Ioana Molnar - H3RO by TriChallenge 2019

Ioana Molnar s-a clasat pe locul 3 la H3RO by TriChallenge 2019, în clasamentul general feminin, proba Half, și a trecut linia de finish după 05:13:38.

Ioana Molnar, H3RO by TriChallenge 2019 - alergare Half
Foto: Laurențiu Ungureanu

Ioana venea după o accidentare suferită în luna mai, în urma căreia s-a ales cu contracturi musculare la spate, care au ținut-o imobilizată la pat timp de două săptămâni. În aceste condiții, s-a declarat foarte mulțumită de locul obținut la H3RO, unde a obținut un loc pe podium în spatele Adelei Koter (locul 2) și Andreei Călugăru (locul 1).

Citește și interviul cu Andreea Călugăru

Interviu cu Ioana Molnar după H3RO by TriChallenge

Ești mulțumită de rezultat? Se putea și mai bine în alte circumstanțe?

Sunt foarte mulțumită de rezultat! Am dat tot ce am avut și am ajuns la linia de finish fără nicio picătură extra de energie! Mie așa îmi place să măsor succesul, când mă pun la linia de start, să îmi mobilizez toate capacitățile, și dacă până la finish am dat tot ce am avut mai bun, atunci este un rezultat de care sunt mândră.

S-ar fi putut și mai bine, doar dacă eram sănătoasă cu câteva luni înainte. Am avut o accidentare la început de mai, în urma unei hipotermii. Am dezvoltat niște contracturi musculare care mi-au blocat tot spatele, pentru că au clipsat jos nervul sciatic și sus cel occipital, și cam două săptămâni am fost practic imobilizată la pat. Credeam că pot să scap repede cu fizioterapie, dar efectele acestei probleme m-au urmărit toată vara. Puse cap la cap, am avut cam șase săptămâni de antrenamente neîntrerupte și aș spune că rezultatul avut la H3RO îmi întrece așteptările. Eram bucuroasă să termin cursa fără probleme, indiferent de timpul și locul avut!

La care dintre probe te-ai simțit cel mai bine? Ai mai prins vreodată apă așa de liniștită la Marea Neagră?

Înotul a fost superb! Apa a fost atât de limpede încât aveam senzația că înot într-un acvariu. Nu îmi place deloc frigul (mai ales după hipotermia avută), și am fost un pic stresată de ideea că va fi apa rece. Utându-mă pe Garmin, temperatura medie în apă a fost de 19 grade, cu câteva pasaje de 16 grade. Le-am resimțit mai ales pe bucla 2, am început să tremur puțin, dar din fericire către mal apa era din nou caldă.

Cum a fost la proba de ciclism? Te-a afectat vântul sau ai împins în parametri așteptați?

La ciclism a fost mai greu decât mă așteptam. Știam că la Mamaia este un traseu vântos, dar parcă anul acesta m-am luptat mai mult cu vântul. Primele 5 ture am mers conform planului, însă pe ultimele 3 m-am simțit foarte obosită și mi-a scăzut ritmul. M-a obosit psihic vântul, pur și simplu îmi vâjâia capul și abia așteptam să se termine proba. De obicei, ciclismul este proba mea preferată, dar în ultimele ture număram minutele până să mă pot da jos de pe bicicletă.

Cum a fost proba de alergare? Ai avut vreun moment de cădere?

La alergare a fost greu, dar frumos. Încă am o problemă cu mușchii lombari și fesieri și nu pot să alerg prea repede – sunt în urmă cu 7-8 minute față de timpul meu normal la semimaraton.

Mi-a plăcut că a fost un traseu cu multe bucle, pentru că așa erau mereu susținători pe margine și chiar am avut nevoie de încurajările lor. La tura a cincea am avut un moment de cădere și încetinire, în care mi-a venit să mă întind pe jos. Am luat un gel cu cofeină și, din fericire, a avut efectul dorit, ba chiar am reușit să accelerez în ultimele trei ture, unde am susținut un ritm de sub 5 pe mie.

Nu a contat prea mult rezultatul final, dar mi-a dat un boost de încredere că pot să trag de mine și să îmi depășesc limitele!

Mai urmează ceva în 2019? Care sunt planurile pentru 2020?

Septembrie a fost o lună intensă, cu două Half Ironman-uri în două săptămâni (Nisa și H3RO). Planul 1 este să mă odihnesc un pic, cu o săptămână de pauză totală.

Planul 2 este să mă concentrez pe recuperare și să repar toate problemele cu care am rămas la spate.

Planul 3 depinde cum va decurge recuperarea: aș vrea să mai fac niște curse scurte până la final de an, de ciclism și de alergare. Nu mai am niciun triatlon în plan anul acesta, iar în 2020 încă nu mi-am setat un obiectiv.

În ultimii doi ani am făcut un triatlon la început de sezon, în luna februarie, dar cred că anul viitor voi începe sezonul mai târziu, am să mă gândesc la niște curse de primăvară.

Interviuri după H3RO by TriChallenge 2019

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE