Acasă Nutritie L-Carnitina: Slăbesc sau îmi fac rău?

L-Carnitina: Slăbesc sau îmi fac rău?

L-Carnitina
L-Carnitina

Mi-am cumpărat mai multe pliculețe de L-Carnitin marca Winny, brand pe care îl folosește Cora pentru a oferi produse ieftine. Costă 1,35 lei. Pe plic scrie că L-Carnitina este suc instant care ajută la arderea grăsimilor.

Se ard grăsimile?

Am luat vreo două astfel de plicuri până acum, de fiecare dată înainte să alerg aproximativ 10 km. Pe plic scrie așa:

“Suplimentarea cu L-Carnitină poate mări cu până la 70% cantitatea de grăsime metabolizată de organism. L-Carnitina este o substanță a cărei funcție principală este de a facilita transportul și metabolismul acizilor grași în celulă, unde sunt oxidați și transformați în energie. În afara îmbunătățirii performanțelor atletice și a stării de sănătate a aparatului cardiovascular, L-Carnitina este utilă în cazul persoanelor supraponderale sau obeze care doresc să slăbească”.

Cică beneficiile pe care le asigură L-Carnitina sunt:

  • accelerează metabolismul lipidelor favorizând oxidarea lor la nivel celular;
  • mărește performanțele fizice și rezistența la efort;
  • reduce nivelul colesterolului și trigliceridelor.

N-am terminat, mai e. Un pliculeț conține:

  • L-Carnitina tartrat – 1.500 mg;
  • Fructoză – 13,5 mg

Un plic are valoare energetică 61 cal (257 j).

Cum se administrează

Conținutul unui plic se dizolvă într-un pahar (250 ml) cu apă plată, minerală sau carbogazoasă sau alt lichid și se amestecă până la dizolvarea completă. Are un gust de cico din ăla de pe timpul lui Ceaușescu, pe care îl făceai din sare de lămâie cu apă și zahăr. Se recomandă un pahar înainte cu 30 de minute de cea mai importantă activitate fizică a zilei și unul înainte de culcare. Eu n-am luat decât înainte de efort.

Efecte secundare și contraindicații

Supradozarea produsului, deși nerecomandată, nu produce reacții secundare dăunătoare organismului omului sănătos. Totuși, se pot semnala efecte laxative (n-am avut), motiv pentru care nu se recomandă doze de peste 5.000 mg L-Carnitină pură pe zi. Foarte rar s-au semnalat deranjamente gastrointestinale, raportate mai ales atunci când L-Carnitina a fost administrată în supradoză pe termen foarte lung. Produsul conține fructoză și nu se recomandă diabeticilor, cu excepția celor care au aprobarea medicului.

Cine a mai luat?

Sunt curios dacă a mai folosit cineva așa ceva, de la Cora sau făcut de alt producător. N-aș vrea să mă trezesc că, de fapt, în loc să slăbesc rapid mă otrăvesc.

 

 

Comentarii