L-CarnitinaL-Carnitina

Mi-am cumpărat mai multe pliculețe de L-Carnitin marca Winny, brand pe care îl folosește Cora pentru a oferi produse ieftine. Costă 1,35 lei. Pe plic scrie că L-Carnitina este suc instant care ajută la arderea grăsimilor.

Se ard grăsimile?

Am luat vreo două astfel de plicuri până acum, de fiecare dată înainte să alerg aproximativ 10 km. Pe plic scrie așa:

“Suplimentarea cu L-Carnitină poate mări cu până la 70% cantitatea de grăsime metabolizată de organism. L-Carnitina este o substanță a cărei funcție principală este de a facilita transportul și metabolismul acizilor grași în celulă, unde sunt oxidați și transformați în energie. În afara îmbunătățirii performanțelor atletice și a stării de sănătate a aparatului cardiovascular, L-Carnitina este utilă în cazul persoanelor supraponderale sau obeze care doresc să slăbească”.

Cică beneficiile pe care le asigură L-Carnitina sunt:

  • accelerează metabolismul lipidelor favorizând oxidarea lor la nivel celular;
  • mărește performanțele fizice și rezistența la efort;
  • reduce nivelul colesterolului și trigliceridelor.

N-am terminat, mai e. Un pliculeț conține:

  • L-Carnitina tartrat – 1.500 mg;
  • Fructoză – 13,5 mg

Un plic are valoare energetică 61 cal (257 j).

Cum se administrează

Conținutul unui plic se dizolvă într-un pahar (250 ml) cu apă plată, minerală sau carbogazoasă sau alt lichid și se amestecă până la dizolvarea completă. Are un gust de cico din ăla de pe timpul lui Ceaușescu, pe care îl făceai din sare de lămâie cu apă și zahăr. Se recomandă un pahar înainte cu 30 de minute de cea mai importantă activitate fizică a zilei și unul înainte de culcare. Eu n-am luat decât înainte de efort.

Efecte secundare și contraindicații

Supradozarea produsului, deși nerecomandată, nu produce reacții secundare dăunătoare organismului omului sănătos. Totuși, se pot semnala efecte laxative (n-am avut), motiv pentru care nu se recomandă doze de peste 5.000 mg L-Carnitină pură pe zi. Foarte rar s-au semnalat deranjamente gastrointestinale, raportate mai ales atunci când L-Carnitina a fost administrată în supradoză pe termen foarte lung. Produsul conține fructoză și nu se recomandă diabeticilor, cu excepția celor care au aprobarea medicului.

Cine a mai luat?

Sunt curios dacă a mai folosit cineva așa ceva, de la Cora sau făcut de alt producător. N-aș vrea să mă trezesc că, de fapt, în loc să slăbesc rapid mă otrăvesc.

 

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

52 thoughts on “L-Carnitina: Slăbesc sau îmi fac rău?”
  1. Nu stiu pe ce wikipedia ai citit tu dar eu am citit pe Wikipedia ca CLA inhiba dezvoltarea celulelor canceroase :https://en.wikipedia.org/wiki/Conjugated_linoleic_acid

    “The biological activity of CLA was noted by researchers in 1979 who found it to inhibit chemically induced cancer in mice[3] and research on its biological activity has continued.[4]”

  2. Buna ziua, eu iau Carnimax de la Pronutrition de vreo 5 luni. Inainte de sala beau un shot din acela. Fac sala de 6 luni, 3-4 ori pe sapt, cu unu regim echilibrat, in timpul sapt sunt atenta, in weekend mananc ce imi pofteste inima, am slabit 11 kg. Nu am avut reactii adverse, mi am facut analize de sange si inainte si dupa consumarea lor, nu am nimic. Nu stiu cum veti reactiona, dar mie imi ofera energie inainte de sala, si ma scapa si de febra musculara. Nu cred totusi ca ar trb sa luati de pe olx. Eu iau 20 de capsule la 55 de lei.

  3. Bună ziua !
    As vrea să-mi spuneti sincer daca:
    1. Mai luati carnitina ?
    2. Ce efect are sau ati simțit dvs.?
    3. O recomandati ? Daca da, de ce, daca nu, de ce, si pentru ce anume o recomandati ?

    Eu am gasit pe olx pe cineva care vine l-carnitina, 120 capsule (sau pastile, nu stiu exact), 1500mg/capsula, la pretul de 138 sau 126 de lei, cam asa.
    Am încercat si Tribulus terrestris de 1000mg/capsula si am luat la început câte o capsula, pe urma cate doua, pe urma cate cinci, pe urma făcea cinci dimineața și, văzând ca tot nu are nici un efect, mai luam si cinci seara sau la prânz, pe urma am mai adăugat încă cinci capsule, si, in final, văzând ca nu are nici un efect am luat 15 capsule dimineata si 15 capsule la prânz sau seara – NICI UN EFECT ! Si cică e de 90% concentratia de saponine.
    De asta, va intreb daca chiar are vreun efect l-carnitina asta sau e tot apa de ploaie ?
    Nu vreau să-mi mai iau alta țeapă, de data asta de 138 de Ron.
    Va intreb pe dvs. fiindcă păreți mai credibil, pe siturile care vand chestiile astea vezi numai păreri pozitive, numai laude, si când iei vezi ca nu are nici un efect.
    Mulțumesc pentru ajutor !
    P.S. Va rog să imi dati si un email când imi raspundeti ca sa fiu pe faza.

  4. Pai carnitina pastile trebuie luate cu fructoza pentru a se sintetiza mai bine. L-carnitina instant de la Redis are si fructoza deci este cu mult mai eficienta

  5. Buna ziua. Va rog sa imi ziceti daca alaptez am voie sa consum L- carnitina?

  6. Salut,
    Imi recomanda cineva, ceva L-Carnitina lichida cu absorbtie rapida? Ar fi bine o denumire de produs si firma.
    Multumesc!

  7. L-Carnitina nu este tot una cu ACLAR (Acetyl-L-Carnitine) din poza 3. Asemanatoare, dar nu identice. L-carnitina faciliteaza arderea tesutului adipos la efort, Aclar stimuleaza functiile creierului

  8. Am slabit 20 kg in 7 luni prin sport si dieta, dupa ce am fost trimis de varii doctori la ‘spe mii de analize coloana, genunchi, colon, etc. Dupa primele 10 kg pierdute prin dieta si sport, nu mai ma doare nimic. Le-as da cu cartile de medicina in cap si le-as cere banii inapoi. Dieta mea se rezuma scurt la: nimic procesat, carbohidrati cat mai aproape de 0, zahar cat mai aproape de 0. grasimi saturate 0 pe cat posibil. Cu alte cuvinte: seminte, apa, pepene, salata, iaurt, peste. De tigari n-am scapat si – cel putin la mine – nicotina da metabolismul peste cap si afecteaza in mod direct rezultatele. Daca scapam de nicotina, probabil discutam de rezultate clare la ora asta.

    Am inceput sa alerg 800 m pe zi cu dureri de spate si am sfarsit fiind capabil sa alerg 23km intr-o bucata. Am ajuns la un prag in care grasimea abdominala, la nivel destul de redus – adevarat, se incapataneaza sa mai dispara. Noul meu scop este definirea musculara. Am inceput sa iau azi, L carnitine 1500 de aici (locuiesc in Polonia). Dupa prima sedinta, nu am constatat o crestere a capacitatii de efort insa transpiratia e mult mai abundenta. Precizez ca am 37 ani, fac cardio / banda 5 zile din 7, sesiuni de minim 40 maxim 90 min pe zi, la 11.5 – 13.5 km / ora. Voi testa carnitina timp de o luna si voi reveni cu detalii periodic. Anterior am testat o serie de fat burners, unele din ele cu efecte foarte ok. Am pornit spre carnitina cu speranta ca bag mai putine chimicale in mine…

  9. Ia pastile nu plicul. Desi plicul se absoare mai repede contine 13.5 grame de zahar si doar 1.5 g l-carnitina. Pastilele contin 2 grame de l-carnitina fara zahar.

  10. hello!Am citit si eu articolul si comentariile:))))fiecare se pare ca are parerea lui.Eu consum L-CARNITIN de la REDIS de ceva timp.Am 170 cm si 62 kg, practic de 2 ani kangoo jumps(de2-3 ori pe saptamana).Intr-un timp am mers la sala doar 1-2 ori pe saptamana si am depus 3-4 kg si m-am gandit la carnitina.Mi s-a recomandat plic(nu pastile), deoarece sunt mai eficiente.Am inceput sa iau cate un plic pe zi cu jumate de ora inainte de sala si am observat ca transpir mult mai tare dar mi-e foarte greu sa depun efort la fel de mare deoarece mereu sim ca am ceva in stomac.Am inceput sa le iau cu 2-3 ore inainte de a merge la sala si asa e perfect pentru mine.Posibil ca la Kangoo Jumps depun un efort mult mai mare decat in alte sporturi si de aceea am avut acele reactii.Pe cantar, am observat mancand la fel si mergand la sala la fel …..ca am slabit 3-4 kg intr-o luna.Eu am o digestie foarte lenta si de regula probleme cu constipatia.Mi-am reglat problemele folosind 4femmina si cate un CEAI LAXATIV de la Fares pe zi.Cred ca si Carnitina ma ajuta foarte mult.

  11. Daca iei l-carnitina alege ceva de calitate. Te ajuta sa slabesti cu un regim adecvat si cu odihna+sport. Incearca la nutri-tech, pro nutrition nu lua toate porcariile contra facute.

  12. eu am 15 ani as vrea sa incerc l-carnitina vreau sa dau cateva kg jos,este bine daca iau la varsta asta.

  13. L carnitina este foarte buna inainte de sala si dupa sala proteine sala si 30 min cardio dupa sala si slabesti garantat

  14. Salut, eu am facut un test, cu plicuri de la redis din Auchan – L Carnitina. Cu fix aceeasi mancare pe zi; In foarte scurt timp am inceput sa vad grame in minus pe cantar, dupa sub o saptamana kg ! Le-am oprit de aproape o luna si nu pot spune ca m-am ingrasat deloc. Deci este o solutie care functioneaza fara sa te ingrasi dupa ! Acum am comandat ceva profi . Numai bine.

  15. 1. Nu luati carnitina , aici ma refer la pastile , puteti lua praf (pudra) eu le iau pe cele de la redis , am ajuns mai sus cu ele sunt foarte bune .
    2. Cand va duceti la un medic si va spune ca nu aveti voie , nu ar trebuii sa-i bagati in seama , pentru ca Carnitina este extract de Carne , lapte , etc . Medicii la facultate fac foarte putina alimentatie(ma refer la suplimente) , am auzit pe cineva , s-a dus la doctor , s-a dezbracat , si acel om face de mult sala , si raspunsul docotorului a fost: STEROIZI ! , de cand carnitina si cu aminoacizii sun steroizi ?

    Eu recomand , pe mine m-a ajutat destul de mult intr-o luna , cu dieta (6-7kg) ..

  16. Îmi cumpăr frecvent pliculețe de carnitină. Am observat că transpir mai mult atunci când iau l-carnitină, dar nu pot să spun că are un efect vizibil și în ceea ce privește greutatea. Trebuie să faci sport ca să scapi de kilograme 🙂

