Liber la pedalat - carte

Liber la pedalat” este o carte care mi-a zguduit un pic propria-mi imagine de sportiv competitor, ahtiat după recorduri personale, statistici și câștiguri marginale. M-a făcut să recunosc în sinea mea și, iată, și în mod public, că sunt prea departe de a fi un sportiv care poate sta la aceeași masă cu cei profesioniști.

Această carte desface multe prejudecăți și mituri din lumea ciclismului, iar autorul, Grant Peterson, el însuși un producător de biciclete, ne oferă o perspectivă romantică a unei activități (pedalatul) pe care ar trebui s-o facem cu plăcere, din plăcere și nu cu ochii la ceas și la power meter.

”Principalul meu scop în această carte este să arăt care ar fi, după mine, influența nefastă a curselor de ciclism asupra bicicletelor, echipamentelor și atitudinilor – și apoi să o contracarez”, spune Grant Peterson.

Peterson îi vizează pe producătorii de echipamente de specialitate, pe producătorii de biciclete, pe producătorii de batoane proteice, pe producătorii de căști și chiar și pe sponsorii curselor caritabile și pe susținătorii mersului cu bicicleta, care au denaturat această activitate recreațională și au transformat-o cu o serie de condiționări: nu poți fii rapid dacă nu ai o bicicletă scumpă, nu reziști trei ore pe bicicletă dacă nu mănânci batoane energizante, nu ești aerodinamic dacă nu ești îmbrăcat corespunzător etc.

”Aproape toate traseele parcurse devin antrenamente și încercăm mereu să scoatem un timp tot mai bun. Pe parcurs, e foarte posibil să ne irosim viața urmărind idealuri ce par că ne așteaptă după colț. Acest gen de ciclism devine mai degrabă o muncă decât distracție…”.

Cred că Strava l-a trecut pe lista neagră pe Grant Peterson.

Iată câteva mituri pe care autorul încearcă să le demonteze în cartea sa:

  • casca de 170 grame asigură protecție craniană amplă;
  • turele lungi și solicitante sunt sănătoase și produc cea mai mare distracție din viață;
  • participanții la curse sunt exemple demne de urmat;
  • carbohidrații sunt combustibilul cel mai bun;
  • ciclismul este o metodă grozavă de a pierde în greutate
  • tehnologia zilelor noastre face mersul cu bicicleta mai eficient și mai plăcut

”Nu trebuie să suferiți de dragul vitezei, al gloriei închipuite sau al admirației de pe internet. Nu alegeți bicicletele care nu vi se potrivesc, nu transformați mersul pe bicicletă într-o ocazie de a vă etala în echipamente ridicole, nu confundați bicicleta cu o unealtă de tonifiere, nici mersul pe bicicletă cu un sacrificiu pe altarul unui câștig”, spune Grant Peterson.

Vă invit să citiți această carte, un manual practic pentru orice biciclist care nu se visează în Turul Franței.

”Liber la pedalat” a fost publicată în România de către Pilot Books și poate fi cumpărată din magazinele Cărturești, Diverta, Humanitas, Seneca, Sportguru și online pe emag.ro și libris.ro.

Ce conține cartea

Liber la pedalat - recomandare carte
Liber la pedalat - carte ciclism
Liber la pedalat - carte pentru ciclisti

Te-ar mai putea interesa să citești și:

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE