A trecut o lună și jumătate de când nu am mai mâncat carne. N-am devenit vegetarian – nu am renunțat la ouă, nici la produse lactate, dar în mod cert s-a schimbat semnificativ felul în care am mâncat în această perioadă.
A trebuit să învăț rețete noi și să descopăr alimente noi, pentru că nu poți să trăiești la nesfârșit cu paste și orez, nu?
În căutările mele după rețete sănătoase și vegetariene am dat de FoodKit.ro, un serviciu online prin care îți poți comanda mâncare proaspătă, gătită printr-o tehnică de slow cooking, numită sous-vide.
Pe scurt, primești mâncarea într-un ambalaj termoizolant, iar tu nu mai trebuie să faci nimic în plus, este gata gătită. Nu-ți rămâne decât să pui la fiert niște apă, să oprești focul când a ajuns la temperatura de fierbere și să lași punga cu mâncare timp de cinci minute în apa fierbinte (se poate și la microunde, trei minute).
Mâncarea livrată de FoodKit.ro poate fi păstrată la frigider timp de șapte zile, iar asta îți permite să faci o comandă care să-ți acopere toată săptămâna, ceea ce nu-i rău deloc.
Ce am comandat de la FoodKit.ro
Cei de la FoodKit.ro mi-au oferit un voucher în valoare de 200 de lei pentru a testa mâncărurile din oferta lor, iar eu am comandat mâncare pentru întreaga familie, că nu sunt egoist. M-am bucurat însă că există variante și pentru vegetarieni. Iată ce am comandat:
- Mușchiuleț de porc cu vin Porto x 1
- File de Somon cu capere x 1
- File de Somon cu ulei de măsline x 1
- Piept de pui cu sare și piper x 1
- Sparanghel cu ulei de măsline x 1
- Cartofi dulci cu boia dulce și ulei de măsline x 1
- Supă cremă de linte cu morcovi și ceapă x 4
- Supă cremă de dovleac cu semințe de dovleac x 1
- Năut marocan cu morcov și coriandru x 1
- Curry vegan cu cartofi dulci x 1
Felurile de mâncare pot fi cumpărate individual sau în combinație, în pachete care se numesc combo kituri.
Eu nu m-am atins de carne, dar am cules impresiile Ioanei, Nataliei și lui Vlăduț.
Somonul a dispărut rapid din farfurie! Ioana spune că a fost de vis, iar copiii pur și simplu s-au lins pe degete.
Pieptul de pui a avut succes la Natalia, care este mai pretențioasă la mâncare și nu suportă să vadă grăsime sau zgârciuri. A fost fix ceea ce-și dorea.
Sparanghelul a fost delicios, am gustat cu toții câte două, trei bețe :).
Supa cremă de linte a fost Dumnezeu pe Pământ. DE-LI-CIOA-SĂ! Vlăduț a spus că este cea mai bună supă din lume. Groasă, consistentă, gustoasă, sățioasă. Tot ce trebuie!
Năutul marocan mi-a revenit mie, dar a gustat și Vlăduț din el, care mi-ar fi mâncat porția fără să stea pe gânduri. A avut însă milă de mine. E foarte bun, te saturi cu o porție, iar senzația de sațietate durează cel puțin patru, cinci ore (asta la mine, care sunt un mâncău).
Și curry-ul vegan mi-a plăcut. Gustos, sățios, ce trebuie.
Supa cremă de dovleac a fost neașteptat de bună! Eu nu suport gustul de dovleac, cel pe care l-am simțit până acum în plăcinte, prăjituri sau făcut la cuptor. Dar supa cremă de dovleac a fost genială. Mi s-a părut cel puțin la fel de bună ca supa cremă de linte.
Cartofii dulci nu prea ne-au plăcut. Semănau cu dovleacul la gust, dar am avut senzația că mănânc fructe extrase dintr-un compot. Probabil că ar fi mers într-o combinație cu ceva foarte sărat sau acru, care să le atenueze dulceața.
Mușchiulețul de porc nu prea a avut succes.
Carnea era perfect gătită, fragedă, dar combinația de condimente ne le-a plăcut alor mei: pe lângă suc de portocală, vin de Porto, sare de mare și piper negru, au fost paprika dulce afumată, curcuma și tarhon. Cred că ultimele două au fost de vină.
Overall, mi-a plăcut experiența. Am apreciat timpul extrem de scurt de care ai nevoie pentru a pune mâncarea în farfurie și prospețimea felurilor.
Te-ar mai putea interesa să citești și:
- Ferește-te de all inclusive!
- Ce alimente trebuie să eviți cu o zi înainte de cursă
- Nu m-am gândit în viața mea să țin post negru. Uite că o fac la 40 de ani
- Vreau să slăbesc cu o dietă ketogenică
- Carte: Ghid complet de combinații alimentare sănătoase