Federatia Romana de Ciclism - Eduard Novak - fara bani

Ciclismul românesc este în moarte clinică, cineva ar trebui să-l deconecteze de la aparate, nu mai e nicio speranță de supraviețuire! Dacă intrați pe linkul de la începutul paragrafului veți (re)vedea ce spunea în luna mai secretarul Federației Române de Ciclism: nu există bani, nu există buget în 2016, nu va mai fi niciun Tur al României, nu avem nimic. În acest context, poate înțelegem de ce cicliștii români care participă la Campionatul Mondial de Ciclism din Qatar (9-16 octombrie) trebuie să-și plătească singuri totul, nu? Federația nu are bani de transport, nu are bani de cazare, nu are bani de biciclete, nu are bani de nimic.

România are trei sportivi care ne vor reprezenta la acest campionat mondial, doi juniori, Mihai Băbăiță și Denis Vulcan, și un ciclist profesionist de la categoria Elite, pe Andrei Nechita, ultimul rutier român care a câștigat Turul României. Ei nu au primit niciun ban de la Federație pentru această competiție.

Cea mai recentă performanță a lui Andrei Nechita este locul trei la Tour of Poyang Lake, China, o cursă de 11 etape, în 12 zile, organizată de către cei de la TJ Sport, cei care au cumpărat echipa Lampre Merida și care a avut premii totale de 150.000 de euro. Nechita a făcut parte dintr-o echipă încropită adhoc, din care au mai făcut parte doi australieni, un francez, doi italieni și un ciclist din Lao. Românul a fost singurul din această echipă care a putut face față competiției, s-a bătut cu toți și a terminat pe podium la doar 40 de secunde de locul 1 și la 15 secunde de locul 2. Dacă ar fi avut unul, doi colegi care să-l țină la căldură, probabil că ar fi câștigat.

Reiau informația din titlul: cicliștii români merg la această competiție mondială pe banii lor. În acest sezon, în calendarul Federației Române de Ciclism au fost tot felul de competiții, de XCE, de XCO, de XCM, enduro, de șosea sau pentru copii. Au fost concursuri pe care Federația le-a girat, unde și-a pus ștampila. Dar, din păcate, Federația a sprijinit aceste concursuri doar cu numele, iar în ceea ce privește competițiile internaționale, cu nimic.  Nu există bani pentru deplasări și concursuri internaționale. Păcat. Probabil că și Eduard Novak, președintele Federației, ciclist profesionist și el, e nevoit să meargă la concursuri și stagii de pregătire tot pe banii lui.

Mihai Băbăiță și Denis Vulcan participă la mondiale pe banii părinților, iar pe Andrei Nechita l-a ajutat un italian și un fost ciclist de performanță. Andrea Benfenatti, sponsorul echipei Timișoara Cycling Team, i-a cumpărat biletul de avion, iar Alex Ciocan, i-a plătit viza și rezervarea la hotel. Andrei Nechita și-a cumpărat din banii lui un set de piese Dura Ace, pentru a nu avea probleme la mondiale. Ciclismul e boală grea…

Dincolo de problemele logistice, birocratice și politice cu care se confruntă Federația Română de Ciclism, au trecut mai bine de trei ani de când Eduad Novak e președinte și…nimic. Long live our president! El s-a plimbat cam pe unde au vrut mușchii lui de șef. Ok, am fost puțin răutăcios, dar nu mă pot abține să nu-l întreb pe Eduard Novak, în calitatea sa de președinte, respectă regulamentul instituției pe care o conduce? Citez chiar din acest regulament:

Federatia Româna de Ciclism are ca scop principal organizarea si controlul practicarii ciclismului în România, extinderea ciclismului pe întreg teritoriul României, precum si aplicarea unui sistem organizat de selectie, pregatire si participare la competitii, în vederea dezvoltarii activitatii de performanta si obtinerea unor rezultate de prestigiu, pe plan national si international.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

7 thoughts on “Cicliștii noștri merg la mondiale pe banii lor. Federația n-are!”
  1. Emilian, ar trebui sa mentionezi ca FRC nu numai ca nu a sprijinit cu nimic competitiile interne dar a si perceput o taxa ilegala de 600 de lei de la organizatori! Raportati la numarul competitiilor nationale…bani impatiti intre lacheii lui Novak!

  2. Ar trebui însă menționat, de ce să nu recunoaștem?, că Eduard Novak este multiplu medaliat, olimpic, mondial. Primește bani pentru că a avut rezultate, nu?

  3. Eu am auzit ca Eduard Novak are bani pentru concursurile lui si pentru concursurile la care participa echipa sa, Tusnad Cycling Team. Pentru restul…fiecare sa se descurce cum poate. Nu e insa corect? De ce pentru el are si pentru ceilalti, mai tineri, nu?

  4. E rusinos ce se intampla la Federatia Romana de Ciclism. Cand a venit Eduard Novak la conducerea ei chiar credeam ca se va schimba ceva, au rams insa aceleasi metehne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.