Paul Georgescu - bazin - foto Barry DelaneyFoto: Barry Delaney

Acum cinci zile am scris despre isprava lui Paul Georgescu în Antarctica, care a înotat acolo fără oprire o milă, în condițiile în care temperatura apei a avut 0,5 grade Celsius, iar el a fost echipat doar cu ochelari de înot și slip. Tmpul său: 22min44sec.

Ce n-am scris, și mi-a spus-o chiar el, a fost faptul că Paul a realizat în același timp patru recorduri mondiale:

  1. A fost primul înotător din lume care a înotat o milă la Cercul Polar;la cercul polar
  2. A fost înotătorul cu cea mai rapidă milă la Cercul Polar
  3. A fost înotătorul cu cea mai rapidă milă înotată în Antarctica
  4. A fost înotătorul care a înotat cea mai rapidă millă în condiții extreme – temperatura apei a avut între 0 și 1 grad Celsius.

Paul Georgescu este hotărât să lase deoparte aventura înotului în ape înghețate – îi consumă prea multă energie.

”Există o portiță de răzgândire, doar dacă înotul în ape înghețate devine probă la Jocurile Olimpice de Iarnă”, a declarat Paul pentru Biciclistul.ro.

L-am întrebat pe Paul dacă în momentul în care a intrat în apă avea intenția de a realiza și cel mai lung înot din această parte a lumii atât de dură.

”Nu, este foarte dificil acolo, la 0°. Cred că mai putem să înot, dar riscam foarte mult!, a spus Paul Georgescu.

Altfel, și-a revenit foarte repede după îndrăzneața sa faptă sportivă, 20 de minute.

Am fost curios cum era apa într-una din cele mai nepoluate regiuni din lume.

”Mai mult dulce decât sărată, dar fresh”, a spus Paul.

La 0 grade Celsius te mai poți gândi la ceva? În mintea mea cred că ar fi un strigăt nesfârșit de disperare că mor, dar Paul avea altceva în mintea lui.

”Mă gândeam la Antonia și Andrei, copiii mei, la cum mă vor întreba de balene, foci și pinguini”, a spus Paul.

Paul Georgescu a început să se antreneze pentru înotul în ape înghețate la sfârșitul anului 2018, când a înotat în lacul Paltinul, care avea atunci o temperatură de 8 grade Celsius. Paul și-a dat seama că înotul în ape înghețate este una dintre cele mai mari provocări din viața lui, mai ales în momentul în care, după 10 minute de înot în lacul Paltinul, nu mai simțea absolut nimic.

Prima sa realizare în ice swimming a fost parcurgerea unei mile în ape înghețate (1600m), în februarie 2019. A devenit primul român cu o asemenea performanță.

Timpul bun realizat în această provocare i-a adus biletele pentru cele mai dificile două finale ale CM din Rusia, probele de 500m și 1000m. A și câștigat-o pe prima, controlând cursa de la un capăt la celălalt, realizând un timp foarte bun de 6 minute și 7 secunde.

Paul Georgescu a fost poloist de performanță, reușind să câștige cinci titluri de campion național la juniori cu echipa CSS1 Steaua, două titluri la seniori și o cupă a României cu echipa Steaua București. I-a plăcut să înoate încă de mic, la șapte ani traversa lacul Buftea.

Rubrica de înot este sponsorizată de către Tyr România.

Te-ar putea interesa să mai citești și:

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE