Andreea Răducan, Gabi Szabo, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Doina Ignat, Viorica Susanu, Camelia Lupașcu, Georgeta Andrunache, Valeria Răcilă van Groningen – sau câți „olimpieni” încap într-o sufragerie într-un an atât de searbăd pentru România la o olimpiadă de vară? Dacă îi mai punem la socoteală și pe Camelia Lupașcu și pe Steven van Groningen, foști sportivi de talie olimpică, e clar că joi seara, în sufrageria familiei van Groningen a fost prezentă o parte importantă din istoria olimpismului mondial.

Motivul e simplu: Bucharest RUNNING CLUB (BRC), organizatorul Maratonului București, evenimentul-fanion al sportului de masă din România, a anunțat cooptarea a patru noi membri onorifici, cu rol de ambasadori ai evenimentelor patronate de organizație: Andreea, Gabi, Elisabeta și Ivan. Cele câteva zeci de invitați ai serii erau, de altfel, legați de un singur lucru: sportul, indiferent dacă vorbim de versiunile sale pentru amator sau de profesioniști. Întrerupte doar de agitația unui Golden Retriever și a unei pisici, conversațiile celor prezenți erau lesne de intuit: personal bests, antrenamente, ponturi, accidentări, noi ținte, toate făcându-ți poftă să-ți iei adidașii și s-o iei la goană chiar de a doua zi de dimineață. Pentru că, nu-i așa, mai e o lună până la cel mai important eveniment de alergare din București (8-9 octombrie) – indiferent de amenințările Primăriei -, la care sunt așteptați peste 14.000 de participanți din 60 de țări.

Abia începuse să îi prezinte pe noii ambasadori ai evenimentelor, că gazda, Valeria Răcilă van Groningen, președintele BRC, a și aruncat bomba: de la anul, Maratonul București ar putea fi un eveniment Bronze Label în clasificarea IAAF; avem, ne-a spus Valeria, și timpii, și numărul de participanți necesari. Ar mai rămâne – o durere veche – să avem și un traseu adevărat de 42 km, pentru că în prezent, cum știe oricine a alergat maratonul, traseul este plin de viraje, cu întoarceri pe loc și segmente pe unde treci de două ori.

Tot la întâlnire am descoperit și tricoul oficial al ediției din acest an – în culoarea Solar Red – care chiar aduce a explozie solară. Miile de tricouri vor da o culoare și o bucurie perfectă străzilor din București în ziua cursei.

tricou-maratonul-bucuresti

Și acum informații de culise: familia van Groningen își ține medaliile înșirate pe coada unei vâsle – the real thing, de cel puțin doi metri lungime; era plină de medalii ca o funie de ceapă. Dacă vrei să începi și tu de undeva, te mai poți înscrie la una dintre curse – de la Maraton la Jogging în scutecet – până pe 25 septembrie, aici: http://bucharest-marathon.com/registration/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds