Luni l-am dus pe Vlăduț tocmai în Balotești, la o sesiune de antrenament ținută de Ulisse Gheduzzi, în cadrul Kids MTB School, o inițiativă susținută de clubul ProCycling, de care aparține și echipa profesionistă Scott Geiger Team.

Lumea s-a speriat de ploaie, motiv pentru care antrenamentele s-au ținut în formație restrânsă: patru copii. Nu doar că n-a plouat, iar vremea a fost superbă, dar elevii au avut timp să aprofundeze pe îndelete lecțiile ținute de Ulisse.

E altceva la Balotești, mult mai bine decât în parcul Tineretului, din București, unde se fac de obicei cursurile de MTB pentru copii în timpul sezonului rece. Aici spațiul e practic nemărginit, terenul este mult mai divers și parcă și aerul e mai curat.

Lecția a început cu exerciții controlate de drift, pe teren cu pietriș. E ușor să pui frână spate și să derapezi, dar trucul a fost ca derapajul să fie controlat, fără ca cei mici să pună piciorul jos.

imag4325

 

imag4326

imag4327

După drifturi Ulisse le-a arătat copiilor cum să treacă cu bicicleta peste șleauri, stânga/dreapta, în funcție de adâncimea acestora. Când urma roții de mașină este adâncă, roata din față a bicicletei se trece vertical peste șanț, iar când adâncimea este abia perceptibilă se poate trece și oblic. Au repetat mișcarea până s-au obișnuit.

imag4352

O altă mișcare interesantă a fost trecerea peste adânciturile bruște ale terenului, adică  gropi în care intră toată roata din față a bicicletei și care te pot încurca teribil dacă nu știi cum să le iei. Secretul este ca în momentul în care roata a intrat în groapă să te lași cu greutatea corpului peste ghidon, pentru a acționa suspensia furcii. În momentul imediat următor te retragi pe spate, din tot corpul, trăgând și de ghidon, iar furca își face treaba, reculul ei te va împinge cu ușurință în afara gropii.

Au urmat coborâri în viteză, la care juniorii au învățat că trebuie să folosească foaia mare și pinion cât mai mic. Lui Vlăduț i-a fost greu să schimbe pe foaia mare, deoarece are mâna prea mică, iar maneta de schimbare a vitezelor se duce dincolo de degetele lui :).

imag4340 imag4339 imag4347

S-au reluat și exercițiile de pedalat pe bicicletă în plan înclinat. E o chestiune de poziționare a corpului și de echilibru. N-a căzut nimeni la acest exercițiu, dovadă că s-a făcut corect.

imag4367

Nu s-a mers foarte mult, cred că în total au făcut în jur de 10 km, dar Vlăduț părea destul de obosit la sfârșit, când a început să se lase seara.

Ultimul exercițiu a fost mersul în pluton și schimbarea la trenă. Se merge în șir indian, foarte aproape unul de altul, iar primul biciclistul se dă într-o parte, fără să pedaleze, așteptând ca șirul să treacă pe lângă el și trecând la loc în rând în spatele ultimului ciclist. Mișcarea se repetă ciclic, astfel că fiecare ajunge să fie în față și să ducă trena.

imag4392

La sfârșit s-a lăsat și cu o mică fotografie de grup.

imag4398

Mulțumim Ulisse Gheduzzi că ne-ai primit la lecție, apreciem foarte mult învățăturile tale și faptul că știi să te faci ascultat și iubit de copii!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.