Fauja Singh - cel mai batran maratonist din lume

Fauja Singh - cel mai batran maratonist din lume

La vârsta la care cei mai mulți dintre noi (cel puțin în România) vom fi oale și ulcele, Fauja Singh aleargă la maraton.

Este cel mai în vârstă maratonist din lume, are 101 ani și va participa, duminică, la Hong Kong, la ultimul său concurs, el luând această decizie pentru că a început să i se pară dificilă competiția.

Fauja Singh, supranumit “tornada cu turban”, a început să alerge la vârsta de 89 de ani și a terminat nouă maratoane, printre care cele de la Londra și New York. El a reușit cel mai bun timp al său la Toronto, 5 ore, 40 de minute și 4 secunde.

Singh, care va împlini 102 ani la 1 aprilie, a declarat că nu este bolnav, dar concursurile au devenit dificile la vârsta sa.

“Cred că trebuie să mă retrag când sunt încă în formă”, a spus sportivul, care va alerga pe distanța de 10 kilometri, în paralel cu maratonul de la Hong Kong.

Atletul cântărește 52 de kilograme, poartă un turban portocaliu impunător și iubește celebritatea.

“Imi pare rău de faptul că nimeni nu mă va mai iubi după ce nu voi mai alerga. În acest moment, toată lumea mă iubește. Sper că nu mă vor uita”, a precizat Singh, fost agricultor în Pendjab (nordul Indiei), care s-a stabilit în Marea Britanie, la Ilford.

El s-a decis să concureze la maraton după ce a urmărit o emisiune televizată, la puțin timp după ce soția sa și un fiu au decedat.

Singh este considerat cel mai în vârstă maratonist din lume, dar recorul său nu poate fi omologat pentru că nu deține un certificat de naștere. El s-a numărat printre purtătorii flăcării olimpice la Atena și la Londra, fiind totodată protagonistul unor spoturi publicitare.

Antrenorul lui Singh s-a declarat intrigat și impresionat de elevul său, în cei aproape 13 ani de colaborare: “Are mereu o atitudine pozitivă. Dacă îi spun “astăzi facem 10 kilometri”, el răspunde “de ce nu 20 de kilometri?”.

Fauja Singh nu va mai participa la competiții, dar va continua să alerge pentru a avea grijă de sănătatea lui.

Sursa: Mediafax

Comentarii