Sursa foto: https://alongswim.org/molokai-channel-swim-twenty-seven-miles-of-paradise/

CONGRATULATIONS Florin Tomos from Romania for successfully completing the Molokai Kaiwi Channel Swim in 14 hours 56 minutes. Way to push through those strong currents at the end! Whooohuuu!

Florin Tomoș (35 ani)a traversat Canalul Molokai în noaptea de 4 spre 5 august 2019, în 14 ore și 56 de minute, devenind astfel cel de-al doilea român care reușește acest lucru, după Paul Georgescu.

Florin este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, locuiește în Cluj Napoca și este de profesie instructor/antrenor de înot în cadrul clubului Sport4You, al cărui fondator este.

Înotul în ape deschise îi este familiar lui Florin, care face asta încă din copilărie.

”Îmi amintesc cu drag prima mea traversare a lacului Beliș, pe lățime, în copilărie. Atunci, gândul următor a fost cum ar fi să-l traversez și pe lungime”, spune Florin Tomoș.

”A trecut ceva timp în care am practicat înotul sezonier, fiind atras și de alte sporturi, dar în facultate am reluat acest sport, iar în 2016 am reușit traversarea lacului Beliș de la baraj la coada lacului. În 2017, am făcut a doua traversare, iar în 2018 am înotat 28 km, pentru a atrage atenția asupra menținerii curate a apei”.

În martie 2019, Florin Tomoș a lansat prin intermediul clubului SPort4You un eveniment premieră în România: Lakes’s Seven, care presupune traversarea înot a celor mai lungi 7 lacuri din România. Practic, este versiunea românească a Ocean’s Seven.

E vorba de lacurile Drăgan, Beliș, Izvorul Muntelui, Colibița, Vidrarul, Stânca Costești și lacul de pe Dunăre Porțile de Fier I.

Câteva detalii și într-un reportaj realizat de către Digi24 Cluj Napoca:

Traversarea canalului Molokai a avut loc pe timp de noapte

Traversarea canalului Molokai a început pentru Florin Tomoș pe plaja Papohaku, din Molokai și s-a terminat în Peninsula Honolulu Niu.

”Traversarea a fost cea mai mare parte pe timp de noapte, iar condițiile de înot schimbătoare, de la momente mai liniștite, la valuri mari, de nu vedeam barca de asistență. Au fost momente în care dispărea și caiacistul, pentru câteva secunde, și apărea la ceva distanță de mine, accentuând astfel starea de necunoscut”, povestește Florin.

Meduzele și crampele musculare l-au ținut treaz. ”Bine că nu au lăsat urme mari”, spune el.

”Momentul dificil a fost înainte de finish, la ultima milă, mai exact la 0,6 mile de țărm, unde curentul avea 2,2 noduri. Timpul trecea și nu înțelegeam de ce nu ajung, credeam că echipa nu-mi spune distanța reală. Am înotat 2h30min să ajung la țărm. Nu te pui cu natura!”.

Florin a dedicat ultimii patru ani din viața sa înotului în ape deschise, iar în 2019 a avut perioade de antrenamente chiar și cu 10km pe zi.

”Cel mai dificil moment a fost cu trei săptămâni înainte să vin în Hawaii, din cauza unei accidentări la genunchiul stâng, care era să mă țină acasă”, spune Florin.

Doar 66 de înotători (70 de traversări) au reușit până acum traversarea înot a canalului Molokai (lista completă).

Ce urmează pe viitor? Florin va traversa unul dintre lacurile incluse în proiectul Lakes’s Seven.

Comentarii