  17. Salut! As dori sa fac si eu o completare: nu am probleme cu greutatea, in general am incercat sa fac exercitii fizice si sa am grija la ce mananc (adaugand in dieta si ceaiuri de genul Organism Purificat de la Fares – foarte bun pt detoxifiere). Insa, acum muuuulti ani (cred ca sunt vreo 8 de atunci..) cand aparuse Nivea Goodbye Cellulite pe piata, am fost foarte interesata sa incerc – este crema sub forma de gel pentru celulita. Atunci, o farmacista mi-a spus de ce e foarte posibil ca acea crema sa fie cu adevarat eficienta (si, credeti-ma, chiar este!) : pentru ca are in compozitie L-carnitina. Aceasta este produs de organism in mod natural (deci, fiecare are asa ceva in organism, oricum). Ajuta la transformarea lipidelor din celule in energie – este ff indicata pt cei care au probleme cu vasele de sange, din ce citeam pe net. Acum, pot sa va spun ca, in cazul meu, acea crema a fost exceptionala. Bineinteles, nu pot sa zic ca m-am dat cu crema, si am dormit toata ziua 🙂 Insa, nu am mers niciodata la sala – dar, m-am tinut de exercitiile care le fac eu de obicei (incercam la 2-3 zile sa aloc min 30 minute .. si cam zilnic sau la 2 zile, dupa dus, ma dadeam cu crema aceasta). Insa, eu nu mananc prajit, nu sunt fana carne (nici vegetariana), dar nici pofticioasa nu sunt. Daca vreau sa mananc, mananc, daca nu, nu. In fond si la urma urmei, nu trebuie decat putina matematica. Practic, cred ca l-carnitina isi face mai bine efectul in momentul cand organismul este solicitat sa arda din grasimi pentru a produce energie. In traducere: daca o persoana mananca 2000 calorii pe zi si consuma 2500, alea 500 le va arde din grasimi. Si nici pentru asta nu trebuie stat la calcule :-)) In principiu, ideea e urmatoarea: cand mancati, ganditi-va si cam la ce fel de program aveti: mergeti pe jos sau cu masina, veti face exercitii fizice in ziua aceea sau nu, incercati sa stati cat mai putin si .. seara, dupa dus, merge si un masaj cu crema de intretinere dupa un dus cu manusa, sau crema anticelulitica… Si, in plus, vreau sa va intreb de un produs: L-carnitin Complex de la Hofigal . Il cunoasteti ? ati folosit ? eu intentionez sa iau cateva plicuri de l-carnitina instant, insa cu capsulele de la hofigal, le-as incerca si nu prea. (practic, le-as testa sa arat altora din familia mea ca are eficienta :-)) eu chiar nu as avea nevoie sa slabesc mai mult de 2-3 kg.. ) .

  18. si eu imi doresc sa slabesc 30kg! Te rog, spune-mi ce dieta ai folosit? Am nevoie de sfaturile tale. Multumesc mult!

  19. Eu iau plicuri de la redis, un plic, cu jumatate de ora inainte de efort…atat intr-o singura zi! Am observat ca transpir mai tare si ca am mai multa energie si implicit, dau randament mai mare…! Merita incercat, dar fara efort fizic, doar cu -plicurile, nu va asteptati sa slabiti! Acest supliment te ajuta, nu inlocuieste efortul! 🙂 Spor la exercitii!

  20. Acelasi efect il am si eu…transpir mai tare si ma simt si mai energica, pe deasupra…eu iau plicurile de la redis!

  21. salut..ma gandeam sa incerc si eu suplimentul asta.o sa incep cu cel de la cora sa vad daca da ceva rezultate.daca nu ma bag pe acelasi supliment sau altul cumparat din magazinele de profil.sper sa mearga.acum mai am cateva kg(6) de dat jos prin dieta,bicicleta si alergare si sper sa ma si energizeze cumva l-carnitina.va tin la curent.bun articol multumesc.

  22. Buna Carmen sunt.
    Eu am cheltuit cateva sute de lei in trecut pe carnitina de calitate, dar nu am observat nici un efect, doar am ‘crezut’ ca avea, in realitate insa carnitina are zero efect asupra pierderii de grasime, iar doza de protocol este foarte diferita de ce se specifica pe etichetele produselor, suntem cu toti amagiti ca sa nu zic pacaliti vezi aici…
    http://www.fitness-anonim.ro/l-carnitina/

    Succes Emilian, ai un site bun.

  23. momentan iau l-carnitina capsule de la Dymatize pt a tine greutatea corporala sub control,mananc mult pt ca merg la sala si deocamdata inca n-am avut probleme sa ma ingras…

  24. Se zice ca este recomandat persoanelor peste 18 ani , eu am 21 si iau 1000-2000 mg inainte de antrenament la sala , si transpir mult , imi creste rezistenta… alea cu 85mg sunt apa de ploaie , indicat ar fi macar 250 mg 500 mg pe zi , dar avand in vedere ca are 12 ani , nu cred ca ar trebui sa consume . Si app de masa musculara , L-carnitina nu dezvolta masa musculara , ajuta mai mult la definire , adica daca lucrezi sala ca in cazul meu ma ajuta sa ard grasimea din jurul muschilor si sa se vada striatiile.

  25. Recomand Carnitina lichida, caci are concentratia maxima si absorbtia in organism rapida fiind si cea mai scumpa din gama. Am testat-o personal si pot spune ca are efect: transforma o parte din grasimi (de altfel resurse energetice ale organismului) in energie, aducand astfel un aport la arderi si un plus la durata antrenamentului (30 de minute de antrenament devin usor 45) dar fara a face si antrenamtn concomitent sunt inutile.

  26. Eu mi-am luat L-Carnitina CARNIMAX 2000 (Pro Nutrition) de cateva zile si incep sa vad diferentele adica transpir mult mai mult si pot sa rezist mult mai bine la efort efecte secundare nu am avut momentan

  27. Salut . Am 15 ani si fac polo pe apa de 4-5 ani crezi ca ar fi bine sa iau cate un plic pe zi inainte de antrenament ? Se vede vreo diferenta in 1-2 luni?

  28. Nu stiu ce inseamna pentru voi ieftin, insa L-Carnitina din Cora este produse de redis.ro. Deci ce gasiti la Redis, gasiti si in Cora, doar sub alt ambalaj.

  29. Cu cea mai mare placere. Comentariul tau nu a aparut din prima din cauza faptului ca orice comentariu trebuie sa aiba aprobarea administratorului, pentru a evita astfel (am patit-o) diversi indivizi care nu stiu decat sa injure sau sunt, pur si simplu, spammeri.

  30. Iti multumesc mult, Emilian !
    Va cer scuze ca mi-a aparut comentariul de doua ori!
    Astept vesti!

  31. Gabi, cred că ar trebui să adresăm întrebările tale unui doctor. Pe mine, cel puțin, mă depășesc. Voi încerca să obțin pentru tine opinia unui specialist.

  32. Buna ziua,

    Am ajuns la acest articol si am citit si comentariile voastre. Nu stiu clar insa un raspuns la intrebarea urmatoare: un copil de 12 ani poate lua carnitina? Este fata, are 12 ani, practica inotul de performanta, 2 ore /zi, 6 zile /sapt., tinem regim, dar kilogramele ne dau de furca. O alta mamica cu o problema similara mi-a spus ca i-a dat baiatului ei L-Carnitin capsule cumparate din magazinele dm de la Das gesunde Plus – Figur Aktiv.

    Am cumparat si eu, dar, citind prospectul am aflat ca o capsula contine pe langa 85mg L-Carnitin si 600 mg CLA.(acid linoleic conjugat). Despre acesta din urma spune ca este extras din ulei de scaiete(ciulin) si ca “este un nutrient fiziologic de cea mai buna calitate,acid gras nesaturat.

    Prin aportul de CLA in corp, nivelul de grasime din corp poate fi simtitor redus,astfel ca masa corporala (muschii) va fi marita, deoarece aceasta componenta are capacitatea de a reduce grasimea si de a dezvolta muschii.” In acest moment m-am oprit si m-am intrebat ce fac? Daca fetelor nu li se da asa ceva? Sa ma trezesc cu ea apoi cu niste muschi exagerati?

    Poate acest produs combinat nu e bun, poate i-ar trebui doar L-Carnitin simplu? Sau nu merge la copii deloc? Nu era nimic in prospect legat de varsta! Apoi, citind pe Wikipedia despre CLA aflu ca, la posibile efecte adverse, poate fi la femei riscul de cancer mamar! stiati despre asa ceva?

  33. Eu vreau sa stiu, dintre cei care iau Carnitina, care sunt firmele cele mai folosite.

  34. Cam tarziu comentariul meu, dar poate te mai ajuta. Eu am slabit 30 de kg in 3 luni, fara carnitina, doar cu dieta sanatoasa si cu multa multa miscare. Carnitina nu stiu cat de mult ajuta sincer, iar daca vrei sa folosesti mai bine iti cumperi de la firme mai mari, chiar daca costa mai mult si de preferat in forma lichida ,pentru ca are o absortie mai rapida decat prafurile sau pastilele.

