Andrei Nechita

Andrei Nechita

Andrei Nechita, care a câștigat Turul României în 2011, ar putea fi următorul ciclist român care participă în Turul Franței după o absență de 76 de ani, scrie Prosport.ro.

Materialul este tratat amplu, ceea ce mă miră, având în vedere că ciclismul nu are aproape niciun strop de popularitate în România.

Andrei Nechita a fost primul român, după o pauză de patru ani, care s-a impus în “Mica Buclă”, şi, în acelaşi timp, primul ciclist din naţionala României care a câştigat această competiţie. Punctele câştigate de-a lungul sezonului i-au adus românului Andrei Nechita calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra.

Jocurile Olimpice, o competiție uitată de cicliștii români

Andrei Nechita (23 ani) este primul ciclist român care participă la Jocurile Olimpice de vară, în proba de şosea, după o pauză de 32 de ani. Prezenţa la ultimul Campionat Mondial, alături de spuma ciclismului mondial, dar şi câştigarea Turului României în 2011, l-au ajutat să‑şi îndeplinească un prim vis, participarea la Londra. Marea provocare a rutierului român rămâne însă o prezenţă în Turul Franţei. Un pariu cu şanse mari de câştig peste doi-trei ani.

Andrei Nechita este un rutier şcolit şi călit în afara graniţelor ţării, fiind un produs sută la sută al italienilor. El este stabilit de aproximativ zece ani, la Treviso, lângă Veneţia, unde, de altfel, a şi început să practice ciclismul.

“Tata a rămas fără serviciu în România şi a ajuns în Italia. După patru ani m-am dus şi eu cu mama. La scurt timp, tata, amator de cicloturism, m-a înscris la un club. Eram pasionat, dar dacă aş fi rămas în România nu cred că m-aş fi apucat de acest sport. Nici nu ştiam că se practică ciclismul la noi. În ţară nu e simplu să faci ciclism, nu există posibilitatea să te antrenezi, să ai curse astfel încât să te ridici la un nivel cât de cât bun”, a declarat Andrei Nechita pentru Prosport.ro.

Principalul obiectiv vizat de Andrei Nechita este obţinerea unui loc într-o echipă profesionistă, aspect care i-ar deschide porţile către cele mai importante competiţii ale lumii, inclusiv către Turul Italiei sau Turul Franţei, cursa supremă din ciclismul mondial.

“Nu e chiar simplu să prinzi un contract. Înainte, trebuie să confirmi în cursele mai mici, să le termini, să te observe un procurator, să te propună la echipele profesioniste. Şi nici când ai ajuns acolo nu e sigur că poţi să participi în marile curse”, spune Andrei Nechita.

În întreaga istorie românească din Turul Franţei avem o singură participare, în 1936, cu patru ciclişti.

“Peste 3-4 ani totul e posibil, inclusiv o prezenţă în Turul Franţei. Până acolo mai am mult de tras, important este să particip la cât mai multe curse şi să încerc să mă remarc”, spune Andrei Nechita.

Speranțe pentru Jocurile Olimpice

“Este o plăcere pentru mine să îmi măsor forţele cu cei mai buni ciclişti din lume. În acelaşi timp, este o altă ocazie de a arăta ce pot. Ştiu că nu pot emite încă pretenţii la un rezultat de excepţie, dar voi încerca să mă pun în evidenţă în vreun fel, poate printr-o evadare, de ce nu. Din ce am observat va fi o cursă de plat şi probabil se va termina la sprint”, şi-a prezentat obiectivul pentru Londra, Andrei Nechita.

Au trecut 32 de ani de la ultima participare la Jocurile Olimpice de către un ciclist român, în proba de fond pe şosea.

Un antrenament al lui Andrei Nechita ajunge şi până la 5-6 ore pe zi.

“Media pe zi ar fi cam de 90-100 kilometri, dar o dată pe săptămână merg şi 170-180 de kilometri. În apropierea Jocurilor Olimpice voi trece însă şi de 200 de kilometri”, spune Andrei Nechita.

Andrei Nechita, pe scurt

 • Născut în Bârlad, dar trăieşte de aproximativ zece ani în Treviso (Italia)
 • Legitimat la Fausto Coppi Gazzela & Generali Ballan (Italia)
 • Campion naţional al României în 2010 (fond) şi 2011 (fond şi contratimp)
 • A câştigat Turul României în 2011
 • Locul 5 într-o etapă din Turul Braziliei (2011)
 • Locul 134 la Campionatul Mondial (2011, Copenhaga)
 • Ciclistul preferat: Alexander Vinokourov (Kazakhstan)
 • A fost coechipier cu Peter Sagan, unul dintre cei mai promiţători rutieri din lume
 • 87 de curse a bifat Andrei Nechita în 2011

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

4 thoughts on “Andrei Nechita: Să fie el românul care intră în Turul Franței după 76 de ani?”
 1. Bravo Andrei. Eu traiesc in Franta de multi ani dar pentru mine ar fi ceva de vis sa vad un roman in turul Frantei si sunt constienta cum ziceai si tu ca in romania sa traiesti e imposibil sa devii un mare campion ciclist. Pentru ca drumurile si conditiile sunt cum le stim cu totii. Iti doresc din suflet sa ajungi sa faci TURUL FRANTEI

 2. Un vis frumos ar fi o echipa continentala cu mai multi romani valorosi: Edy Grosu, Carol E. Novak…

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.