Cristina Simion - campioana mondiala alergare montana

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, a fost o zi istorică pentru atletismul românesc, care n-a mai văzut o medalie mondială de foarte mult timp.

Cristina Simion a devenit campioană mondială la alergare montană, după ce a trecut prima linia de finish la Villa de Angostura (Argentina), pe un traseu de 41,05 km, cu o diferență de nivel de 2,184 de metri.

Cristina Simion a încheiat victorioasă cursa după 3:49:57, fiind urmată de două franțuzoaice, Adeline Roche (3:51:56) și Blandine Lhirondel (3:52:07).

Cristina Simion este sportivă în cadrul clubului Steaua București, unde este antrenată de către Ionuț Gălițeanu.

”Este rezultatul muncii depuse din ultimele luni. Cristina a arătat o dorință fantastică de a câștiga pe tot parcursul cursei. Cristina mi-a spus în zilele premergătoare că vrea să cucerească o medalie, că va urca pe podium, dar nu credea nici ea că va fi aur. Suntem foarte fericiți”, a spus Ionuț Gălițeanu, citat de către Federația Română de Atletism.

Cristina Simion a fost prima dintre 75 de sportive care au trecut linia de finish, ultimul timp fiind înregistrat cu 6:48:07 (vezi rezultatele complete).

Cursa a avut startul din centrul Villa La Angostura, cu o porțiune de șosea, înainte s-o ia spre nord, de-a lungul unui drum offrod, care intra în pădure. Primii 2,5 km au fost chiar plați, dar mai apoi a început urcarea prin pădure, care a fost foarte aspră în unele locuri. Alergătorii și alergătoarele au avut de trecut un râu destul de adânc, de două ori, moment care s-a dovedit de-a dreptul provocatori pentru unii.

Sursa foto: aostasports.it

În a doua parte a cursei, ascensiunea a fost lungă și graduală, până la stațiunea de schi Cerro Bayo, moment în care a început ”chinul”. A urmat o urcare dificilă și tehnică până la punctul maxim Cerro Bayo. În vârf, a existat o porțiune cu zăpadă care a secat multe picioare de energie.

Cursa fetelor a fost condusă la început de către Blandine L’Hirondel, imediat în spatele ei fiind Ayde Lozoya și Sara Willhoit, din Marea Britanie, după care urma Adeline Roche și Cristina Simion. Lupta a fost strânsă, iar asta se vede și în cifrele din clasament.

Cristina Simion a preluat conducerea în a doua jumătate a cursei. Totul s-a decis pe coborâre, unde s-a făcut și diferența.

Campionat European organizat în România?

Victoria Cristinei Simion ne poate îndreptăți să organizăm Campionatul European de Alergare Montană, crede președintele federației de alergare de la noi.

”Această victorie ne îndreptățește să cerem organizarea Campionatului European de alergare montată în țara noastră. La ce am văzut în Argentina, cred că putem organiza și noi o competiție de rang înalt”, a declarat Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism.

Leonard Mitrică, cel mai bine clasat român, locul 14

Leonard Mitrică a fost cel mai bine clasat dintre români, la masculin. El a trecut linia de finish după 3:32:09, fiind urmat la scurt timp de către Bogdan Damian (locul 15), care a încheiat cursa după 3:32:16.

Rezultate complete individual masculin.

România – bronz pe echipe la fete

România s-a clasat pe locul trei în competiția feminină pe echipe și pe locul 5 în competiția masculină.

Echipa de fete a României a fost formată din Cristina Simion (locul 1 individual), Denisa Dragomir (locul 8 individual), Monica Mădălina Florea (locul 18 individual) și Andreea Pîșcu (locul 26 individual). Pentru clasament au fost luate în calcul cele mai bune trei rezultate din cadrul echipei.

Vezi rezultate complete la echipe feminin.

Locul 5 pe echipe la masculin

România s-a clasat pe locul 5 din 19 echipe la masculin, în spatele Marii Britanii (locul 4), Italiei (locul 3), Statelor Unite (locul 2) și Spaniei (locul 1).

Echipa noastră a fost formată din Leonard Mitrică (locul 14 individual), Bogdan Damian (locul 15 individual), Cristian Marian Moșoiu (locul 22 individual), Ionuț Zincă (locul 27 individual) și Andrei Gabriel Preda (locul 39 individual). Ca și la fete, au fost luate în calcul cele mai bune trei clasări pentru clasamentul pe echipe.

Rezultate complete la echipe masculin

Te-ar putea interesa să mai citești:

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE