Cursa copiilor - maratonul Bucuresti - Natalia NedelcuFoto by Radu Cristi

Concursurile sportive pentru copii sunt o pacoste pentru organizatori, pentru că întotdeauna se găsește cel puțin câte un părinte revoltat, care crede că odrasla lui a fost nedreptățită. Părinții sunt niște sălbatici în astfel de situații, se comportă irațional, sunt isterici și își pierd simțul realității. Eu vreau să cred că nu fac parte din această categorie și că reacția mea, exprimată prin acest articol, nu este una fără logică. Aș vrea să-mi spuneți dacă sunt în eroare, voi asculta cu atenție orice argument.

Azi, la cursa copiilor de la Raiffeisen Bank Bucharest Marathon (e târziu, sâmbătă noapte, dar e încă azi), prezentatorul fost lipsit de tact și i-a amenințat pe copii, chiar înainte de start. Le-a spus că-i descalifică dacă fac “măcar un pas în față”. Vorbim de copii cu vârste de cinci, șase, șapte sau opt ani. Cum să ameninți un copil de clasa 0 pregătitoare că-l descalifici pentru că nu stă unde l-ai pus tu? După ce l-ai ținut 20 de minute în ploaie și în frig îi spui că îl descalifici? Mi se pare o atitudine inacceptabilă.

O altă prostie comisă a fost alinierea copiilor la start în funcție de înălțimea lor. Pe cei mai mici i-a pus în față, pe cei mai mari în spate, ca la școală, de parcă aveau nevoie să vadă bine la tablă. Nu s-a gândit că cei mai înalți vor năvăli peste cei mai mici, că se vor împiedica de ei, că vor avea loc căzături.

Alta: le-a dat copiilor start fals. Ce dracu înseamnă “1,2,3 stop!”? Ha, ha, ha, ce glumă bună! Hai să râdem!

Și încă o gogomănie, despre cum le-a explicat copiilor ce înseamnă să fii fair play. Afară ploua, era frig, tuturor copiilor le clănțăneau dinții, iar el s-a gândit că ar fi util să le exemplifice celor mici noțiunea de fair play timp de vreo cinci minute, în frig și ploaie. Ei erau îmbrăcați în haine subțiri de alergare, iar el, prin sondaj, îi invita să se prefacă că se împiedică și cad. “Tu, frumoaso, cazi! Și acum ce facem noi? O ridicăăăăăm”. Problema nu erau învățăturile, ci faptul că îi punea pe copii să se așeze pe jos, în bălți, ca să exemplifice el cât mai real situația. Toți copiii dârdâiau, pentru ce le-a trebuit această prelungire?

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

8 thoughts on “Gafe la Maratonul București, cursa copiilor”
  1. Buna ziua! Am citit articolul si vreau sa imi exprim parerea, daca tot comentam ce fac altii si cat de incompetenti sunt. E foarte simplu sa judeci, e perfect atunci cand doar ne dam cu parerea, fara sa stim ce se intampla intr-o asemenea situatie. Aveti cumva habar de ceea ce inseamna sa prezinti un maraton? Cum e sa lucrezi cu copii de toate varstele? Care e problema voastra? A dumneavoastra, in mod special? Nu inteleg.. Vremea n-a tinut cu maratonul, Dan Codreanu n-are nicio vina ca toti participantii erau uzi si dardaiau de frig. Nu-ti aduci copilul in astfel de conditii la un maraton in aer liber cand e groaznic afara. Bine ca niciun copil nu a fost calcat in picioare, niciun copil n-are acum capul spart sau genunchii insangerati. De ce?? Pt ca Dan Codreanu a avut niste reguli. Regula fairplay tocmai de aceea a fost conceputa. Sunt multi, se imbulzesc, se calcau in picioare la prima editie. De aceea Dan Codreanu le-a explicat copiilor regulile, a facut si glume cu ei, ca sa nu-si piarda rabdarea, pt ca era important sa nu va gasiti niciunul din voi copilul insirat pe jos. Si voi? Ce faceti? Il comentati? Ii puneti bete-n roate? Hai, pe bune? Fa tu! Sau tu! Sau tu! Hai, sa vad! Nu trebuie sa ai copil ca sa iti dai seama de ceea ce are nevoie un maraton cu 3500 de copii. 3500 de copii!!!!! Doamne, e un numar mare comparativ cu un singur om care s-a ocupat de el. Nimeni nu e in masura sa comenteze atat de revoltat si atat de scarbit munca unui om care de fiecare data isi da silinta ca toti sa fie multumiti. Oameni buni, a avut grija ca fiecare copil sa ajunga intreg la finish. Nu va dati seama, nu? :)) Daca va dardaiau copii, nu-i vina lui Codreanu. Daca erau uzi pana la sosete, nu-i vina lui Codreanu. Daca erau imbracati sumar, nici aici nu-i vina lui. Vremea? Va zice ceva? Omul asta a avut in mana 3500 de copii, de data asta si chiar e f simplu sa comentezi cand stai pe bara si atat.
    Uneori parintii sunt ca niste fiare. Te mananca de viu. Bravo! Felicitari! Numai voi sunteti minunati. Voi le stiti pe toate.
    Cu bucurie v-am scris.

  2. Si eu confirm… sunt insa foarte curios, cine l-a adus si l-a propus pentru functia asta? Nu cred ca vreo persoana care are legaturi cu sportul si cu performanta…

  3. Poate el sa ii descalifice pe copii pentru ca se misca??? Eu asta nu inteleg … Dar nu inteleg nici tipatul isteric, nici starul fals, nivi demonstratia de fair-play …. Aceleasi glume la fiecare editie … Noi mergem de ceva timp la aceste competitii … Dar poate pana la anu’ apare si altcineva … 🙂

  4. Offff…stau si citesc si..chiar imi pare rau ca decis sa vin..asta asa ca amuzament..la startul fetelor de 11-12ani nu am mai participat..de ce? Am ratat startul..ca de..s-a inceput mai devreme..dupa ce au anuntat ca sunt intarzieri..si uite asa a ramas fata mea murata bine si cu un tricou de 7-8 ani ca altul nu aveau..cea mai josnica organizare..dar stiti ce?? O sa venim mereu..ca sa am motiv sa rad de prostia unora..si sa fac haz de necaz de incultura altora!

  5. Subscriu, nu-i pune nimeni la indoiala calitatile, competentele de actor, dar ca prezentator a fost horror.

    Nu am inteles de ce a trebuit sa-i tina 15 min in ”tarc”, daca cei dinainte terminasera si era liber traseul, iar vremea naspa?

    Subtilitati ale organizatorilor probabil…Luca a venit, a dardait 20 min, era fleasca pe incaltari inainte de cursa, din al doilea rand a ajuns in penultimul dupa elaborata ”sedinta tehnica ” cu joc de rol pe tema fair play, a alergat si am plecat acasa. No fun.

    Mi-ar fi placut macar o data sa-l aud pe prezentator felicitandu-i pe pici (si de ce nu si pe parinti), ca au venit in numar asa mare pe o vreme asa neprietenoasa. Sau macar sa faca ceva amuzant, sa uitam pentru cele 15-20 de minute, daca trebuia neaparat sa-i tina atat, de vremea de afara.

    Iar la finalul cursei, mult asteptata recuperare a copilului din tarcul nr. 2…

  6. Asa a fost si in primavara. Daca initial m-am bucurat ca au facut porti de acces diferite pe grupe de varsta (“in sfarsit o schimbare utila!” am gandit) bucuria nu a durat mult. Atata frecus stupid de-a dreptul la linia de start: “Primul rand sa se ia de mana! Doar primul! Hei, tu! La urmatoarea abatere te descalific/ te trimit in ultimul rand!”, “Acum haideti sa facem doi pasi in spate” etc. Felul in care vorbea copiiilor m-a facut sa ma intreb daca era pt prima data. Tonul tipator, atitudinea agresiva …. Inteleg ca nu a invatat nimic de la editia precedenta. Acum ca spui ca e actor la teatru de copii… Inca nu-mi vine a crede. Ma bucur ca am ales sa nu venim la editia de toamna (tocmai din cauza vremii). Probabil ca mi-as fi exersat vocabularul de Pantelimon Macar in primavara au folosit din voluntari pt exercitiile de fairplay.
    Nu cred ca trebuie sa fii parinte ca sa organizezi evenimente pt copii, dar ai nevoie de empatie, dragoste fata de copii si ceva mai multa inteligenta emotionala.

  7. De ce nu pun pe cineva de la un club, care cunoaste copiii, ii stie pe cei mai buni dintre ei si ar putea sa-i aranjeze in functie de acest criteriu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.