Emil Bituleanu, Prima Evadare 2011

Foto: ciclism.ro

Am oscilat între acest titlu şi ceva legat de Prima Evadare, pentru că, de fapt, acest articol este despre prestaţia lui Emilian Bituleanu la Prima Evadare 2011 (nu, nu suntem rude).

Cine intră des pe acest site ştie ce-a fost la Prima Evadare: noroiul suprem. În aceste condiţii, şi luând în considerare informaţia din titlu, ba adăugând şi faptul că omul s-a recuperat recent în urma unei operaţii destul de complicate la picior, performanţa lui Bituleanu la Prima Evadare – locul 121 la General şi locul 14 la 40+ – este cu atât mai notabilă.

Cursa de anul acesta a fost mai grea decât cea de anul trecut, dar totuşi pe acelaşi calapod. Eu am prins însă o zi mai bună, am fost mai motivat şi am abordat traseul cu mai multă încredere”, a declarat Bituleanu pentru Biciclistul.ro.

Au existat câteva probleme tehnice cu schimbătorul spate şi a trebuit să se oprească de câteva ori.

Acest lucru m-a scos din ritm; astfel de momente sunt greu de depăşit psihic. E greu când te depăşesc oameni pentru care ai muncit din greu să îi depăşeşti, mai ales din cauza unei probleme tehnice, dar totul face parte din joc”, spune Bituleanu.

Proprietarul magazinelor Moş Ion Roată a mers cea mai mare parte a traseului pe foaia mare. Ca mulţi dintre noi, a luat şi căzături.

Am căzut de patru, cinci ori. O dată, ţin minte că am căzut într-o mare băltoacă. Am fost cu capul înainte, cred că acolo mi-am pierdut şi ochelarii”, spune Bituleanu.

Pe lângă căzături, Bituleanu a fost nevoit să şi coboare pentru curăţarea schimbătorului şi la treceriile peste calea ferată. Bine, acolo nu cred că a fost cineva care să le treacă pe bicicletă.

Nu am coborât niciodată pentru că aş fi fost obosit”, spune el.

Bituleanu a folosit cauciucuri Schwalbe Dirty Dan , 26X2.0 spate şi Felt Devox pe faţă, 26×2.0.

Schwalbe îl încerc pentru prima oară, am fost foarte mulţumit”.

Emil Bituleanu e un om căruia îi place să facă sport. Dacă ţi-aş spune despre el, fără ca tu să-l fi văzut vreodată, că este preşedintele Libra Bank, sunt sigur că te-ai gândi la un om care duce o viaţă sedentară, afundat în cifre şi calcule. Wrong!

M-am suit pe bicicleta pentru prima oară la 40 de ani. Înainte de 40 era clar, iarna schi, vara tenis şi jogging”, spune Bituleanu.

La 40 de ani a trebuit sa-mi operez o hernie de disc cu semi-pareza pe piciorul stâng şi nu am mai putut face apoi nici un sport care să necesite schimbări bruştede direcţie, precum tenisul; faceam entorsă imediat”.

Şi pentru că n-a putut trăi fără sport s-a apucat de ciclism.

E greu să urci pe vreun podium, la vreun sport, de care te apuci la 40 de ani. E la fel de greu să urci pe podium când ai 50 de ani, ca mine.

Dar, cu toata sinceritatea, mă uitam pe tabelul finish-erilor – şi nu stiam pe cine să apreciez mai mult, pe cel care a terminat primul în 2 ore şi ceva sau pe ultimul care a terminat cursa, probabil epuizat total, în 9 ore. Şi nici nu ştiu care dintre cei doi a fost mai fericit la final”, spune Bituleanu.

Pentru hidratare, Bituleanu a folosit Isostar, băutura izotonică, şi a luat un baton cu proteine şi un gel energizant.

Comentarii