Weekendul trecut am acceptat invitaţia grupului CEZ România de a merge într-o tabără la munte, în localitatea Şimon, unde se aflau copiii aflaţi în grija Fundaţiei Sfântul Dimitrie, ONG sponsorizată de acest grup.

Am fost acolo cu întreaga familie, cu Ioana, Vlăduţ şi Natalia şi am încercat să ne integrăm într-un colectiv plin de veselie, energie şi poftă continuă de joacă.  CEZ România este sponsorul principal al concursurilor de mountain bike şi alergare de la Maratonul Olteniei, unde am fost anul trecut şi unde voi merge şi anul acesta.

Veselia celor mici a fost molipsitoare şi ne-am lăsat şi noi duşi de val, chiar dacă am aflat nişte poveşti triste legate de aceşti copii, care provin din familii defavorizate, izolate social, care nu le oferă condiţii minime pentru o viaţă normală. Să vă spun că unii dintre ei nici nu-şi doreau să se întoarcă acasă?

Nu, hai să luăm partea pozitivă a situaţiei. Fundaţia Sfântul Dimitrie îi găzduieşte în cadrul unui centru de zi, după orele de şcoală, le oferă o masă caldă, îi educă, îi consiliază psihologic şi le oferă sprijin material şi financiar. Le oferă, practic, o a doua familie. Şi, uitându-mă atent la ei, chiar asta am observat. Se simţeau şi se purtau între ei ca şi cum ar fi fost într-o familie.

DSC_0603

Noi am ajuns în tabără vineri, iar ei se aflau deja de cinci zile acolo, timp în care am înţeles că au vizitat Cetatea Râşnov, Castelul Bran, Mănăsirea Bran şi ferma animalelor.

Am participat şi noi la câteva activităţi comune. Spre exemplu, i-am ascultat cu mare interes pe cei doi salvamontişti care ne-au povestit despre meseria lor şi ne-au arătat cum se folosesc echipamentele pe care le au în dotare. Am aflat cum se fac diverse noduri şi cum se asigură răniţii pe munte.

Vlăduţ şi Natalia au fost încântaţi şi de atelierele de creaţie. Natalia s-a ales cu nişte codiţie împletite, iar Vlăduţ cu un avion fabricat la atelierul de tâmplărie, de care nu s-a mai despărţit până la Bucureşti.

Mie mi-a plăcut cel mai mult excursia pe care am făcut-o pe munte.

A apărut şi un filmuleţ drăguţ cu ce au făcut copiii în tabără.

Dacă doriţi să-i ajutaţi pe aceşti copii o puteţi face contactându-i direct pe reprezentaţii Fundaţiei Sfântul Dimitrie, chiar aici. Le puteţi dona inclusiv haine sau jucării.

 

 

 

Comentarii