încheia discuția.

”Până acum, în afară de conceperea copiilor, este proiectul vieții mele. După acesta voi pregăti altele, care sper să fie la fel de speciale ca acesta. Acum pot înțelege de ce un elvețian pe care l-am cunoscut aici se află la a doua participare la Rottnest. Este un eveniment deosebit”.

Bogdan Zurbagiu - numar concurs traversare Rottnest

Vă reamintesc că aventura lui Bogdan Zurbagiu are și o componentă socială. El va înota pentru copiii aflați sub îngrijirea asociației Hospice Casa Speranței, pentru care și strânge bani. Există o pagină specială creată de Hospice pentru Bogdan, unde se pot face donații.

Despre Bogdan Zurbagiu

  • Are 32 de ani, este căsătorit, tată a doi copii. Este de profesie economist,  absolvent al Facultății de Cibernetică.
  • A practicat în copilărie înotul de  performanță, în cadrul clubului Dinamo, sub îndrumarea lui Carmen Bunaciu
  • A întrerupt înotul de performanță la 15 ani, dar în ultimii ani a participat la diverse evenimente sportive de anduranță, triatloane pe distanțe Half sau alergare montană. Maratonul de înot din Italia, Lago D’Orta, 27 km, este competiția cea mai mare la care a participat
  • În prezent se antrenează în cadrul Clubului Sportiv Delfinul București, sub îndrumarea lui Matei Giurcăneanu.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE