Emil Bituleanu - Foto Ciclism.roEmil Bituleanu - Foto Ciclism.ro

Emil Bituleanu, Prima Evadare 2011

I-am luat interviu și anul trecut, după Prima Evadare, i-am luat și anul acesta, mai ales că la Prima Evadare 2012 a urcat pe prima treaptă a podiumului.

Emil Bituleanu, președintele Libra Bank și proprietar al Moș Ion Roată, importatorul bicicletelor Felt în România, a reușit anul acesta să termine Prima Evadare 2012 în 2h 17min 36sec, ceea ce l-a propulsat direct pe prima treaptă a podiumului, pentru categoria 50+.

Citiți în continuare cum a fost Prima Evadare 2012 pentru Emil Bituleanu:

_____________________________

Anul acesta nu a mai plouat, iar cursa a fost mult mai rapidă. Cum ţi s-a părut faţă de anul trecut, mai grea, mai uşoară?

Anul acesta cursa a fost mult, mult mai ușoară decât anul trecut. Incomparabil. De altfel, cursa de anul trecut a fost una dintre cele mai grele la care am participat vreodată. Deși este adevărat că o cursă pe ploaie, noroi sau zăpadă are farmecul ei, prefer totuși o cursă pe uscat.

Emil Bituleanu, pe traseu, la Prima Evadare 2012

Care au fost cele mai dificicile momente ale cursei?

Prima Evadare este o cursă cu foarte mulți participanți, de valori foarte diferite. Se intră repede în “traseu”. Nu există la start o porțiune de câțiva km de traseu de șosea largă în care plutonul să se așeze după putința și pregătirea fiecăruia. Trebuie să ai la start un loc în primii 300 de cicliști (cu aproximație) și trebuie să pleci ca din pușcă. Deci, porțiunea cea mai grea este cea a primilor 5 km. Pentru a avea un loc bun la start, am sosit la locul de start la ora 8 dimineața.

Prima Evadare 2012, la putin timp dupa start

Ai luat vreo căzătură?

Nu, anul acesta nu am căzut. De altfel, nu am avut nici un eveniment nedorit. Totul mi-a mers strună, cap-coadă. Nici vreun moment de cădere fizică sau psihică nu am avut.

A fost vreun moment în care ai fost nevoit să te dai jos de pe bicicletă?

M-am dat jos de pe bicicletă de două ori: o dată când am intrat pe șoseaua de centură și încă o dată când am trecut o cale ferată. Nu m-am oprit la niciun punct de alimentare.

Emil Bituleanu, prim plan, pe traseu la Prima Evadare 2012

Ce cauciucuri ai folosit?

Am mers pe Geax Mezcal 26×2,1 folding de 450 grame. Le-am nimerit destul de bine. M-am gândit mult cu ce cauciucuri să merg, având în vedere prognoza care prevedea ploaie. M-am gândit că nu va fi noroi, dar că va fi un pic umed, ca urmare mi-am luat cauciucuri de viteză, dar care să facă față și pe teren ușor umed, cu caracteristici bune la virare pentru a depăși rapid pe teren îngust.

Traseul a fost perfect uscat și probabil că ar fi fost mai bine să merg pe modelul Aka. De anul acesta merg numai pe Geax. Este o firmă italiană care produce numai anvelope de cea mai mare calitate. Cronicile cauciucurilor Geax sunt absolut toate la superlativ, câștigă aproape toate testele de produs. De altfel, Geax face parte din firma italiană Vittoria Gtoup, care este practic numărul 1 mondial pentru anvelope de șosea.

Care a fost viteza medie cu care te-ai deplasat?

Să calculăm. Am facut 56 km în 2 ore și 17 minute, deci am mers cu o viteză medie de aproape 25 de km/oră.

Te așteptai să urci pe podium?

Emil Bituleanu - Foto Ciclism.ro

Da, mă așteptam să urc pe podium. Locul 2 ar fi fost un succes. Faptul că am câștigat concursul la categoria mea de vârstă a fost o surpriză și o mare bucurie. Meritam însă un astfel de succes, am muncit foarte mult. La serviciu muncesc zilnic intre 10 și 12 ore, fără excepție. Și totuși reușesc să fac sport în fiecare zi, ori dimineața de la 6:30, ori seara de la 22:30. În weekend încă 5-6 ore. Pe săptămână cca 10-12 ore în total. Și sunt operat relativ recent de hernie de disc și de două ori la același genunchi.

Cu ce te-ai hidratat înainte în timpul cursei?

Am mers pe High 5, atât înainte de cursă, cât și în timpul cursei. În timpul cursei am băut 1 litru de apă cu electroliți + magneziu. Am mâncat 3 geluri. După cursă, m-am hidratat cu bere.

Emil Bituleanu, podium Prima Evadare 2012

Care este cea mai grea cursă de MTB la care ai participat până acum şi cum ţi s-a părut Prima Evadare 2012 în comparaţie cu aceasta?

Cea mai grea cursă MTB la care am participat vreodată a fost cea de anul trecut de la Sfântu Gheorghe. A fost la sfârșit de toamnă și a nins non-stop. Pe munte era deja zăpadă, marcajele erau făcute cu bandă albă și era ceață deasă. M-am rătăcit, am înghețat de frig, dar în final am câștigat cursa la cateogria mea de vârstă. Nici nu am fost echipat așa cum ar fi trebuit. A fost teribil.

_____________________________

Emil Bituleanu, Mos Ion RoataEmil Bituleanu a creat în noiembrie 2009 firma Moș Ion Roată, în prezent unicul importator al bicicletelor Felt în România. Ciclismul de șosea este prima opțiune a lui Bituleanu, pentru că-i place viteza.

Felt Bicycles este o companie înființată în anii ’90 de către Jim Felt, un fost participant la cursele de motocros și fost mecanic în cadrul unor companii precum Honda, Suzuki sau Yamaha. Compania are două sedii, unul în Germania și unul în Statele Unite.

Produsele grupului sunt prezente în 36 de țări. Compania produce peste 140 de modele de biciclete, de la cele de șosea sau de munte la cele de curse. Grupul este prezent și în competitiile de ciclism, dar și în cele de triatlon.

Bituleanu, in varsta de 51 de ani, lucrează în cadrul Libra Bank din 2004, cand a fost instalat în funcția de vicepreședinte. Înainte, el a mai fost vicepreședinte al Finans Bank și director adjunct al gestiunii creditelor la Bancorex.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

3 thoughts on “Emil Bituleanu (Felt) despre Prima Evadare 2012: “Totul mi-a mers strună””
  1. Felicitari Emil! Daca nu era asa mare inghesuiala la depasirile prin padure si reuseam sa nu-l pierd pe Marius de la Constanta, aveam asigurata ultima treapta a podiumului. N-a fost sa fie anul asta.

    Imi pare bine ca pomeneste si de “cireasa de pe tortul curselor mtb” din 2011, cea de la Sugas, maraton de 84 km facuti de mine in conditii speciale, fara camera, pompa, manusi cu degete lungi, am uitat rucsacelul in masina, precipitat de start, eu fiind convins ca sunt la tura scurta de 55 km.

    Am prins podiumul, loc 2 la +50, ca eram 5 inscrisi si am terminat 2. Ne revedem la Emmedue, sunt la ambele la tura scurta, vin dupa niste probleme neurologice din februarie si inca nu ma bag la cele lungi.

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.