turul romaniei, caravana

Turul României nu va avea loc în 2017. Altă dată cea mai importantă competiţie ciclistă din România, Turul României va fi “probabil” organizat în 2018, au declarat oficialii Federaţiei Române de Ciclism (FRC).

“Anul acesta iese din discuție organizarea unei ediții a Turului României. Timpul pentru aranjamentele organizatorice este foarte scurt (trebuiau definitivate până în primăvară pentru un flow optim de lucru) și, pe lângă acest lucru, nici nu mai poate fi introdus în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale pentru acest an”, a declarat pentru Biciclistul.ro secretarul general al FRC, Traian Goga.

Ultima ediţie a Turului Ciclist al României a avut loc în anul 2013, la ediţia cu numărul 50, când s-au înscris 18 echipe şi când a concurat inclusiv preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, din partea echipei Tuşnad Cycling Team.

Întrebat dacă există disponibilitatea din partea vreunui sponsor principal pentru finanţarea Turului României, secretarul FRC a confirmat că sunt companii interesate. “Dar noi ne-am propus să încercăm şi alte variante de finanţare”, a spus Traian Goga, fără să menţioneze despre ce anume este vorba.

Costurile pentru organizarea Turului României s-ar ridica la aproximativ 200.000 de euro, potrivit unei declaraţii mai vechi făcute de Eduard Novak, preşedintele Federaţiei. Tot potrivit acestuia, Turul României nu a putut fi organizat pentru că nu a existat finanţare de la bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Într-un interviu mai recent, acordat site-ului Biciclistul.ro, secretarul general spunea că 75.000 de euro ar fi o sumă minimă pentru organizarea Turului Ciclist al României.

Organizarea Turului României a fost până acum o sarcină de care s-a ocupat exclusiv Federaţia Română de Ciclism.

“Dacă am avea banii, am subcontracta pe cineva. Cred că nu este fezabil să organizeze Federația acest concurs. Îți trebuie un departament cu minimum 15 oameni, care să știe foarte bine toate colțurile țării”, spunea Traian Goga, în interviul mai sus menţionat.

În legătura cu această declaraţie, l-am întrebat acum pe Traian Goga dacă a existat până acum vreun interes al unei firme organizatoare de evenimente sportive, care să dorească să preia Turul României.

“A existat (n.r. interes) acum un an, i-am dat acordul de principiu, dar nu a reușit să îndeplinească diligențele necesare conform cronologiei stabilite de comun acord. Desigur, există și alți actori interesați, însă alegerea trebuie făcută cântărind atât profesionalismul potențialului partener, cât și condițiile în care se desfășoară colaborarea”, a spus Traian Goga.

Acum, că FRC nu mai are nicio datorie la bugetul de stat al ţării, va fi organizat Turul României, măcar în 2018? Răspunsul Federaţiei: “probabil”. Un răspuns scurt, nu la obiect, care nu face decât să prelungească misterul în care a fost învelit Turul României.

Şi ce păcat, în 1934 România era a şasea ţară din lume care organiza un tur ciclist internaţional, chiar înaintea Spaniei.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.