Cursa copiilor - maratonul Bucuresti - Natalia Nedelcu
Foto by Radu Cristi

Concursurile sportive pentru copii sunt o pacoste pentru organizatori, pentru că întotdeauna se găsește cel puțin câte un părinte revoltat, care crede că odrasla lui a fost nedreptățită. Părinții sunt niște sălbatici în astfel de situații, se comportă irațional, sunt isterici și își pierd simțul realității. Eu vreau să cred că nu fac parte din această categorie și că reacția mea, exprimată prin acest articol, nu este una fără logică. Aș vrea să-mi spuneți dacă sunt în eroare, voi asculta cu atenție orice argument.

Azi, la cursa copiilor de la Raiffeisen Bank Bucharest Marathon (e târziu, sâmbătă noapte, dar e încă azi), prezentatorul fost lipsit de tact și i-a amenințat pe copii, chiar înainte de start. Le-a spus că-i descalifică dacă fac “măcar un pas în față”. Vorbim de copii cu vârste de cinci, șase, șapte sau opt ani. Cum să ameninți un copil de clasa 0 pregătitoare că-l descalifici pentru că nu stă unde l-ai pus tu? După ce l-ai ținut 20 de minute în ploaie și în frig îi spui că îl descalifici? Mi se pare o atitudine inacceptabilă.

O altă prostie comisă a fost alinierea copiilor la start în funcție de înălțimea lor. Pe cei mai mici i-a pus în față, pe cei mai mari în spate, ca la școală, de parcă aveau nevoie să vadă bine la tablă. Nu s-a gândit că cei mai înalți vor năvăli peste cei mai mici, că se vor împiedica de ei, că vor avea loc căzături.

Alta: le-a dat copiilor start fals. Ce dracu înseamnă “1,2,3 stop!”? Ha, ha, ha, ce glumă bună! Hai să râdem!

Și încă o gogomănie, despre cum le-a explicat copiilor ce înseamnă să fii fair play. Afară ploua, era frig, tuturor copiilor le clănțăneau dinții, iar el s-a gândit că ar fi util să le exemplifice celor mici noțiunea de fair play timp de vreo cinci minute, în frig și ploaie. Ei erau îmbrăcați în haine subțiri de alergare, iar el, prin sondaj, îi invita să se prefacă că se împiedică și cad. “Tu, frumoaso, cazi! Și acum ce facem noi? O ridicăăăăăm”. Problema nu erau învățăturile, ci faptul că îi punea pe copii să se așeze pe jos, în bălți, ca să exemplifice el cât mai real situația. Toți copiii dârdâiau, pentru ce le-a trebuit această prelungire?

Comentarii