Învaţă cum să-ţi planifici antrenamentele, în funcţie de tipul de concurs. Fă un plan anual.

Continuare de aici

PRIORITIZAREA CONCURSURILOR

În acest pas trebuie să-ţi stabilieşti o listă a concursurilor la care vrei să concurezi. Nu este obligatorie decizia de participare în momentul dezvoltării listei. Dacă anumite evenimente nu au fost anunțate încă, bazează-te pe datele din anii precedenți, deoarece în linii mari se vor păstra (primul week-end din iulie, al treilea din august, …etc).

Momentul următor este prioritizarea lor. Este contra-productiv să-ţi propui să concurezi 100% la toate concursurile din această listă, la fel ca și participarea fară obiectiv.

Iată cum trebuie împărțite concursurile la care vei participa într-un sezon:

CONCURSURI DE NIVEL A

Concursurile de nivel A sunt 2-3 curse din cadrul unui sezon competițional la care vrei să fiți în maxim de formă și să depăşeşti niște bariere, să stabileşti niște recorduri personale.

Aceste curse nu trebuie să fie aranjate în funcție de premii sau importanța în campionate. Ele pot fi, de exemplu, un triatlon în orașul natal, un triatlon care îţi convine ca și alcătuire, un triatlon unde ai avut parte de o dezamăgire în trecut etc. Acestea vor fi concursurile de nivel A și acolo trebuie să atingi vârful de formă.

Aceste concursuri sunt cele mai importante din calendarul tău și toate antrenamentele trebuie să te aducă atunci la un maxim de formă. Ai grijă să-ţi aranjezi şi evenimentele din viața personală, astfel încât să te concentrezi pentru aceste curse.

Pentru aceasta este bine ca ele să fie grupate în maximum 2-3 săptămâni sau separate de minim 8 săptămâni!

Pentru majoritatea sportivilor amatori din România se recomandă ca aceste curse să fie în partea a doua a sezonului când forma fizică se apropie de maxim (având iarna drept sezon de recuperare)

CONCURSURI DE NIVEL B

Aceste concursuri sunt foarte importante, dar nu critice precum cele de nivelul A. Obiectivul este unul de podium, aproape de recordul personal, dar nu este o prioritate de top.

Înainte de aceste concursuri te vei odihni câteva zile, dar nu vei  construi un vîrf de formă pentru ele.

Se recomandă un număr de 5-6 concursuri de nivel B într-un sezon.

CONCURSURI DE NIVEL C

În acest moment ai 3+6=maximum 9 săptămâni dedicate concursurilor A și B. Restul concursurilor din calendar sunt de tipul C.

La aceste concursuri vei participa pentru experiență. Pentru a testa echipamente, pentru antrenament, pentru a testa progresul și starea ta sau chiar pentru distracție.

Pentru aceste concursuri nu este nevoie de odihnă pre-concurs și nici de atingerea unui vârf de fromă. Ele vor fi tratate ca un antrenament obișnuit.

Atenție însă la concursurile de nivel C! Câteva observații importante:

• este posibil să concurezi pe un fond de oboseală, fără motivație și rezultatul să fie unul pe măsură. De aceea este recomandabil să-ţi stabileşti măcar un obiectiv parțial la una din discipline.

• concursurile de nivel C se recomandă pentru sportivii începători și juniorilor. Cu cât experiența competițională crește, numărul acestor concursuri ar trebui să scadă

• nivelul concursurilor nu are legătură cu intensitatea la care vei concura! Cu foarte puține excepții, efortul și intensitatea este același într-un concurs A și într-unul C. Diferența constă doar în modul în care au fost pregătite.

PERIODIZAREA ANUALĂ

Odată ce ai stabilit concursurile de nivel A, refă periodizarea prezentată în primul articol, pentru a prinde maximul de formă pe perioada concursurilor de nivel A.

Vom reveni în articole următoare cu exemple de planuri.

STABILIREA NUMĂRULUI SĂPTĂMÂNAL DE ORE DE ANTRENAMENT

În acest moment ai un număr estimat anual de ore de antrenament, ai stabilite concursurile în jurul cărora vei planifica perioadele de antrenament. Nu rămâne decât să te hotărăşti asupra numărului de ore de antrenament per săptămână.

Acesta se stabiliște tabelului alăturat.

Tabel ore antrenament

FELICITĂRI! Tocmai ai întocmit planul anual de antrenament. Nu-ţi rămâne de făcut decât să-l urmezi!

BIBLIOGRAFIE

1. „PERIODIZAREA ANTRENAMENTULUI SPORTIV. Planuri științifice pentru forță și condiție fizică pentru 20 de discipline sportive”. Autor prof. univ. dr. Tudor O. Bompa, Centrul Național și Perfecționare al Antrenorilor 2006

2. „TEORIA ȘI MEDODOLOGIA ANTRENAMENTULUI – PERIODIZAREA”. Ediția a IV-a, Autor prof. univ. dr. Tudor O. Bompa, Centrul Național și Perfecționare al Antrenorilor 2001

3. „THE TRIATHLETE’S TRAINING BIBLE” Ediția a III-a. Autor Joe Friel 2009

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.