Unstoppable Performance Lab - analize sportivi

Gata, s-a dus vacanța, s-au dus sărbătorile, am reînceput antrenamentele de alergare. A fost plăcută pauza, însă trândăveala mi-a adus și niște kilograme în plus, de care trebuie neapărat să mă scutur, mai ales că nu mai este atât de mult până la cea mai mare provocare competițională la care m-am înscris până acum: Chianti Ultra Trail, unde voi avea de parcurs 73 de kilometri cu o diferență totală de nivel de peste 3.000 de metri.

Recent am fost la Unstoppable Performance Lab pentru o testare de efort submaximală și pentru determinarea zonelor și a pragurilor de efort necesare pentru dozarea și calibrarea corectă a intensității în antrenamente.

În urma testării, efectuată de Alex Diaconu, care-mi stabilește și planul de antrenament, am aflat ce înseamnă alergare ușoară și alergare tare pentru nivelul meu actual de pregătire, care este necesarul caloric în antrenamente, precum și câți electroliți pierd prin transpirație în timpul antrenamentelor.

Tot la această testare, Alex Diaconu a studiat cu atenție felul în care alerg și m-a făcut conștient de câteva aspecte pe care trebuie să le îmbunătățesc. Nu mișc corect brațele, motiv pentru care apare o tensiune musculară la nivelul spatelului. Țin brațele blocate, iar asta ține în tensiune mușchiul pectoral și afectează în acest fel deschiderea superioară a plămânului și, prin urmare, apare o capacitatea mai redusă de inspirație. Cu alte cuvinte, pe scurt, din cauza faptului că blochez brațele, mai ales pe mișcarea de înaintare, obțin mai puțin oxigen.

Am ajustat mișcarea brațelor și s-a văzut o creștere de 7% a volumului de aer inspirat și un ritm cardiac mai scăzut cu patru bătăi pe minut. Asta doar din felul în care mișc brațele!

Am făcut și un set de analize de biochimie/sânge (nu la Unstoppable Performance Lab, ci pe cont propriu și cu trimitere de la medicul de familie), pentru a monitoriza mai atent antrenamentele, pentru a ști cum trebuie dozat volumul și intensitatea și pentru a evita carențele nutriționale ce pot apărea.

Mi-au ieșit bine, în general, am de corectat câteva mici valori, dar sunt bine.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

2 thoughts on “Gata cu vacanța, am fost la testare la Unstoppable Peformance Lab”
  1. Salutare Octav!

    Îți mulțumesc pentru comentariu și întrebări. Nu știu ce relevanță ar putea avea pentru tine pragurile mele de acid lactic, ele diferă de la om la om, în funcție de un număr divers de parametri: nivelul de antrenament, informațiile corporale șamd. Dacă vrei să afli mai mult detalii despre testările efectuate de către Unstoppable Performance Lab îți recomand, în primul rând, să arunci o privire pe site-ul Unstoppable, aici: https://unstoppable.ro/testari/

    De asemenea, ai la dispoziție un număr de telefon, poți suna sau scrie pe WhatsApp la 0754.010.172. Informații poți obține și la contact@unstoppable.ro.

  2. Pai doar atat? Zi-ne ce praguri de acid lactic ai obtinut, ce VO2max ai, eventual FTP sau prag de threshold la alergare etc. In plus, da-ne o idee si despre cat costa (nu pe tine, caci poate ai alt deal cu ei) in general astfel de teste, masuratori la ei. Pe mine, unul, m-ar interesa.
    In urma “corectarii” miscarii bratelor ai obtinut si un timp mai bun, odata cu scaderea pulsului? Asa ar trebui, doar ca ma gandesc ca la inceput, trebuie sa te adaptezi un pic noii pozitii si s-ar putea ca initial timpul sa fi scazut (in mod similar cum am patit eu la inot, corectand anumite greseli).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.