Eduard Novak, Webstock 2012, autografe

Am stat câteva minute de vorbă cu marele nostru campion Eduard Novak, la Webstock 2012.

Probabil că mulți dintre voi știți că Eduard Novak are și echipă – Tușnad Cycling Team, singura echipă continentală din țară. Mi-a spus că echipa l-a ajutat foarte mult și i-a permis să se antreneze în condiții mult mai bune. Bugetul acestei echipe continentale, spune el, este de 200.000 de euro pe an. Echipa este compusă din 12 cicliști.

Ca să vă faceți o idee, o echipă Pro Tour, din aia care participă la marile turnee, precum Turul Franței, Turul Italiei sau Turul Spaniei, are un buget de minimum 10 milioane de euro. Pe urmă, vin echipele Pro Continentale, care au bugete de aproximativ 5 milioane de euro. Și, rangul 3, echipele Continentale, așa cum este și Tușnad Cycling Team, cu bugete ceva mai mici.

Evident, nu are sens să comparăm bugetul unei echipe românești cu cel al unei echipe din afară.

Cu bugetul acesta modest, echipa Tușnad Cycling Team s-a clasat pe locul 5 în Europa, din 135 de echipe. o performanță de invidiat, mai ales pentru nivelul la care se află ciclismul din România.

Și-a luat banii pentru performanțele paralimpice?

L-am întrebat pe Eduard Novak dacă și-a luat banii pentru performanțele sale olimpice. Încă nu au intrat în cont, mi-a spus. Eduard va încasa 70.000 de euro pentru medalia de aur, 56.000 de euro pentru medalia de argint, 10.000 de lei pentru recordul mondial și încă 10.000 de lei pentru recordul paralimpic.

L-am întrebat unde se antrează în România pentru proba de velodrom. Știam că avem velodrom la stadionul Dinamo, care e într-o stare deplorabilă, pentru că n-a mai investit nimeni niciun leu acolo de mulți, mulți ani. Nu se antreneaz în România, ci în Italia, la Montichiari. Stă acolo câte o săptămână. Velodromul, mi-a spus, e mult mai solicitant decât ciclismul șosea. 1 km de velodrom face cât 2 km de șosea. Nu știam că-i așa greu.

Câți kilometri a mers pe bicicletă în 2012

M-a dat pe spate când mi-a spus câți kilometri a pedalat anul acesta. Eduard Novak a mers pe bicicletă 5.000 de kilometri pe velodrom și peste 20.000 de kilometri pe șosea. Asta doar în 2012.

Paralimpicul Eduard Novak este campion național la ciclism fond, în 2012. Să fie bine înțeles, în România nu există competiții pentru sportivi cu dizabilități. Mă refer la ciclism. Deci, Eduard Novak concurează alături de ceilalți sportivi, care n-au niciun handicap fizic. Și, în aceste condiții, este campion național. În plus, este vicecampion la proba de contratimp 35 de km.

O curiozitate. L-am întrebat ce viteză medie avea pe velodrom, când l-a învins pe cehul ăla, Jiri. Check this out. Avea 51,6 km/h. În multe momente, viteza sărea de 55 km/h, mi-a spus.

Eduard Novak, Webstock 2012, autografe
Fetele s-au înghesuit să ia autografe de la Eduard Novak 🙂

Comentarii