Crampe inotSursa foto: http://www.triswimcoach.com/the-mysterious-case-cramping-calf/

Aseară, ca în orice altă zi de marți, am fost la bazin. Aveam de gând să lenevesc, să înot craul lejer, întins, în stil de agrement. M-a zărit însă Flory, care și-a găsit timp și pentru mine, deși avea oră cu cei mici. Și s-au spulberat planurile mele de bondar leneș.

După câteva drilluri de rutină, mi-a fost pusă pluta în brațe și am fost informat că trebuie să execut 4×50 de picioare craul la intensitate maximă. ”Ai grijă cum îți dozezi efortul, nu trebuie să te oprești decât la capătul bazinului, iar ritmul trebuie să fie constant”, mi-a spus Flory.

Primul bazin s-a consumat după 1:24, îmi simțeam inima în tâmple. Mi-am acordat un timp generos de revenire, adică până am ajuns cu respirația la un suflu normal, după care am pornit-o din nou. De data asta a fost mai bine, 1:21. La al treilea bazin am scos 1:22, iar la ultimul, unde am tras cel mai tare, a ieșit 1:20.

Câteva observații:

  • Mi s-a părut că înaintam mai repede în momentele în care mă străduiam ca gleznele mele să fie cât mai moi, cât mai flexibile
  • E al naibii de greu să dai ca disperatul din picioare, când te ții cu mâinile de plută. Aș compara efortul cu un sprint de 100 de metri la pista  de atletism
  • Urăsc pluta!
  • Când trecea din sens opus câte un înotător  îl blestemam, mi se părea că face valuri uriașe, care împiedică pe mine să înaintez

După chinuitoarele bazine cu pluta, când mă pregăteam de ceva de încheiere, Flory mă anunță foarte serioasă că trebuie să bag 4×50 craul la intensitate maximă. Nuuuuuu!

Csf, ncsf! M-am conformat și am încercat să pun în aplicare toate sfaturile pe care le-am primit până acum, să mă întind pe apă, să nu îndoi prea mult picioarele, să nu scot prea mult capul, să trag apa cu brațele, să ridic brațele cu tot cu umeri etc și iar etc.

Primul bazin a ieșit la 47 de secunde. De fapt, aș scădea cu câte o secundă, două fiecare bazin pe care l-am făcut, pentru că nu pot opri ceasul fix când ating cu mâna capătul piscinei. Al doilea a ieșit 48 de secunde, al treilea  49 și al patrulea 48.

M-au dărâmat de tot seriile astea. Am uitat să spun că înainte de plută și craul la intensitate maximă avusesem defăcut 4×50 mixt, adică 25 de metri fluture, 25 de metri spate, 25 de metri bras, 25 de metri craul.

Pentru revenire am primit niște exerciții pe care nu le-am mai executat până acum și care mi s-au părut interesante,dar mi-au provocat și niște cârcei la  nivelul pulpelor și al gambelor. Inot bras cu mâinile la spate, 25 de metri, și înot bras, dar cu dublarea propulsiei din picioare.

Am terminat sesiunea epuizat, dar mulțumit, n-am făcut rabat de la niciun exercițiu, am depus efort maxim să îmi duc la capăt sarcinile și am reușit. Cred că a fost un antrenament reușit. Per total au fost 1.500 de metri, swim time  37 de minute, timp general 1h08s.

Rubrica sustinuta de TYR Romania

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.