Rocket Bike Fest - Vladut septembrie 2014

Sâmbătă am participat împreună cu Vlăduţ la Rocket Bike Fest, concurs de mountain bike în pădurea Cernica organizat pentru a-i ajuta pe copiii aflaţi în grija Asociaţiei Help Autism.

Am avut de parcurs un traseu offroad de 9 km (două ture) de dificultate medie, cu câteva urcări, câteva coborâri şi poteci denivelate, cu urme întărite de roţi, unde trebuia să fii extrem de atent să nu cazi.

Atât eu cât şi Vlăduţ cunoşteam traseul, pentru că nu eram la prima participare, doar că la ediţia precedentă, care a avut loc de Ziua Copilului, avuseserăm parte de un concurs “noroios, murdăricios, lipicios şi scârboşel”.

De data asta vremea a ţinut cu noi, iar traseul a fost uscat, fără cea mai mică urmă de noroi.  Şi Vlăduţ a făcut cursa vieţii lui!

Trebuie să fac o paranteză.  Până la cei şase ani şi un pic pe care-i are, Vlăduţ nu a fost un copil competitiv. La concursurile de alergare se ţinea de mână cu prietenul Luca, iar concursurile de bicicletă erau pentru el nişte plimbări romantice prin natură. Anul trecut, în august, când avea cinci ani şi am participat cu el la Zimbrăria Neagră, unde am avut un traseu destul de greu, de 17 km, el a văzut un licurici din “goana” bicicletei.

Am încercat în fel şi chip să-l motivez, dar nu reuşeam altceva decât să-i creez frustrări şi să-i ştirbesc încrederea în sine, motiv pentru care am renunţat să-l mai împing de la spate. Vlăduţ a prins gustul victoriei la pista de atletism, unde se antrenează de două ori pe săptămână şi unde a dobândit o condiţie fizică evident îmbunătăţită faţă de cea pe care o avea înainte.

Revenind la cursa Rocket Bike Fest, a fost una în care n-am mai avut timp de gândăcei şi n-am mai aşteptat niciun prieten. A fost o cursă pe care Vlăduţ a parcurs-o fără să se plângă de oboseală, cu toate că seara, acasă, mi-a spus că l-au durut rău picioarele. Am fost foarte mândru de el când a urcat pe bicicletă o pantă cu grad ridicat de înclinaţie. S-a ridicat în picioare şi a pedalat-o până sus, dintr-o suflare (avea vreo 30 de metri), în aplauzele unuia dintre organizatori, uimit de micul meu căţărător.

Rocket Bike Fest 2014 - Vladut inainte de start
Vlăduţ, înainte de startul cursei.
Rocket Bike Fest - concurenti inainte de start
Concurenţii care se aflau în faţa noastră, cu puţin timp înainte de start.
Rocket Bike Fest septembrie 2014 - Vladut
Aici ne aflam în primul kilometru, înainte să intrăm în pădure

Momentul de cumpănă

S-a întamplat în a doua tură, pe o porţiune de drum presărată din abudenţă cu pietriş mărunt. N-a fost atent şi a schimbat direcţia, pe mijlocul drumului, unde pietrele nu erau bătătorite de roţile maşinilor. Acolo a derapat şi s-a împrăştiat cu tot cu bicicletă, cu braţele înainte. Eu eram fix în spatele lui, am fost luat pe nepregătite, n-am mai avut timp să-l evit şi l-am călcat pe antebraţul stâng cu roata din faţă. A fost momentul în care înverşunarea a dispărut de pe mutriţa lui plină de lacrimi, momentul în care a vrut să abandoneze. S-a urcat totuşi pe bicicletă şi a pornit mai departe, nu înainte de a mă asigura că nu şi-a fracturat mâna. A fost un băieţel extrem de curajos şi sunt foarte mândru de el.

Rocket Bike Fest - Vladut septembrie 2014

Un rezultat extraordinar

Vlăduţ s-a clasat pe locul 15 din 49 la categoria de vârstă 7-9 ani. Dacă ar fi participat la categoria de vârstă 10-14 ani, s-ar fi clasat pe locul 13 din 22, iar dacă ar fi participat la categoria Juniori s-ar fi clasat pe locul  14 din 16.

Rocket Bike Fest - medalia binemeritata
A participat şi Natalia la Rocket Bike Fest. A fost mai puţin rapidă decât Vlăduţ, dar la cei patru anişori ai ei nu a ieşit ultima şi s-a clasat pe locul 46 din 49, la categoria 7-9 ani. Promite, nu?

 Despre Rocket Bike Fest

Inițiat de Asociația Help Autism și BikeXpert în 2013, Rocket Bike Fest este un concurs organiyat anual în două ediţii, la care reuşeşte să atragă peste 800 de concurenți și peste 2000 de participanți în ziua evenimentelor.

Cu cei 34.000 lei strânși în edițiile din 2013 pentru continuarea Programului Național de Diagnostic Precoce, Evaluare Psihologică și Intervenție Timpurie în Autism, Rocket Bike Fest a însemnat șansa spre recuperare pentru mai bine de 100 copii cu tulburări din spectrul autist.

Comentarii

Articolul precedentCursa Dunării Călărăşene: Concursuri MTB şi şosea gratuite
Articolul următorÎnvaţă să pedalezi – invitaţie la un eveniment caritabil
Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE