Căldura toridă încă persista în faţa primăriei din Urlaţi, dar mulţimea adunată acolo genera un vacarm continuu, din care  puteai detecta o bucurie molipsitoare.

Peste 250 de concurenţi terminaseră deja  Maratonul Vinului – majoritatea la proba de 30  km – un concurs de mountain bike desfăşurat pe dealurile de pe lângă localitatea Urlaţi, din judeţul Prahova.

Bicicliştii au înfruntat o căldură teribilă, de peste 35 de grade şi dealuri necruţătoare, care te storceau de vlagă fără milă.  Mulţi dintre ei nu mai puteau îndura continuitatea urcuşului şi coborau de pe bicicletă, să-şi tragă sufletul.

A făcut şi el la fel ca ei. S-a dat jos de pe bicicletă, să se odihnească şi să-şi mai domolească bătăile inimii. La vârsta lui,  un ritm cardiac peste medie este periculos. Îl  cheamă Nicolae Stroiescu şi are 70 de ani.

246629_2026072860585_1506944405_32192365_7059487_n
Foto: ciclism.ro

L-am întâlnit la sfârşitul cursei, departe de mulţime, relaxat, liniştit  şi zâmbitor. Am  aflat că practică ciclismul, la acest nivel, în care termină curse grele, ba chiar  înaintea unor care i-ar putea fi copii, cam de un an. Are o problemă medicală la picioare, dar pedalatul îi face bine, îl poate practica.

Are o bicicletă simplă, grea,  de vreo  20 kg. Când te uiţi  la el şi-l vezi aplecat, puţin cocoşat, nu-ţi vine a crede că a terminat Maratonul Vinului.  Dar când ridică privirea spre tine  înţelegi că  ai în faţă un om cu  o voinţă extraordinară şi o inteligenţă la fel de vie ca trupul lui plin încă de resurse.

N-am stat mult de vorbă cu el şi mi-a  promis un mesaj, după ce-şi mai revine după cursă.

“Deşi sunt obişnuit cu mersul în aer liber şi prin soare, totuşi după patru ore de bătut soarele în cap la maraton, plus casca şi efortul, încă îmi simt mintea un pic tulbure”, îşi începe doctorul ortoped mesajul către Biciclistul.ro.

253546_2026075060640_1506944405_32192378_1985919_n
Foto: ciclism.ro

Nicolae Stroescu a fost şeful secţiei de ortopedie din Spitalul Judeţean Ploieşti. Acum este pensionar de cinci ani, dar încă mai lucrează câte patru ore în fiecare dimineaţă la două policlinici private din Ploieşti.

“Dar adevărata  mea profesie este orientarea sportivă, pe care o practic fără  întrerupere din 1968″, spune domnul Stroescu. “Practic, sunt unul dintre cei mai cunoscuţi orientarişti din ţară şi cel care a fondat actuala Federaţia Română de Orientare (FRO), în anul 1990, imediat după Revoluţie.

În acelaşi an a şi reuşit s-o afilieze la Federaţia Internaţională de Orientare. Stroescu a fost preşedintele Federaţiei Române înte 1990-1992. În 1996 a organizat  la Govora Campionatul Mondial de orientare pentru juniori şi tineret.

Activitatea de orientarism implică multe lucruri, iar mai multe detalii puteţi afla chiar de pe site-ul său,  prahova-orientare.ro. Stroescu a organizat peste 200 de competiţii.

Acum, ca să vă daţi seama ce activitate complexă este  orientarea asta sportivă vă spun aşa: se practică trei tipuri de orientare, în  alergare, pe schiuri şi pe bicicletă  mountain bike. Vă daţi seama ce condiţie fizică a avut  şi are domnul Stroescu dacă practică aceste activităţi încă din 1968!

Jos  pălăria şi multă sănătate! Să vă ţină pentru cât  mai multe concursuri de montain bike!

Foto: ciclism.ro

[nggallery id=135]

Comentarii

Articolul precedentFotografia zilei: the bike cow, expusă la Ciclofest
Articolul următorCazaturi la Maratonul Vinului
Editor Biciclistul.ro | emilian@biciclistul.ro | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE