În ultimii ani am fost fidel brandului Garmin, producător ale cărui dispozitive le-am folosit atât pentru antrenamentele de ciclicsm, cât și pentru alergare și înot. Am primit însă cu interes propunerea lui Bogdan Crețu, de la InfinityRun, care mi-a oferit pentru teste un ceas Coros Apex Pro.

I-am spus încă de la început că sunt fan Garmin și că plec la drum cu acest balast, dar nu l-a deranjat. ”Ia ceasul, joacă-te cu el și povestește pe blog impresiile tale, fără nicio obligație, fără nicio presiune”, mi-a spus.

Până să primesc ceasul în teste nu știam mai nimic despre Coros, îmi ajunseseră pe la urechi niște informații, dar nu dădusem prea mare atenție subiectului. Citisem ceva pe la Florin Ioniță și Andrei Ivănescu, niște postări pe Facebook, dar mai mult de atât nimic.

Pe urmă am citit review-ul publicat de către DC Rainmaker, un specialist pe care îl consult de mulți ani și care este cel mai bine documentat și pertinent reviewer pe nișa echipamentelor electronice dedicate sportului.

”Nu cred că există un alt start-up sportiv care să producă tehnologie GPS și care să fie urmărit îndeaproape de către giganții industriei ceasurilor GPS precum COROS”, scrie DC Rainmaker.

Prima impresie

Mi-a plăcut încă de la început cum arată ceasul. Spatele din aluminiu mi s-a părut de mare efect, în conferă un aspect elegant și în același timp îți arată că este bine construit, solid, făcut să reziste în timp și la șocuri. Cureaua din silicon este plăcută la atingere și foarte elastică.

Mi s-a părut un ceas foarte ușor. Forerunner 935, ceas pe care l-am folosit în mod curent în ultimul timp are 49 de grame, iar Apex Pro, varianta de 42 mm, are 50,8 grame.

Apex Pro are doar trei butoane, unul pentru lumină (dreapta sus), o rotiță pentru navigarea printre opțiunile și setările ceasului (mijloc) și încă un buton pentru a reveni la pasul anterior (back, dreapta jos). M-am obișnuit destul de repede cu butoanele și cu felul în care poți naviga printre opțiuni. Nu ai nevoie de manual pentru asta, după câteva minute de butonat de cam prinzi ce trebuie să faci.

Cum arată pe lângă alte ceasuri

Iată-l încadrat în fotografia de mai sus de două ceasuri Garmin. În stânga se afla Garmin Forerunner 935, în dreapta Garmin Forerunner 920XT.

La lucru

Primul workout a fost o alergare la pista de atletism, un antrenament cu intervale alături de Unstoppable Sport Club. A fost foarte simplu să țin intervalele, butonul pentru back poate fi utilizat pentru lap în timpul alergării.

Pe de altă parte, dacă nu alergi la pista de atletism, care este segmentată și măsurată, îți poți construi antrenamentul din aplicația Coros, iar ulterior să-l urci pe ceas. Aplicația pentru mobil funcționează totodată ca un panou de comandă pentru tot ce-ți poate trece prin cap, de la inițierea unui plan de antrenament, până la particularizarea ceasului. Apropos de asta, un mic minus este faptul că nu poți pune ce watch face dorești tu, ci trebuie să alegi dintr-o serie predefinită. Mi-ar fi plăcut să pot folosi o fotografie proprie, care să apară pe cadranul ceasului în timpul utilizării zilnice.

Aplicația este foarte complexă și îți arată o mulțime de indicatori despre antrenamentul tău, cum ar fi: pace, heart rate, cadență, lungimea pasului, putere, elevație sau training effect, care evaluează cât de eficient a fost antrenamentul pentru nivelul tău aerobic și anaerobic, în funcție de încărcarea sesiunii, dar și de intensitate.

Destul de impresionante datele și felul în care sunt afișate pentru consultarea ulterioară.

Senzorul de măsurare a ritmului cardiac pare destul de precis atunci când stai pe loc sau dacă nu ai schimbări bruște ale efortului. Altfel, la intervale, nu este precis. Nu vezi clar zona în care ai alergat la intensitate maximă și zona de revenire, dar nu am întâlnit până acum niciun ceas cu senzor optic care să măsoare cum trebuie pulsul la alergare.

Pe de altă parte, poți împerechea ceasul cu orice centură HR, eu am folosit-o pe cea de la Decathlon, care știe atât Bluetooth, cât și ANT+.

Cu ceasul la bazin

Apex Pro este un ceas multisport, rezistent la apă până la o adâncime de 100 de metri. Prin urmare, știe să urmărească atât înotul în bazin, cât și înotul în ape deschise.

Am testat Coros Apex Pro doar în bazin. Nu mi-a plăcut faptul că nu există opțiunea de drills, așa cum e la Garmin. Exercițiile de tehnică nu se încadrează la niciun stil de înot, motiv pentru care Apex Pro a înregistrat în mod eronat că aș fi făcut niște bazine în stilul fluture, spre exemplu. Ar fi utilă o opțiunea de înregistrare a exercițiilor de tehnică. Altfel, bazinele parcurse în stilul craul au fost înregistrate precis.

O surpriză plăcută a fost faptul că înregistrează pulsul cardiac și la înot. Alți indicatori: strokes, swolf, stroke rate.

Semnalul GPS

Am folosit în paralele Coros Apex Pro și Garmin Forerunner 935. În majoritatea cazurilor au înregistrat aproximativ la fel distanțele, dar Forerunner 935 a avut de mai multe ori derapaje. Cu toate că distanța totală era aceeași, unii kilometri erau mai ”rapizi” decât înregistra Coros, iar ceasul corecta kilometrul ulterior, ca să compenseze. N-am văzut asta la Coros, care are un semnal GPS foarte bun și înregistrează distanța fără oscilații.

Testul Arena Națională

La Arena Națională există marcaje din sută în sută, până la 1,5 km, făcute cu roată pentru măsurat distanța. Acolo se vede cel mai bine cât de precis este semnalul GPS al unui ceas. Pot să vă zic atât: dintre toate ceasurile testate la Arena Națională, Coros Apex Pro ”fură” cel mai puțin. Forerunner 935 îmi arată mereu un kilometru complet cu cel puțin 200 de metri înainte de marcaj, în cazul Coros diferența a fost de până într-o sută de metri.

Baterie incredibilă

Trebuia făcut un capitol seaprat pentru baterie, pentru că este unul dintre marile avantaje ale acestui ceas. Potrivit specificațiilor, modelul pe care l-am avut eu în teste, Coros Apex Pro, are o baterie care ține până la 40 de ore în modul Full GPS. În practică, bateria ține atât de mult încât uiți că ai încărcător. La un moment dat, am și uitat după cât timp, a apărut un mesaj că trebuie încărcată bateria, iar eu nu mai știam unde pusesem încărcătorul :).

Cea mai lungă tură pe care am făcut-o cu Apex Pro a fost la cursa de MTB Vidraru Bike Challenge.

Am plecat la drum cu 100% baterie, am ajuns la linia de finish cu aproximativ 80%. Prin urmare, bateria este ultimul lucru de care trebuie să-ți faci griji când folosești Coros Apex Pro. Acest ceas este ideal pentru turele epice, traseele lungi, concursuri de triatlon Full, unde nu trebuie să-ți faci griji decât să te încadrezi în termenul limită impus de organizatori.

Am verificat, bateria se încarcă complet în mai puțin de două ore.

Ceasul îți oferă în orice moment informații exacte despre baterie. Exemplu:

  • Momentul în care scriu acest articol este 29 iulie 2021
  • Mai am 17% din baterie
  • Ceasul estimează că baterie mai ține aproximativ 7 zile
  • Tot la capitolul estimare este și utilizarea cu GPS, încă șapte ore
  • Ultima încărcare, până la 100% a fost în data de 15 iulie 2021, adică acum 14 zile
  • De atunci am avut antrenamente cu GPS cu o durată totală de 15h20min, care au consumat 67% din puterea bateriei. Măsurarea ritmului cardiac a contorizat 18% din baterie, lumina backlight 14%, iar navigarea prin setările ceasului 1%.

Nu-i lipsește niciun senzor

Coros Apex Pro este pur și simplu înarmat cu senzori. Pare că este un ceas care nu mai are nevoie de nimic. Avem așa:

  • GPS
  • monitorizare HR
  • senzor pentru nivelul de oxigenerare a sângelui
  • barometru
  • accelerometru
  • compas
  • senzor de temperatură
  • senzor pentru cadență
  • giroscop
Am măsurat nivelul de oxigenare a sângelui

Funcții de măsurare a activităților:

  • Măsurarea continuă a pulsului cardiac
  • Cadență/măsurarea pasului / măsurarea brațelor la înot
  • Monitorizareas somnului
  • Calorii și pași
  • Sumar zilnic, săptămânal și lunar pentru diverși indicatori

Funcții pentru alergare:

  • Viteză, pace, distanță
  • Urmărire traseu / Navigare. Poți încărca un traseu pe care l-ai mai făcut sau pe care l-ai primit de la un prieten, iar ceasul te va asista în parcurgerea corectă, prin indicații de navigare. Mai mult decât atât, ai la îndemână o funcție care mi se pare prețioasă, mai ales când te afli într-o zonă pe care nu o cunoști: back to start. Te-ai rătăcit și nu mai știi cum să te întorci, apeși back to start și ceasul ”te va duce” înapoi de unde ai pornit (de urmărit un clip dedicat).
  • Compas
  • Măsurare optică a pulsului cardiac (recomand însă centură externă)
  • Gradul de încărcare a antrenamentelor, în funcție nivelul aerobic și anaerobic
  • Timpul necesar de recuperare după antrenament
  • Nivelul de putere
  • Analiza antrenamentului în funcție de timp, V02 max și threshold

Rezistență la șocuri

N-am văzut prin specificațiile ceasului vreo mențiune legată de rezistența la șocuri. Apex Pro are ecran LCD cu touch screen (opțiune pe care nu am folosit-o deloc), iar materialul din care este făcut este sticlă de safir. Rama este făcută dintr-un aliaj de titanium, iar materialul exterior este din aluminiu. Nu este de mirare că ceasul nu a pățit nimic în momentul în care l-am scăpat de la 1,5 m, cu fața în jos, direct pe asfalt (ups!). Pur și simplu mi-a alunecat de la transpirație și a căzut direct pe ecran (legile lui Murphy au intrat direct în acțiune). Mi-a stat inima în loc și am răsuflat ușurat când am văzut că nu are nici măcar o zgârietură.

Concluzie

Coros Apex Pro este un ceas care arată surprinzător de bine, îmi place că este solid și în același timp cu un design minimalist, elegant. Are mai multe opțiuni decât îți poți dori, pare genul de ceas pe care nu-l schimbi nici după cinci ani. Mi se pare ideal pentru cei care practică mai mult decât alergarea (are o multitudine de sporturi care pot fi monitorizate) și pentru cei care își doresc un ceas cu o baterie ce pare de nesecat.

Coros Apex Pro poate fi achiziționat de la InfinityRun la un preț de 2.419 lei. Link produs.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE