De mic copil mi s-a spus că atunci când merg pe bicicletă pe drumuri circulate, cel mai indicat este să merg pe contrasens. Nu am înţeles eu prea bine de ce trebuie să fiu pe dos, dar nici nu am stat să acord prea multă atenţie fenomenului.

Toate astea până ce nu am început a întâlni prin oraş mulţi biciclişti care merg “pe invers”… din varii motive. Am încercat de câteva ori să le explic unora că e mai periculos ce fac ei, dar de fiecare dată şi-au văzu de drum, de cele mai multe ori motivând că “aşa au fost învăţaţi”.

De la bunică-miu ştiu vorba aia cum că, “orice învăţ are şi-un dezvăţ”. Iar daca aveam zilele trecute o cameră video, cred că puteam oferi un set video demn de ştirile de la ora 5.

Foto thestar.blogs.com

Pe sensul meu, venea liniştit un astfel de biciclist, convins fiind că toată lumea îl va evita, iar eu îi voi face loc de asemenea. Îi făceam eu loc… dar nu am mai apucat. Din spatele meu a venit destul de tare un scuter. Destul de tare, dar regulamentar. Iar baiatul care-l conducea, nu a mai apucat (şi nici nu prea avea unde) să mai evite coliziunea cu biciclistul visător. Nu a fost plăcut ce s-a întâmplat. Biciclistul a zburat, scuterul s-a lovit de o maşină iar circulaţia a fost bulversată în zonă pentru câetva minute bune. Din fericire nici unul din cei implicaţi nu a avut de suferit (fizic) cu excepţia sperieturilor.

În schimb, biciclistul va avea de plată, pe lângă propria bicicletă şi reparaţia scuterului şi a maşinii avariate. Un preţ până la urmă corect zic eu…

Fiţi atenţi şi circulaţi regulamentar…

8 thoughts on “Învăţăminte vechi care trebuie clar anulate”
 1. Ionut 🙂 nu stiu cum e pentru tine, dar pentru mine 30 e media pe asfalt.

  Cat despre mersul pe contrasens. Daca tu te simti in siguranta e problema ta daca mergi pe contra sens. Insa te rog sa te gandesti cat de legal este. Iti mai spun odata. Bicicleta respecta aceleasi legi ca masinile. De ce doamne iarta-ma ar merge pe contrasens?

 2. 🙂 Ionut… Si eu sunt la categoria +1xx kg…. E doar de bicicleta… eu merg pe o bicla de sosea… pe bicla de oras viteza de deplasare normala era pe la 15km/h… Media in ambele cazuri (in cazul meu) este pe la 18-18,5km/h (nu trec pe rosu si incerc sa merg cat mai regulamentar)
  My recent post Hello world!

 3. la naiba! trebuie sa ma antrenez mai tare sau sa schimb bicicleta (sau sa nu mai am 105kg 😀 )

 4. asa este. e o tampenie. trebuiesc omorati ticalosii acestia 😀 eu trec mult prin sate unde mai toata lumea care merge pe sosea pe jos, cu bicicleta, cu carutul de butelii, cu caruciorul cu copilul (mai sunt si exceptii), cam toti merg pe contrasens.
  mai oameni buni, este domnul LittleDot un biciclist de exceptie sau sunt eu unul lenes? este o viteza de undeva peste 30km/h o viteza medie normala? (sau este de competitie?)

 5. foarte bun postul asta
  chiar e o tampenie uriasa si chiar exista oameni care merg pe contrasens crezand ca e mai ok asa
  relativ recent imi explica un bikewalkist pe portocala mecanica cum e absolut safe pentru un biciclist sa mearga pe contrasens pt ca il vad mai usor masinile …. total retarda explicatia 🙂
  My recent post meet the roadsters

 6. O tampenie mare cat China. Bicicleta e considerata vehicul rutier si se supune acelorasi legi ca si masinile.

  Pana la urma un biciclist pe carosabil are o viteza undeva peste 30km. Masina vine, te depaseste si isi vede de drum. Nu stiu de unde pana unde sa vii pe contra sens. Daca masina din fata nu are loc de depasire va opriti amandoi.

  Un exemplu bun de ASA NU.
  My recent post De tot rasu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds