Fără Asfalt 2016 - start proba de înotFoto: Andrei Drăgușanu

Concursul de triatlon la mare Fără Asfalt 2017, ce va avea loc în data de 3 iunie, va avea un nou tip de start, care nu a mai fost folosit până acum la vreun concurs de triatlon din România.

”Vom face un start ca la concursurile de alergare”, a declarat pentru Biciclistul.ro unul dintre reprezentanții organizatorului, Tudor-Vlad.

Va fi un singur start pentru toată lumea, continuu, fără pauze, iar înainte de a intra în apă sportivii vor trebui să treacă printr-o poartă de start, poziționată la 10 metri de nivelul mării.

”Va fi un T0, când a intrat primul concurent prin poartă, care va și marca timpul de start oficial al competiției”, a spus Tudor-Vlad.

Fiecare concurent se va poziționa în zona de start în funcție de cât de bun se consideră la înot.

”Dacă ești bun și competitiv, te bagi în față, să ai mai puțin de depășit”, spune Tudor-Vlad.

Am întrebat ce se va întâmpla cu acei concurenți care deși nu sunt rapizi la înot se vor băga în față, să ia startul din primele rânduri.

”O vor face pe riscul lor, își vor lua palme peste față, picioare etc, așa cum se întâmplă la triatlon. Nu va fi în avantajul nimănui să se poziționeze acolo unde nu-i este locul”, a afirmat Tudor-Vlad.

În urmă cu doi ani, startul la proba de înot de la Fără Asfalt s-a dat în funcție de timpul pe care concurenții l-au estimat la înscriere. În față au fost poziționați cei mai rapizi, în spate cei mai lenți.

Anul trecut, startul s-a dat în funcție de categoriile de vârstă, o măsură ce a fost contestată de către mai mulți concurenți ”veterani”, foarte competitivi.

”Aceștia au sesizat, și pe bună dreptate, că nu e corect să fie puși la urmă la startul de înot, pentru că vor avea de depășit prea mulți concurenți pe traseu”, spune Tudor-Vlad.

Adevărul este că anul trecut, în clasamentul open, unde au fost și elitele, în top 20 s-au clasat nu mai puțin de cinci sportivi peste 40 de ani.

Prin urmare, în 2017 lucrurile vor fi simple: treci prin poarta de start, începe și timpul tău oficial în concurs. Exact ca la Maratonul București, unde există un timp brut, cel oficial, și un timp net, cel personal, al fiecărui concurent.

Motive pentru a participa la Fără Asfalt

Fara Asfalt la mare_ 2016 (1)

Am ratat Fără Asfalt în ultimii doi ani și de fiecare dată am avut inima grea, pentru că este un concurs de suflet, cu o atmosferă extraordinară, unde ești înconjurat de prieteni. Ceea ce îmi place în mod special la Fără Asfalt este faptul că miza concursului nu este neapărat legată de competitivitate. Frumusețea peisajelor din 2 Mai este mai impresionantă decât numărul de concurenți pe care i-ai putea întrece la acest concurs. Îmi este foarte clar că majoritatea celor care se înscriu la Fără Asfalt nu o fac pentru competiție, ci pentru atmosferă, pentru evadare la mare, pentru relaxare.

Eu voi fi acolo împreună cu toată familia, ba chiar i-am înscris și pe cei mici la evenimentul de a doua zi, concursul Aquatlon pentru copii. Apropos, grăbiți-vă, mai sunt doar 70 de locuri disponibile (din 200). Înscrierea este gratuită pentru copii și kitul de participare va fi cel puțin la fel de generos ca anul trecut, când au primit tricouri frumos imprimate și colorate, rucsaci premium, câte o pereche de ochelari de înot, dar și multe alte discounturi și surprize.

La concursul de triatlon numărul maxim de participanți va fi de 450 (în acest moment mai sunt 347 de locuri disponibile – înscrieri aici). La ștafete vor fi acceptate doar 150 de echipe (mai sunt disponibile 114).

”Am impus un număr fix de locuri pentru că nu vrem să se producă aglomerație pe traseu. Există anumite porțiuni înguste prin defileu sau poteci single track și nu vrem ca oamenii să se accidenteze sau să nu poată face depășiri în timpul probei de ciclism”, ne-a spus Tudor-Vlad.

”În plus, în tranziție fluxurile ar fi greu de administrat, ne-am întinde prea mult cu rastelurile de biciclete, iar noi ne dorim ca totul să fie aerisit”.

Temperatura apei

Atmosfera la Fara Asfalt

E bine de știut că cei 200 de copii care vor participa la Aquatlon nu vor intra în apă dacă temperatura acesteia va fi sub 18 grade.

Cum va fi apa? Iată întrebarea pusă cu îngrijorare mai ales de către cei care nu au un costum de neopren.

Din cele șapte ediții ale Fără Asfalt, doar la două a fost apa foarte rece, din cauza unor conjuncturi meteo nefavorabile. În 2011 apa a avut 12 grade Celsius. Atunci s-a răcit cu 10 grade în cinci ore, din cauza faptului că vântul a bătut foarte tare dinspre uscat și a dus apa caldă de la suprafță în larg, iar pe dedesubt a venit apă rece.

În 2013 a fost o situație specială. Apa a fost caldă încă din data de 1 mai, când a avut 21 de grade Celsius. În ultimele două săptămâni, înainte de concurs, a bătut vântul din sud tot timpul Acolo e apă mai adâncă și mai rece. În ziua concursului s-a ajuns la 13-14 grade, iar organizatorii au luat decizia de a nu-i lăsa în apă pe cei sub 16 ani, din motive evidente ce țineau de siguranța lor. S-au supărat unii părinți, dar eu cred că a fost decizia corectă ce trebuia luată, nu meritau riscurile.

Să ne rugăm, deci, să nu bată vântul și să avem parte de apă caldă de suprafață :).

Va fi vacanță la Fără Asfalt! 1 iunie pică joi și va fi zi liberă. Ne vom lua liber pe 2 iunie, vineri, și vom mai avea la dispoziție sâmbătă și duminică. Pun pariu că mulți își vor lua liber încă de miercuri.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.