  35. In urma cu cativa ani mi-am propus sa slabesc, asa ca am urmat un program de alergare timp de 3 luni, iar carnitina am folosit-o sub forma de pudra in cea de-a 3-a luna, perioada in care alergam cate 25 min pe zi, 4 zile pe saptamana. Luam o singura doza pe zi, cu 30 min inainte de alergare, insa nu doar in zilele cu antrenament. In zilele “libere” o luam seara.

    In aceste 3 luni am slabit 17 kg. Nu imi aduc aminte cat am slabit in ultima luna, cea in care am consumat carnitina, insa stiu ca transpiram mai tare decat de obicei in timpul antrenamentelor si la 10-20 minute dupa terminarea lui. Totusi stiu sigur ca am slabit si in cea de-a 3-a luna (cea cu carnitina) cateva kilograme, ceea ce ma face sa cred ca acest supliment nutritiv a avut un oarecare efect, din moment ce deja slabisem cel putin 10 kg in primele 2 luni si teoretic procesul de ardere a grasimilor ar fi trebuit sa incetineasca.

    In cazul meu nu au existat efecte secundare (in afara de asudarea mai intensa, in special in timpul si la scurt timp dupa antrenament). Eu unul recomand administrarea carnitinei o data pe zi, timp de o luna, insa doar in cazul in care faceti si miscare.

  36. e o carte de body-building dar sincer acopera mult prea bine toate capitolele de nutritie suplimente ce poate folosi oricand . dpmdv da-i mai departe sa ajute pe mai multi

  37. Nu e chiar asa…conteaza foarte mult puritatea ei si calitatea sursei altfel e doar placebo… cu fructoza. In plus tinand cont ca este (doar) un supliment, conteaza mult in primul rand ce faci de fapt pentru a slabi? Ti-ai stabilit un deficit caloric zilnic? Ai idee cate calorii mananci zilnic versus cat arzi macar cu aproximare? Consumi suficienta proteina pe zi din mancare si suplimente astfel incat sa nu slabesti “arzand” si din masa musculara de pe tine? Mai mult stiai ca pentru a incuraja folosirea grasimilor ca sursa de energie trebuie redus consumul de carbohidrati…altfel cam degeaba te bazezi pe suplimente. Nu prea inteleg nici ce cauta fructoza langa carnitina dar asta e alta poveste (vezi raspunsul insulinic si depozitarea grasimii). Revenind la intrebarea ta…de luat se ia inainte de antrenament cu o ora si seara inainte de culcare. 😉

  38. Din will brink ,, Bodybuilding revealed ,, :
    ,, Although it may very well have potential health benefi ts in certain people,
    carnitine’s performance improving and “ fat burning” abilities are questionable
    until more conclusive research is carried out. People who wish to try
    carnitine will need to use at least 500 milligrams (mg) or more several times
    daily, with some studies using 5 g to 6 g (5000 mg – 6000 mg) or more,
    daily.
    Carnitine is a very safe supplement with no known toxic eff ects, which is why it is often found as an ingredient in weight loss formulas. People
    would be wise however to check the dose in such formulas as higher doses
    are clearly needed for any effect. ,,

    Personal am testat 10 zile doze mai marite si de la pro nutrition , personal nu am vazut deloc rezultate notabile .
    Sicer totusi nu cred ca de la winny este calitate maxima la produs .

    pot sa iti dau cartea prin email sa citesti complet despre supliment , si ai si studiile aferente detaliate .

  39. Daca substantele sunt aceleasi, de ce as da mai multi bani doar pentru ca sunt ambalate mai frumos? Deci, pana la urma, e ok sa fie luata cu 30 de minute inainte de efort? Mai trebuie si inainte de nani? 🙂

  40. L-Carnitina este buna, daca este consumata cum trebuie si cand trebuie. Trebuie insa sa spun ca am vazut si eu in Cora, dar nu as merge pe produsele alea ieftine cand e vorba de suplimente nutritive. Gasesti L-Carnitina buna fie capsule, fie praf/pudra fie suc la producatori de suplimente nutritive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds