Foto: Freeimages.com

Am intrat în lumea triatlonului în urmă cu câțiva ani, într-o comunitate pe care am găsit-o fermecătoare, încă de la primul contact. Triatlonul din România respira pe atunci un aer diferit faţă de tot ceea ce însemna sport la noi.

Am văzut și cunoscut o diversitate extraordinară de oameni care practicau triatlonul, tineri sau vârstnici, toți dornici să practice un sport prea puţin cunoscut la noi, greu şi provocator, ideal pentru cei care au în permanenţă nevoie de provocarea propriilor limite fizice şi pishice.

Frumuseţea triatlonului constă în faptul că nu există limită de experiență sau de vârstă pentru participanți. Orice bunic se poate trezi într-o bună zi cu dorința nestăvilită de a fi terminat un concurs Ironman. Îl poate opri cineva? 🙂

Din păcate, farmecul s-a risipit cu repeziciune. I-a luat locul goana după rezultate atât a (semi)profesioniştilor, cât şi a amatorilor. Aerul boem al competițiilor de triatlon s-a rarefiat  A apărut o combativitate care nu este pur sportivă, ci este o bătălie de gherilă pentru sponsori, antrenorii se șicanează între ei, multi dintre cei implicați în acest sport având orgolii intangibile. Au început tot felul de discuții, fără nicio legătură cu triatlonul, în esența lui.

Nu ar fi frumos și constructiv ca Federația Română de Triatlon să-și facă treaba, sportivii să fie fairplay și să dea tot ce au mai bun la fiecare concurs, după posibilitățile lor? N-ar fi de dorit ca spectatorii să-și încurajeze favoriții cu entuziasm și bun simț, iar cei care vor să comenteze de pe margine, fără să jignească, să o facă liniștiți?

Ne dorim cu toții ca acest sport, atât de greu, dar atât de frumos, să nu alunece în aceeași mocirlă, așa cum s-a întâmplat cu altele.

Dragi triatloniști, suporteri, bloggeri și oameni de bine din federație, cred că aveți în mână o mare coală albă pe care o puteți scrie cu logică, bun simț, fără orgolii și invidie inutilă, cu o viziune clară, valori și principii coerente, pe care să le comunicați într-o manieră care să vă facă cinste și care să ne facă mândri pe toți cei care vă urmărim în acțiune.

By David Breuer

În spatele pseudonimului David Breuer se află un sportiv cu experiență în concursurile de triatlon, care iubește acest sport în mod necondiționat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds