Samsung Gear Fit2 Pro - review Biciclistul

Dacă nu ai chef să citești, poți să asculți:


S-a cam încheiat perioada de test avută la dispoziție pentru Samsung Gear Fit2 Pro, o brățară de fitness, care este ceva mai mult decât atât, pentru că are incluse multe funcționalități pe care le găsim la smartwatch-uri.

Am primit acest dispozitiv prin intermediul programului Orange Tester, derulat de Orange România, care o vinde cu 229 de euro (1.062 de lei). Gear Fit2 Pro se găsește și în oferta eMAG, la 799 lei, redusă la acest preț încă de dinainte de Black Friday.

Modelul anterior, Gear Fit2, este mai ieftin (130 de dolari în Statele Unite), iar Tech Radar a ajuns la concluzia că nu există diferenţe semnificative între cele două, motiv pentru care nu este justificată diferenţa de preţ. Eu am avut ocazia de a încerca doar Gear Fit2 Pro, motiv pentru care nu pot confirma sau infirma concluzia Tech Radar, dar am ajuns totuși la niște concluzii individuale, pe care vi le împărtășesc chiar acum.

Samsung Gear Fit2 Pro nu este un produs care se adresează sportivilor profesioniști, cu toate că este înarmat cu multe dintre opțiunile pe care le au ceasurile sportive. Este un hibrid care se adresează celor care fac sport la nivel de amatori, oferindu-le posibilitatea de a-și contoriza antrenamentele și, în același timp, de a folosi această brățară și pentru alte activități: poți asculta muzică, poți instala diverse aplicații pe ea sau o poți folosi pentru a primi notificările care apar pe smartphone.

Context

Smartwatch-urile câștigă tot mai mult teren în faţa brăţărilor de fitness, pentru că producătorii s-au adaptat cerințelor pieței și au integrat în software-ul lor ce-și doresc utilizatorii, să afle informații despre sănătatea lor sau să-și urmărească și contorizeze activităţile sportive. E o strategie pe care Garmin a preluat-o din zbor,  dar o vedem și la Fitbit, cu al său model Fitbic Ionic, care se află de asemenea în oferta Orange, unde costă aproximativ 350 de euro.

Pe de altă parte, încă există producători care se concentrează doar asupra brăţărilor de fitness, pe care încearcă să le îmbunătăţească, iar în această tabără se află Huawei sau Xiaomi.

În această lume, Samsung Gear Fit2 Pro face o interesantă echilibristică şi rămâne de văzut dacă va reuşi să supravieţuiască, pentru că prețul nu-i este momentan un aliat de nădejde.

Detalii tehnice de invidiat

Gear Fit2 Pro este o brățară blindată cu de toate. În primul rând, este waterproof şi rezistă la o presiune de până la 5 atmosfere. Eu am purtat-o nonstop, am intrat cu ea în bazin, am lăsat-o pe mână la duș, la spălat vasele 🙂 și în ploaie. Apa nu-i este dușman, ci aliat.

Senzori:

  • accelerometru
  • barometru
  • senzor giroscopic
  • senzor optic pentru înregistrarea ritmului cardiac.

Procesor:

Are un procesor de 1Ghz. Nu ştiu dacă poate fi comparat cu procesoarele de pe telefoanele mobile, ştiu doar că ceasul/brăţară nu mi s-a blocat absolut în niciun moment.

Conexiuni:

  • wireless: Bluetooth4.2, IEEE 802.11b/g/n

Bateria:

  • Bateria are o capacitate de 200 mAh şi poate ţine până la trei zile, în funcţie de cum îl foloseşti. La mine, după  încărcare completă, bateria ținea cam două zile, în condiţiile în care am avut un grad mediu de utilizare – n-am făcut sport în fiecare zi, ci cam de două, trei ori pe săpămână.

Ce date colectează:

  • Tipuri de activităţi, calorii arse, distanţă parcursă, etaje urcate, ritm cardiac, info despre somn, paşi parcurşi şi timp general petrecut în cadrul activităţii.

Spaţiu de stocare:

  • Are un spaţiu de stocare mai mult decât generos, de 4GB. Trebuie menţionat că dispozitivul funcţionează cu sistem de operare, Samsung Tizen.

Ce conţine cutia

Ambalajul e styleish, iar cutia conţine strictul necesar: brăţara, încărcătorul şi manualul de folosire.

Încărcare-descărcare-baterie

Mi-a plăcut încărcătorul, deosebit de practic. Nu te chinui să conectezi pinii, brăţara se lipeşte perfect în locul ei atrasă de magnetul încărcătorului. În plus, o poți pune la încărcat în orice poziție vrei, cu faţa în jos sau cu fața în sus, încărcătorul are patru pini şi acoperă ambele variante. Pe de altă parte, brăţara se desprinde uşor din încărcător. Dacă o atingi din greșeală în timp ce este la încărcat și s-a mișcat un milimetru, gata, se întrerupe încărcarea.

Bateria m-a ţinut în jur de două zile, perioadă în care am utilizat-o moderat (nu am făcut sport în fiecare zi). Se încarcă totuși repede, este 100% în aproximativ două ore.

Design

Samsung Gear Fit2 Pro are ceva futuristic, când am văzut prima oară brăţara m-am gândit instantaneu la comandorul Geordi La Forge, dacă îl mai ţineţi minte, din serialul Star Trek.

Sursa: startrek.com

Îmi place cum arată, se mulează armonios pe încheietura mâinii şi e atât de uşoară că nici nu o simţi. Uiţi de ea şi îţi dai seama că o porţi doar atunci când primeşti o notificare şi vibrează. I-am dat notă maximă la acest capitol.

Am apreciat şi simplitatea celor două butoane. Cu cel mare intri în zona generală de informaţii despre activităţile tale sportive sau în zona de notificări venite via telefonul mobil. Tot acest buton este folosit şi pentru back. Butonul mai mic este pentru accesul la setări şi aplicaţii.

Aplicaţii pe Samsung Gear Fit2 Pro

Aplicatii Samsung Gear Fit2 ProSamsung se laudă că utilizatorii au de ales din cele peste 3.000 de aplicaţii disponibile, dar  majoritatea aplicaţiilor sunt watch faces şi te plictiseşti repede navigând printre acestea. Poți instala însă aplicații populare, precum Spotify sau Endomondo.

Aplicaţii preinstalate nu m-au impresionat. Spre exemplu, e una care înregistrează cantitatea de apă pe care o bei zilnic. iar Caffeine, contorizează câtă cafea bei într-o zi. Nu mi-a fost clar la ce-mi trebuie aceste informații și de ce mi-aș rupe din timp să introduc eu manual informațiile respective.

Mi s-a părut utilă aplicaţia Find My Phone. Sunt genul aiurit, mi se întâmplă des să uit unde mi-am pus cheile sau telefonul şi exact când îmi este lumea mai dragă şi mă grăbesc fix atunci nu le găsesc. Prin urmare, am apreciat această aplicaţie, care funcţionează şi invers, dinspre telefon înspre brăţară, doar că brăţara nu scoate sunete, ci doar vibrează. Trebuie să faci linişte deplină ca s-o auzi.

Nu mi-a plăcut faptul că aplicațiile pe care le instalezi pe brățară trebuie să fie puse și pe telefonul mobil.

Am fost bucuros să aflu că Endomondo mi-a upgradat contul la nivel premium  pentru 12 luni, după ce am interconectat contul de Endomondo cu aplicaţia de pe Samsung Gear Fit2 Pro.

Samsung Gear Fit2 Pro: cum înregistrează sporturile

Samsung Gear Fit2 Pro poate monitoriza şi contoriza multe activităţi sportive – running, walking, cycling, hiking, elliptical trainer, exercise bike, step machine, treadmill, swimming, lunges, crunches, squats, star jumps, pilates, yoga, rowing machine. Aam înregistrat doar alergările, sesiunile de înot şi pe cele de bicicletă.

Brăţara detectează în mod automat ce tip de mişcare faci şi începe s-o şi înregistreze, fără să te mai întrebe. M-am trezit felicitat pentru că am urcat nişte scări sau că am pedalat 7 km, în drum spre bazin. Workout detection e o funcţionalitate nice to have.

Cum e la bazin

 

Swimming ativity - Samsung Gear Fit2 Pro

După cum spuneam, Samsung Gear Fit2 Pro rezistă la apă, dar nu doar atât, înregistrează şi antrenamentele pe care le faci în bazin. După ce alegi dimensiunea piscinei, 25 sau 50 de metri, nu trebuie să faci altceva decât să înoţi.

Te poți baza pe Gear Fit2 Pro în bazin, măsoară precis distanţa, DAR doar dacă înoţi constant şi nu te opreşti. Altfel, trunchiază workout-ul. Este suficient să te oprești și să calci două secunde apa sau să schimbi stilul de înot, din craul în bras, consideră că ai făcut o lungime de bazin şi trece la a doua. Nu merge să faci drill-uri cu Gear Fit2 Pro, datele înregistrate nu vor fi relevante.

Alfel, e ok pentru sesiuni lungi de înot. Înregistrează durata antrenamentului, fewest strokes, best SWOLF şi valoarea maximă a ritmului cardiac.

Nu m-aş baza pe monitorizarea ritmului cardiac înregistrat în apă. După cum se vede şi în fotografia de mai sus, am avut un ritm maxim de 215 bpm, cifră la care eram de mult pe fundul bazinului şi nu mai scriam astăzi niciun review.

Să nu uit, în momentul în care este activată sesiunea de înot, brăţara se blochează, iar pentru a încheia sesiunea trebuie apăsat prelung butonul de power. Am uitat de asta aproape de fieare dată când am intrat în bazin şi m-am trezit la duşuri cu brățara vibrând și anunțându-mă că am mai făcut între timp câteva lungimi de bazin.

Cum e la alergare

Am folosit Gear Fit2 Pro în paralel cu Garmin Forerunner 920 XT, pentru că cele două dispozitive au multe în comun, ambele contorizează sporturile practicate de mine, ambele oferă statistici despre numărul de calorii arse, distanţă parcursă sau ritmul cardiac.

Brăţara are GPS încorporat şi măsoară precis distanţa parcursă la alergare. Cu ritmul cardiac este altă poveste, a înregistrat valori diferite faţă de centură dedicată pentru puls. Nu cred că este o problemă particulară a brăţării Gear Fit2 Pro, ci una a dispozitivelor dotate cu senzori optici.

De curând am alergat la Fuga pe Ulita, unde am înregistrat workout-ul cu ambele dispozitive şi am putut compara valorile înregistrate pentru ritmul cardiac.

Cred că centura HR înregistrează informaţii apropiate de realitate, iar senzorul optic  oferă comoditate,  dar nu te poţi baza pe el (deocamdată).

[table id=38 /]

Concluzii

Mi-au plăcut:

  • Sistemul de notificări via telefonul  mobil. Poți chiar respinge apeluri venite pe telefonul mobil sau poți trimite SMS-uri cu texte predefinite. Sunt câteva astfel de texte în limba engleză, însă le poți personaliza și în română. Poți seta ce notificări să primești prin intermediul brățării, eu am lăsat doar SMS-urile, Whatsapp și e-mail
  • Notificările brățării. Mi s-a părut cool că sunt avertizat că n-am făcut micare de peste o oră (eram la calculator) și că am fost invitat la stretching. De asemenea, brățara îți monitorizează somnul, iar dimineața se autosesizează că ai început să fii activ și îți spune câte ore ai dormit și ce perioadă de timp ai dormit neîntors. Îți faci o idee dacă ai fost agitat în timpul nopții și dacă te-ai odihnit suficient.
  • Ecranul. Este luminos, clar și foarte sensibil la atingere.
  • Interfața. Brățara este ușor de folosit, n-ai nevoie de manual pentru asta. Interfața este intuitivă.
  • Greutatea redusă. Gear Fit2 Pro are doar 34 de grame, nici nu se simte pe mână. De asemenea, nu deranjează cu nimic când te îmbraci. Cu 920 XT-ul am mari probleme când îmi pun rucsacul pe spate, mereu mi se agață.

Nu mi-au plăcut

  • Statisticile rămân prizoniere în memoria brățării. Nu ai posibilitatea să le urci pe o pagină anume, așa cum o poți face cu dispozitivele Garmin, care a dezvoltat în mod special un portal web unde poți vedea cifrele detaliate, însoțite de grafice relevante.
  • Nu poți urca workout-urile direct pe Strava sau Endomondo. Faci ingineria să urci antrenamentele pe Endomondo, dar trebuie să instalezi aplicația și pe brățară și pe telefonul mobil.
  • Puține aplicații interesante de instalat pe Gear Fit2 Pro. Majoritatea sunt skin-uri pentru ecran.
  • Monitorizarea cardiacă este imprecisă.

Și pentru că am fost întrebat: aș cumpăra Samsung Gear Fit2 Pro? Nu mă aflu în targetul Samsung, invesesc rar peste 200 de euro în dispozitive de genul acesta. Folosesc Garmin Forerunner 920 XT de peste trei ani și nu am de gând să-mi cumpăr prea curând un alt ceas mai performant, deși îmi fac cu ochiul câteva modele mai noi și mai actualizate. Am de gând să folosesc Garminul până crapă și de-abia apoi să-mi cumpăr altceva. Deci, nu sunt clientul ideal pentru Samsung. Dacă aș avea bani de împărțit în stânga și în dreapta, dacă mi-aș permite să cumpăr orice gadget chiar și numai pentru a-mi satisface curiozitatea, da, aș cumpăra Gear Fit2 Pro, însă nu am ajuns încă la această lejeritate financiară.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds