Mio Cyclo 505 - dispozitiv GPS bicicleta
Mio Cyclo 505 - dispozitiv GPS bicicleta

Când a fost lansat, în februarie 2013, Mio Cyclo 505 reprezenta tot ce era mai bun în materie de tehnologie pentru un dispozitiv GPS dedicat bicicliştilor. Deşi au trecut doi ani şi jumătate de la lansarea lui, după ce am folosit acest GPS am avut senzaţia că am montat pe bicicletă antrenorul de ciclism de care aveam nevoie.

Mio Cyclo 505 montat pe cursiera
Eu l-am montat pe cursieră, dar Mio Cyclo 505 poate fi pus pe orice tip de bicicletă.

Mio Cyclo 505 are ANT+, WiFi şi Bluetooth 4.0, tehnologii care îţi permit să-l conectezi cu alte device-uri, cum ar fi grupul Shimano Di 2 (să vezi nivelul bateriei – n-a fost cazul la mine),  computerul sau telefonul mobil.

Vezi ce conţine pachetul Mio Cyclo 505

Am testat acest dispozitiv GPS, cu ecran touchscreen şi o greutate de numai 129 de grame, cu 61mm lăţime.

Caracteristici tehnice

Procesor Samsung 6443, la 533 MHz
Baterie Reîncărcabilă, Li-ION, de 1500mAh. Bateria nu poate fi înlocuită.
Spaţiu de stocare 4 GB, nu-i poţi ataşat card
Ecran Touchscreen, rezoluţie 240×400, cu mărimea de 7,62 cm

Un singur buton

Mi-a plăcut din start faptul că are un singur buton şi nu te încurci printre opţiunile sale, navigabile exclusiv prin intermediul ecranului touch screen, care este împărţit în şase careuri principale, de unde poţi să intri şi mai adânc în alte opţiuni. Softul merge impecabil. Nu mi-a dat nicio eroare, nu mi s-a blocat nici măcar o singură dată.

Cu Mio Cyclo 505 poţi să ai mai multe profiluri, astfel încât îl foloseşti pe orice tip de bicicletă. Eu l-am testat pe cursieră şi o să revin cu impresii separate despre cum merge pe mountain bike, pentru că sunt curios cum se comportă în pădure, unde nu sunt drumuri obişnuite, ci single track-uri, care de obicei nu apar pe hărţile GPS.

Are o opţiune super tare care se numeşte Surprise Me. Îi introduci punctul de plecare, iar el îţi face un traseu în funcţie de cât de lungă vrei să fie plimbarea. Îţi oferă trei variante de traseu, ca să ai de unde alege. În plus, poţi bifa pe ce drumuri să te ducă, astfel încât să nu ajungi pe coclauri offroad sau drumuri cu piatră cubică. Poţi să te fereşti astfel de autostrăzi, unde oricum bicicliştii nu au voie, sau de drumuri naţionale foarte aglomerate.

Mio Cyclo 505 - ruta GPS surprise me
Mio Cyclo 505 ştie să-ţi calculeze o rută GPS, în funcţie de punctul de plecare şi de distanţa pe care doreşti s-o parcurgi. Îţi oferă trei variante de traseu.
Mio Cyclo 505 - traseu Surprise Me
Mio Cyclo 505 – traseu Surprise Me

Cea mai tare opţiune

Cel mai util mod de a folosi Mio Cyclo 505 mi s-a părut de departe posibilitatea de a urmări o rută GPX, încărcată de pe site-uri precum Bikemap.net. Poţi încărca nenumărate trasee, pentru că Mio Cyclo 505 are o memorie internă de 4GB, deci e loc suficient.

După ce mi-am făcut profil de cursierist, am intrat direct în pâine. Am găsit pe Bikemap.net un traseu de aproximativ 100 km cu plecare din cartierul Pantelimon, Bucureşti, şi l-am încărcat prin intermediul PC-ului pe dispozitivul GPS.

Mio Cyclo 505 - ruta GPS incarcata
Mio Cyclo 505 are o memorie internă de 4GB şi îţi permite încărcarea de rute GPX

Pe ecran vezi harta traseului pe care îl ai de urmărit, cu drumul principal, adică al tău, scos în evidenţă, îngroşat. O săgeata îţi arată direcţia de urmărit, iar lângă ea îţi apare distanţa pe care o ai de parcurs până la prima schimbare de direcţie. În momentul în care ajungi la aceste puncte intermediare, Mio Cyclo 505 bipăie, cu 250 de metri înainte. N-ai cum să ratezi întoarcerile. Deşi nu fusesem niciodată pe traseul respectiv, nu m-am rătăcit absolut deloc.

Am încercat însă să iau prin alte părţi decât cele indicate, să văd ce se întâmplă. Cyclo 505 te redirecţionează dacă o iei greşit. Fie întorci, atunci când nu poţi s-o iei prin altă parte, fie îţi recalculează traseul astfel încât să revii pe ruta cea bună.

Mio Cyclo 505 - wrong turn
Dacă o iei pe drumul greşit, Mio Cyclo 505 te avertizează.

Datele afişate pe ecran, atunci când urmezi o rută, sunt demenţial afişate. E ca şi cum te-ai uitat pe Google Maps live tracking, vezi live cât urci, care-i progresul, distanţa până la următoarea urcare, gradul de înclinaţie şi lista continuă cu multe alte opţiuni, care mai de care mai interesante.

Mio Cyclo 505 + smartphone = friends

Am testat să văd că funcţionează, dar nu am folosit opţiunea de conectare cu telefonul mobil. Eu nu vorbesc la telefon când sunt pe bicicletă şi, dacă mă sună cineva în timp ce pedalez, fie trag pe dreapta, să vorbesc, fie ignor apelul :). Dar Mio Cyclo 505 îţi permite respingerea apelului, reapelarea unui număr sau trimiterea unui mesaj. Tot prin intermediul dispozitivului GPS poţi să şi asculţi muzică de pe telefonul mobil. Asta înseamnă că trebuie să ai căşti, ceea ce nu e ok, pentru că nu mai auzi traficul.

Pentru a-ţi conecta telefonul mobil la Mio Cyclo 505 trebuie să instalezi pe smartphone aplicaţia Cyclosmart şi cam asta-i tot ce trebuie să faci.

Plusuri şi minusuri

Prima oară am crezut că o să orbesc străduindu-mă să citesc ce scrie pe ecran, dar pe urmă, după ce am descoperit că luminozitatea ecranului poate fi reglată m-am mai liniştit. Chiar şi aşa, când e soare puternic trebuie să întorci dispozitivul într-o parte, să vezi foarte bine ce se întâmplă pe-acolo.

Mi-a plăcut faptul că te avertizează sonor atunci când te apropii de un punct intermediar sau când ai luat-o pe un drum greşit.

Prinderea dispozitivului de bicicletă mi s-a părut puţin ciudată. Se face prin răsucire, dar dacă te grăbeşti nu-ţi iese din prima şi rişti să-i rupi una dintre fantele de plastic cu care se prinde.

Urmărirea unei rute GPX este super trooper, te scapă de multe belele, mai ales dacă eşti ca mine, adică nu cunoşti nici măcar străzile principale din Bucureşti, ce să mai vorbim despre ce e în afara oraşului. Îţi spune mură-n gură pe unde s-o iei.

Vine cu hărţi preinstalate şi am constatat cu plăcere faptul că n-a dat erori. Mi s-a întâmplat cu aplicaţia Navigon, care-i făcută de Garmin, să-mi arate că sunt pe câmp, iar eu eram pe autostradă. Nu, Mio Cyclo 505 are hărţi actualizate ok, nu te bagă în încurcături.

Cât costă

În România, produsul poate fi adus la comandă prin intermediul Arobs Transilvania Software, distribuitorul oficial al Mio în România.

Pentru comenzi, clienţii pot completa formularul de aici http://www.arobs.ro/contact/scrie-ne/ sau îi scrie lui Adrian Popa (adrian.popa@arobs.com, telefon 0728.276.292).

Mio Cyclo 505 costă 2.149 de lei.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Mio Cyclo 505 review”
  1. […] Mio Cyclo 505 review […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.