Bogdan Zurbagiu - inot in ape deschise

După ce a înotat anul trecut la cea mai grea competiție de înot din viața sa, IJsselmeer Marathon Swim, campionatul național olandez de înot în ape deschise, unde a parcurs 22 km în 8h01min53s, Bogdan Zurbagiu este pregătit pentru o nouă provocare: 30 km la Antibes International Open Water Swim, în Sudul Franței.

Bogdan Zurbagiu - triatlon Buftea 2017
Bogdan la concursul de triatlon de la Buftea, în 2017. Foto: Radu Cristi

Competiția va avea loc în data de 8 iunie, iar timpul limită pe care Bogdan îl va avea la dispoziție pentru parcurgerea celor 30 km va fi de 11h30min. Mai mult, vor exista timpi limită și pentru 10 km (3h50min), dar și pentru 20 km (7h40min).

Bogdan Zurbagiu este încrezător în forțele sale și așteaptă cu nerăbdare competiția.

”Anul acesta, deși nu am adunat volumul propus de antrenamente, am reușit să nu mă îmbolnăvesc în iarnă, așa cum am pățit anul trecut înaintea înotului de la Rottnest. Am o condiție fizică mai bună decât cea de anul trecut, prin urmărirea unei ținte săptămânale de kilometri de înot, iar pentru zilele când nu aveam chef – introducerea unor exerciții de forță”, a declarat Bogdan Zurbagiu pentru Biciclistul.ro.

Bogdan este primul român care a traversat înot Canalul Rottnest din Oceanul Indian, care are o distanță de 19,7 km și este plin de curenți puternici.

Bogdan Zurbagiu efectuează cinci antrenamente pe săptămână, dintre care minimum patru sunt de înot. În luna ianuarie a avut un volum de aproximativ 23 km înotați pe săptămână.

”Încerc să fac antrenamente cât mai variate, în mod special pentru menținerea motivației, alungarea plictiselii, renumită la înotul în bazin. Uneori înot seturi în viteză mai mare, alteori încerc să înot toate procedeele de antrenament sau pur și simplu înot lung, bătrânește, fără niciun alt target decât un număr de kilometri și tehnica corectă”, spune Bogdan.

În Antibes, Bogdan va înota în premieră distanța de 30 km. Anul trecut, temperatura apei a avut 19 grade Celsius.


”Fiind vorba de un traseu dus-întors, orice curernt favorabil într-o direcție îmi va fi nefavorabil în cealaltă”, spune Bogdan.

La jumătatea lunii iulie, Bogdan mai are pe listă o competiție, foarte cunoscută în rândul înotătorilor în ape deschise – traversarea Bosforului. Va fi printre cei 1.200 de înotători care vor lua startul și vor înota între cele două continente, pe o distanță de aproximativ 6,5 km.

”Sper să fie o petrecere frumoasă, să asist la o sărbătoare a înotului în ape deschise, să mă simt bine și să am parte de un antrenament bun. Acolo curentul este favorabil și mulți înotători parcurg cei 6,5 km în aproximativ o oră”, a spus Bogdan Zurbagiu.

Despre Bogdan Zurbagiu

  • Are 33 de ani, este căsătorit, tată a doi copii. Este de profesie economist,  absolvent al Facultății de Cibernetică.
  • A practicat în copilărie înotul de  performanță, în cadrul clubului Dinamo, sub îndrumarea lui Carmen Bunaciu
  • A întrerupt înotul de performanță la 15 ani, dar în ultimii ani a participat la diverse evenimente sportive de anduranță, triatloane pe distanțe Half sau alergare montană.

Despre Bogdan te-ar mai putea interesa să citești și:

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE